Kadın Reyonlarının Neden Hep Önde Olduğunu Öğrendiğinizde Bir Daha Alışverişe Çıkmak İstemeyeceksiniz
Kadın Reyonlarının Neden Hep Önde Olduğunu Öğrendiğinizde Bir Daha Alışverişe Çıkmak İstemeyeceksiniz
Alışveriş yaparken fark etmeyiz ama kozmetik, giyim gibi mağazalarda kapıdan girer girmez birçok detayın aslında harcama yapmamız için özel olarak tasarlanıyor. Renklerden ışığa, düzenlemelerden müziğe kadar akla gelebilecek her unsur aslında alışveriş davranışlarımızı yönlendirmek üzere kurgulanmış birer strateji.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Alışveriş yaparken kendimizi mağazanın içindeki atmosferin akışına kaptırırız. Ancak bu deneyimin arkasında tüketicilerin harcama yapma eğilimlerini etkilemek için titizlikle planlanmış detaylar yatıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kozmetik ve giyim mağazaları bizlerin dikkatini çekmek ve cebinden daha fazla para çıkarmak için çeşitli psikolojik ve tasarımsal stratejiler kullanıyor. Bu unsurlar alışveriş deneyimini daha çekici hale getirirken aynı zamanda satışları artırmak için kurgulanmış etkili araçlar haline geliyor.
Araştırmalara göre erkekler alışverişe çıktıklarında genellikle belirli bir ürün almak amacıyla hareket ediyorlar. Bu durum onların alışveriş stilini "avcı" olarak nitelendiren bir bakış açısını doğuruyor.
Erkekler mağazaya girdiklerinde ihtiyaç duydukları ürünü hedef alarak diğer tüm ürünleri göz ardı ediyor ve bu süreçte hızlı bir şekilde "avlarını" elde etmeye odaklanıyorlar.
Ama kadınlar hiç de öyle değil, alışverişte daha keşfetmeye açık bir tavır sergiliyorlar. "Toplayıcı" olarak tanımlanan kadınlar,belirli bir ürün almak için mağazaya gitmiş olsalar bile raflardaki diğer ürünlere göz atma eğilimindeler.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu nedenle kadın bölümleri genellikle mağazanın ön kısmında konumlanıyor; bu da daha fazla ilgi çekerek satışları artırma potansiyeli sunuyor. Mağaza tasarımcıları bu cinsiyet farklılıklarını dikkate alarak mekanları organize ediyor.
Ya da başka bir örnek olarak erkekler genellikle yardım istemeden alışveriş yapmayı tercih ettikleri için, erkek bölümlerinde açık tabelalar ve büyük yazılar kullanılıyor.
Kadın mağazalarında ise çalışanlarla etkileşime girmek daha yaygın; bu durum kadınların diğer ürünlere yönelmelerini sağlıyor ve dolayısıyla satışları artırıyor.
Sadece bunlar da değil; mağazaların iç tasarımlarında da cinsiyete göre farklı yaklaşımlar izleniyor. Kadın mağazalarında genellikle oval ve kıvrımlı şekiller tercih edilirken, loş ve soluk ışık kullanımı alışveriş deneyimini daha davetkar hale getiriyor.
Erkek bölümlerinde ise keskin ve düz çizgiler ile açık, parlak ışıklar kullanarak daha net bir alışveriş deneyimi sunuluyor. Sonuç olarak alışveriş yaparken farkında olmadığımız bu küçük detaylar hem cebimizden götüyor hem zamanımızdan. Siz ne düşünüyorsunuz?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Erciyes Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden 2019 yılında mezun oldum. Mezuniyetimin ardından alanımla ilgili kendimi geliştirmek amacıyla çeşitli kurslara katıldım ve bu süreçte birçok sertifika aldım. 2020 yılından itibaren editörlük, muhabirlik ve içerik üretimi gibi farklı pozisyonlarda görev alarak medya dünyasında aktif bir şekilde yer aldım. 2024 yılı itibariyle Onedio’da Yaşam Editörü olarak çalışıyorum ve siz okuyucularımıza güncel, ilgi çekici ve farklı içerikler sunuyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın