onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Maden İhracatçıları Birliği Başkanı: Metaller de Enerji Kadar Gerekli!

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Maden İhracatçıları Birliği Başkanı: Metaller de Enerji Kadar Gerekli!

Bakır, çinko, nikel, lityum gibi metalik madenler başta elektrikli araçlar olmak üzere dünyanın geçmeye çalıştığı temiz enerjilerin ana maddelerinden. Yeşil dönüşüm için daha fazlasına ihtiyaç olan bu madenler Rusya-Ukrayna savaşı sonrası fiyat artışlarıyla daha çok dikkat çekmişti. Bu emtialardı dışa bağımlı olan Türkiye'nin ithalat faturası da enerji ile birleşince ağırlaşıyor. 

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Rüstem Çetinkaya, Türkiye'nin artık kendi maden rezervlerini kullanmasının vakti geldiğini artan dış ticaret açığı ile birlikte bunun gereklilik olduğunu söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

"Un var şeker var izin yok"

"Un var şeker var izin yok"

Sözcü'den Taylan Büyükşahin haberine göre, bakır fiyatının 2023'te 8-10 bin dolardan 15 bin dolara çıkması beklenirken, maden üretimi için bürokratik izinler ise 4 yılda çıkıyor, bu da Türkiye'ye hem vakit hem nakit kaybettiriyor. Çetinkaya, Türkiye'nin yer altı kaynaklarını gerektiği gibi kullanırsa ithalat faturasının da rahatlayacağını açıkladı.

Maden sektörünün de tarım gibi net ihracata destek vere bir sektör olduğunu anlatan Çetinkaya şöyle konuştu: 

Un var şeker var izin yok. Hem ihracat artacak hem de iç piyasaya mal veremiyoruz. Maden gibi sektörlerin neden önünün açılmadığını  anlamıyoruz bu kadar çok dış ticaret açığı varken. Akaryakıt dışında bir gideri olmayan bir sektörden bahsediyoruz. Sanayinin hammaddesiyiz.

"Tren kaçıyor"

"Tren kaçıyor"

Rüstem Çetinkaya, madenciliğin çevreye zararlı olduğu algısının yıkılması gerektiğini söylerken, maden sahalarının kullanımı tamamlandıktan sonra eskisinden daha iyi hale getirilebildiğini belirtti. 

Türkiye'nin maden arama faaliyetlerinin hızlandırmasının da şart olduğunu anlatan Çetinkaya, şu ifadeleri kullandı: 

Yoksa tren kaçıyor. Emtiada fiyatlar azalmayacak, aksine artacak. Bazı madenlerde 40 kat artışları önümüzdeki dönemde görebileceğiz. Eğer erkenden harekete geçmezsek çok daha büyük ithalat faturaları ödemek zorunda kalacağız.

"Doğalgazda bir reaksiyon alınabiliyorken, madende de olmalı"

"Doğalgazda bir reaksiyon alınabiliyorken, madende de olmalı"

Türkiye'de bürokratik engellerin madenlerin çıkarılmasının önüne geçtiğini ancak istendiği takdirde bunların aşılabileceğini belirten Çetinkaya, Karadeniz'de bulunan doğalgaz konusunda hızlı davranıldığını hatırlatırken, bu süreçlerin madenlerde işlemesi gerektiğini belirtti. 

Bakanlıklar arasındaki trafiğin uzunluğuna işaret eden Çetinkaya, sözlerini şöyle tamamladı: 

Enerji için reaksiyon aldınız, doğalgaz çıkarıyorsunuz, nükleer enerji adımı attınız. Hem enerjimizi çeşitlendiriyoruz hem de kendi kendimize yetebilmek için hareket ediyoruz. Güzel. Metalik madenler başta olmak üzere ithal ettiğimiz madenleri de kendimiz üretmeli ve çıkarmalıyız. Doğalgazda birlikte bir reaksiyon alınabiliyorken, şimdi madende de aynı reaksiyonu bekliyoruz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın