onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Marketlerde Daha Fazla Para Harcamanız İçin Kurulan, Bilinçaltına Yönelik 13 Tuzak

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Marketlerde Daha Fazla Para Harcamanız İçin Kurulan, Bilinçaltına Yönelik 13 Tuzak

Altay Şengür
31.07.2015 - 22:39 Son Güncelleme: 05.06.2017 - 18:25

Bir sonraki market ziyaretinizde hatırlamanız gereken gerçekleri sizler için bir araya getirdik. Bu bilgileri hatırlamanızı ve bir de bu gözle alışveriş yapmanızı şiddetle öneriyoruz..

Kaynak: https://www.mserdark.com/supermarket-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

#1

#1

Marketlerdeki güvenlik kameraları güvenlik dışındaki işlere de yarar. Örneğin birçok mağaza optik tanıma yazılımları sayesinde müşterilerin ürünleri rafta gözüyle seçerken yaptığı mimik ve hareketlerini kaydederek sonuçlar çıkarmaya çalışıyor.

#2

#2

Markete ilk giriş bölgesi müşterinin ‘gazını alma’ amacı taşıyor. Genel anlamda şöylece bir bakıp geçiyor çünkü içeride yapacak şeyleri var. Bu yüzden bu bölümler genelde promosyonlar için kullanılıyor.

#3

#3

Sonra karşınıza çıkan alansa ‘sakinleşme bölgesi’. Burada genelde kitap, dergi, DVD gibi durup bakacağınız, çaktırmadan dışarıyı ve telaşı unutacağınız, daha sakin bir alışveriş yapacağınız bir şekle giriyorsunuz.

#4

#4

Ardından gelen ilk nokta sebze ve meyve reyonu. Burada olmalarının sebebi insanın en temel ihtiyacı olan ‘karın doyurma’ meselesini çözüyor oluşu. İnsan alışverişe bu mantıklı noktadan başlayınca devamındaki ıvır zıvır, gereksiz şeyleri satın alırken vicdan azabı duymuyor.

#5

#5

Süt, yumurta gibi taze ve günlük alınan ürünler genelde en arkada yer alır. Çünkü onlar her şartta zaten alınacaktır. Onlar bulunana kadar başka şeyler gösterip ‘kanına girilir’.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

#6

#6

Market içinde ekmek, kuru pasta, yaş pasta yapan ve satan fırınların esas amacı etrafa saldığı kokularla insanları acıktırmak ve daha çok şey aldırmaktır. Bu ürünlerin önemli bir kısmı önceden yapılıp sonra ısıtılan ürünler olsa da görsel ve kokusal etkileri yabana atılır cinsten değildir. Bu taze ürün görünümlü fırınların etrafında genellikle kasap, şarküteri ve hazır dondurulmuş gıda ürünleri yer alır. Böylece kafamızdaki taze ve dondurulmuş kavramı silinir. Her ikisinden de alırız.

#7

#7

Bazen 2 adet aynı ürün ambalajlanmış şekilde, çeşitli sayıdaki tuvalet kağıdı +4 adet bedava vb. satılır. Bu tür ürünlerin tek tek satılan fiyatlarını veya tl/adet fiyatlarını kontrol etmekte fayda vardır. Çünkü arada bir fark olmadan siz fazla ürün satın almış olabilirsiniz.

#8

#8

Market raflarında en kıymetli alan göz hizasıdır (bu da aslında ülkeden ülkeye değişir. Uzakdoğulular kısadır, Batılılar nispeten uzundur, vs…) Dolayısıyla marketler bu hizaya yerleştireceği ürünler için üreticilerden ekstra para alır. Çünkü insan genelde yukarı ve aşağıdaki seçeneklere bakmaz. Ama yine de bazı çalışmalar üstlerin ya da rafların sonlarının da değerli olduğunu ortaya koyuyor.

#9

#9

Kapıda müşterileri karşılayan ve mağazaya davet edenlerin en büyük faydası içerideki hırsızlığı azaltmak. Çünkü davetle girilen yerlerde hırsızlık daha az oluyor.

#10

#10

Az seçenek olması genelde işe yarar. İnsanlar çok seçenek olan bir yerde karar veremediği için hiçbir şey almadan çıkabilir. Bunun için de çözüm birbirine yakın kalite ya da kategorideki iki ürünün yanına daha alt seviyeden bir üçüncü ürün yerleştirmek. Bu ‘tuzak’ ürün karar vermeyi kolaylaştırıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

#11

#11

Müşterilerin yarısı kasa sırasında satın almaktan vazgeçer! Bu yüzden marketler kasa sıralarını mümkün olduğunca dar yapar ve sepetinizdekileri çıkartıp koymanıza yol açacak boş yer bırakmazlar.

#12

#12

Koku insanoğlunun en temel ve etki yaratan duyularından biri. Dolayısıyla kimi marketler aynı ekmek kokusu gibi kimi yapay kokuları reyonlara ‘salar’. Örneğin deterjan reyonunda yeni yıkanmış çamaşır kokusu; hatta ses teknolojisiyle yeni yıkanmış çarşafların sesleri bile taklit edilir. Bu da satın alma hissini kamçılar. 

Bir ilginç örnek: bu konuda uzmanlaşan The Aroma Company, yaz tatili satan bir turizm şirketinin içine hindistan cevizi kokusu yaydığında satışların artmasını sağlar. Çünkü hindistan cevizi insanlarda güneş kremini, plajları ve tatili anımsatmakta ve iştah kabartmaktadır.

#13

#13

Ne alırsan 1 TL mantığı ise marketlerde büyük bir kafes şeklinde bir yerde karmakarışık ürünlerin atılması ile yapılır. Amaç karışık bir yerde ürün arayanların diğer müşterilerin de dikkatini çekmesini sağlamaktır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
https://jellybon.com https://www.tahminmatik.com
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
374
150
73
55
39
37
30
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pickle Rick

Bim müşterisi olduğumuz için bize sökmüyor böyle numaralar.

Samet Kaya

Acız aç ne reyonu ne taktiği.. Ne lazımsa bakkal hüseyinden alıyoz zaten

Ben evin altındaki market Nuri amcadan alıyorum, hiç çakal bir adam değil. Ekmek alıcam, alma bayat diyor. domates alıcam, sana gelmez bugün idare et yarın t... Devamını Gör