Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Meclis Başkanı Çiçek'ten Partilere 'Alan' Teklifi

Meclis Başkanı Çiçek'ten Partilere 'Alan' Teklifi

adem kara
07.05.2014 - 13:49 Son Güncelleme: 07.05.2014 - 18:25

TBMM Başkanı Çiçek, hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı bulunan MHP'li Alan için siyasi parti gruplarına yasa önerisinde bulundu.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Ceza İnfaz Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifi taslağını gruplara gönderdi. Çiçek'in, AK Parti, CHP, MHP ve HDP gruplarına gönderdiği taslak yasa teklifine göre, 'Cezaların infazı dönem sonuna bırakılsın' şeklinde hazırlandı. Çiçek'in hazırladığı taslak özellikle cezaevinde bulunan MHP'li Engin Alan'ı kapsıyor.

KANUN TEKLİFİ GRUPLARA İLETİLDİ

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, hakkında kesinleşen mahkeme kararı bulunan MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan için yasa önerisinde bulundu. Milletvekili hakkında, kesinleşen mahkeme kararlarının yasama döneminin sonuna bırakılmasını öngören teklif, gruplara iletildi.

YASA TASLAĞININ GEREKÇESİ

Teklif taslağının gerekçesinde, yasama dokunulmazlığının milletvekiline tanınan kişisel bir ayrıcalık değil, yasama fonkisyonunun yerine getirilmesi için görev gereği tanınmış bir hak olduğu vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:

'Esas amacı milletvekillerinin şahsını değil, yasama fonksiyonunu korumak ve demokrasin sağlıklı yürümesini sağlamaktır. Yasama dokunulmazlığının milletvekillerinin yasama çalışmalarına katılmasını engelleyecek olan ceza hükmünün infazı işlemlerine karşı güvence sağlaması gerekir. Milletvekilinin yasama görevini daha iyi yapabilmesi amacıyla tanınan bu ayrıcalık, kamu yararı nedeniyledir. Dolayısıyla dokunulmazlık müessesinin herhangi bir sınırlamaya tabi tutulmadan, tam olarak uygulanması, kamu yararına uygun olacaktır. Bu kamu yararı, milletvekillerine tanına ayrıcalıkların, eşitlik ilkesini ihlal etmesindeki kamu zararından daha önceliklidir. Ceza hükümlerinin yerine getirilmesi nedeniyle milletvekili seçilmiş olan bir kimsenin, yasama faaliyetine katılamaması kamu vicdanını zedeleyecektir.'

TEKLİFTE MİLLİ İRADE VURGUSU

Gerekçede, seçilmiş milletvekillerinin yasama faaliyetlerini yerine getirmelerini engelleyecek hükümlülük halinin, millet iradesiyle oluşan siyasal temsil yetkisine ve seçilme haklarına bir müdahale teşkil ettiğinin açık olduğu vurgulandı.

Gerekçede, 'Teklif ile milli iradenin temsilcisi olan milletvekillerinin, Anayasa'nın 7. maddesi uyarınca egemenlik kapsamında sahip oldukları yasama hakkını, kesintisiz kullanabilmeleri, milli iradenin eksiksiz olarak Meclis'e yansıması ve yasama görevini yapabilmeleri için haklarındaki kesinleşmiş mahkeme kararlarının yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılmaktadır' denildi.

ÇİÇEK'İN ÜST YAZISI

Üst yazısında Çiçek, TBMM'nin 24. Yasama Dönemi'nin, tutuklu milletvekilleri sorunu ile başladığına işaret ederek, geçen süre içinde her türlü siyasi tartışmaya ve beyana konu olmasına rağmen bu konuda anayasal veya yasal herhangi bir düzenleme yapılamadğını ve bir çözüm ortaya konulamadığını belirtti.

Çiçek, Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvurular üzerine verdiği kararlar sonrasında tutuklu milletvekilleriyle ilgili farklı durum ve uygulamaların ortaya çıktığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

'Adil ve dolayısıyla vicdanen kabulü mümkün olmayan bir tabloyla karşı karşıya kalınmıştır. Bu durum karşısında kesin bir çözüm bulununcaya kadar geçiçi de olsa bir düzenleme ihtiyacı görülmektedir.

Bu doğrultuda hazırlanmış olan kanun teklifi taslağı, gereği siyasi parti gruplarımızın takdir ve değerlendirmelerine ait olmak üzere sunulmuştur.'

sondakika.com

Kaynak: http://www.sondakika.com/haber/haber-...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam