onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Meclis Savaş Gündemiyle Açılacak

Meclis Savaş Gündemiyle Açılacak

adem kara
25.09.2014 - 12:33

Yeni yasama yılı için 1 Ekim'de açılacak Meclis'te ilk iş, süreleri dolan ve askere sınır ötesi operasyon yetkisi veren Suriye ve Irak tezkerelerinin uzatılması olacak. AKP'nin bu yıl Rojava'ya tampon bölge kurma hazırlıklarını da tezkerelere eklemesi bekleniyor. Ayrıca Meclisin açılmasıyla birlikte, çözüm süreci kapsamında hükümetin yapacağı yasal değişiklikler merak edilirken, Aralık ayına kadar bu tür adımların atılması için Meclis gündemi müsait gözüküyor.

1 Ekim saat 15.00'te toplanacak olan Meclis Genel Kurulu'nda, yeni seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk kez yasama yılı açılış konuşmasını yapacak. Erdoğan'ın konuşmasının ardından başka bir faaliyet yürütmeden o gün için çalışmalarını tamamlayacak olan Genel Kurul çalışmaları dışında akşam da Meclis Başkanı Cemil Çiçek tarafından yeni yasama yılı resepsiyonu verilecek.

AKP hükümetinin meclis kapanmadan önce çıkardığı Torba Yasa görüşmelerinden sonra bütçe maratonunun başlayacağı Meclis'te, bütçenin alt komisyonlarda görüşülmesinin ardından Genel Kurul'a gelmesinin Aralık ayının sonunu bulması bekleniyor. Bu tarihe kadar meclis genel kurulunda rutin çalışmalar yürütülecek.

AKP, CHP VE MHP'NİN TEZKERE KARDEŞLİĞİ

Meclisin yeni dönemdeki ilk görüşmesi ise, TSK'ye sınır ötesi operasyon yetkisi tanıyan savaş tezkerelerinin görüşülmesi olacak. İlk kez 17 Ekim 2007 yılında AKP hükümeti tarafından PKK'ye karşı çıkarılan ve Federal Kürdistan Bölgesi'ne yönelik operasyon yetkisini içeren tezkere o tarihten beri her yıl Meclis gündemine getirilerek birer yıl daha uzatılıyor. Yürütülen çözüm sürecine rağmen hükümetin gündemde tuttuğu PKK'ye karşı savaş tezkeresi o tarihten beri de AKP, CHP, MHP'nin ortak ittifakı ile Meclis'te kabul ediliyor. Meclis'e geldiği ilk yıl yapılan oylamada, o dönem Meclis'te temsil edilen BDP'nin 19 karşı oyuna karşılık, tezkere bütün grupların ortak ittifakıyla, 507 oyla Genel Kurulu'nda kabul edildi. Tezkerenin kabul edilmesiyle birlikte Kandil'e yönelik yüzlerce hava operasyonunun yanı sıra, PKK'yi bitirme amacıyla 19 Şubat 2008 tarihinde kara operasyonu yapıldı. Dönemin Genel Kurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, daha sonra verdiği bir demeçte, Zap operasyonu için, 'tereyağından kıl çeker gibi geri çekildik' açıklaması yapmıştı. PKK'yi bitirme amacıyla 2008,'den 2013 yılına kadar her yıl yenilenen tezkere, yine her üç partinin oylarıyla 400'den fazla oyla kabul edildi. 17 Ekim tarihinde süresi dolacak olan Irak tezkeresinin yeniden her üç partinin oylarıyla bir yıl daha uzatılması bekleniyor.

CHP, 'PKK'YE OPERASYONA EVET, ESAD'A HAYIR' DEMİŞTİ

PKK'ye karşı çıkarılan tezkerelere destek veren CHP, Beşar Esad'a karşı çıkarıldığını düşündüğü Suriye tezkeresine 'savaş karşıtlığı' gerekçesiyle karşı çıkmıştı. İlk olarak 2012 tarihinde Meclis'ten geçirilen ve geçen yıl süresi uzatılan tezkerenin gerekçesinde, Türkiye'ye yönelik artan göç baskısı ve saldırılardan 'sivil halkın zarar görmesi' gerekçe gösterilmişti. Ayrıca Suriye'de sivil insanların hayatını kaybetmesi ve Suriye'de Esad rejiminin kimyasal silah kullandığı iddiaları üzerine Meclis'e sunulan tezkere, 320 kabul, 129 ret oyuyla Meclis'ten geçmişti. AKP ve MHP tezkereyi desteklerken, CHP ile BDP 'hayır' oyu vermişti. BDP, bütün tezkerelere 'savaş karşıtlığı' üzerinden karşı çıkmasına karşılık, Irak tezkeresine PKK karşıtlığı nedeniyle destek veren CHP sadece Suriye tezkeresine karşı çıkmıştı.

TEZKERELER YENİLENECEK

Bu yıl yeniden gündeme gelecek ve süreleri uzatılacak olan tezkereler için hükümet yeni bir hazırlık yapıyor. Hükümetin her iki tezkereyi birleştirebileceği belirtilirken, özellikle Kobanê'de yaşanan durumu ve oradaki göç akınını gerekçe göstererek tezkereye tampon bölge oluşturmaya yönelik bir madde ekleyebileceği de bekleniyor. Ancak Türkiye'nin tampon bölge oluşturması için BM Genel Kurulu'nu ikna etmesi gerekiyor ki, hükümet IŞİD'e karşı oluşturulan Uluslararası Koalisyonda yer alma karşılığında tampon bölgeyi pazarlık haline getirmiş durumda.

Meclisin rutin çalışmalarının yanı sıra hükümetin çözüm sürecine yönelik ne tür çalışmalar yapacağı da yeni yasama yılıyla birlikte merak edilen konular arasında. Hükümetin yol haritası konusunda verdiği sözü yerine getirmesi halinde, daha önce çıkarılan 'çerçeve yasa'yı tamamlayacak bir takım yasal düzenlemelerin de yapılması bekleniyor. Bu tür çalışmaların yapılması için Aralık ayına kadar meclisin gündemi müsait ve bu tarihe kadar istenilen her türlü çalışma meclisten geçirilebilir. Söz konusu çalışmanın Aralık ayına kadar meclis gündemine getirilmemesi halinde daha sonrasında meclisteki bütçe maratonu ve 2015 genel seçimleri gerekçe gösterilerek, hükümetin herhangi bir adım atmayacağı belirtiliyor. Bu konuda Kürt tarafının ceza yasalarında, örgüt üyeliği tanımında bir takım değişiklikler yapılması gibi talep ve beklentileri var. 

Evrensel

Kaynak: http://www.evrensel.net/haber/92643/m...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam