onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Mevlana Haftası Ne Zaman, Mevlana Haftası Başladı mı? Şeb-i Arus Töreni Ne Zaman Başlayacak?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Mevlana Haftası Ne Zaman, Mevlana Haftası Başladı mı? Şeb-i Arus Töreni Ne Zaman Başlayacak?

Aralık ayına girmemizle birlikte Mevlana Haftası gündeme geldi. Mevlana Haftası ne zaman? Şeb-i Arus ne zaman? soruları da bu kapsamda merak edilen konular arasında yer alıyor. Mevlâna Celâleddîn-i Rûmî'nin sözleri günümüzde de rehber olmaya devam ederken, ona dair detayları daha iyi anlamak isteyenler Konya'da ziyaretlerde bulunuyor. Peki, Mevlana Haftası ne zaman? Mevlana Haftası başladı mı? Mevlana kimdir, kaçıncı yüzyıllarda yaşamıştır? İşte Şeb-i Arus törenlerinin tarihi ve Mevlana Celâleddîn-i Rûmî hakkında merak edilen detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kitapları, sözleri ve yaşadığı hayat ile herkesi etkileyen Mevlana, Konya'ya gidenlere kendisini hissettirmeyi ihmal etmiyor.

Konyalılar ise Mevlâna Celâleddîn-i Rûmî'yi unutmuyor ve onu yaşatmak için Şeb-i Arus törenleri düzenliyor.

Mevlana'nın sözleri günümüzde de etkinliğini korurken, düzenlenen Mevlana Haftası ile çeşitli etkinlikler yapılıyor. Bu etkinlikleri kaçırmak istemeyen vatandaşlar, araştırma yapmaya başladı. Peki, Mevlana Haftası ne zaman? Mevlana Haftası başladı mı?

Mevlana Haftası Ne Zaman?

Mevlana Haftası Ne Zaman?

Mevlana'nın 748. Vuslat Yıldönümü kapsamında gerçekleşecek olan etkinlikler 7-17 Aralık tarihlerinde vatandaşlarla buluşturulacak. 'Ya olduğun gibi görün, ya da göründüğün gibi ol' düsturuyla insanlığı dürüstlüğe ve doğruluğa çağıran Hz. Mevlana, 13. yüzyıldan günümüze hiç eskimeyen hayat felsefesi ile bütün dünyayı aydınlatmaya devam ediyor. Her yıl bir hafta, özel olararak 'Mevlana Haftası' olarak kutlanıyor.

Mevlana Türbesi Nerededir?

Mevlana Türbesi Nerededir?

Şems-i Tebrizi ve Mevlana'nın türbesi Konya’dadır. Konya’daki bu özel türbeye hem yerli hem de yabancı turistler tarafından yoğun ilgi gösterilmektedir.

Mevlana Kimdir?

Mevlana Kimdir?

Mevlâna 30 Eylül 1207 yılında bugün Afganistan sınırları içerisinde yer alan Horasan Ülkesinin Belh şehrinde doğmuştur.

Mevlâna'nın babası Belh Şehrinin ileri gelenlerinden olup, sağlığında 'Bilginlerin Sultanı' unvanını almış olan Hüseyin Hatibi oğlu Bahâeddin Veled'tir. Annesi ise Belh Emiri Rükneddin'in kızı Mümine Hatun'dur. Sultânü'I-Ulemâ Bahaeddin Veled, bazı siyasi olaylar ve yaklaşmakta olan Moğol istilası nedeniyle Belh' den ayrılmak zorunda kalmıştır. Sultânü'I-Ulemâ 1212 veya 1213 yıllarında aile fertleri ve yakın dostları ile birlikte Belh' den ayrıldı. Mevlana dervişler Sultânü'I-Ulemâ'nın ilk durağı Nişâbur olmuştur. Nişâbur şehrinde tanınmış mutasavvıf Ferîdüddin Attar ile de karşılaştılar. Mevlâna burada küçük yaşına rağmen Ferîdüddin Attar'ın ilgisini çekmiş ve takdirlerini kazanmıştır. Sultânü'I Ulemâ Nişabur'dan Bağdat'a ve daha sonra Kûfe yolu ile Kâbe'ye hareket etti. Hac farizasını yerine getirdikten sonra, dönüşte Şam'a uğradı. Şam'dan sonra Malatya, Erzincan, Sivas, Kayseri, Niğde yolu ile Lârende'ye (Karaman) geldiler. Karaman'da Subaşı Emir Mûsâ'nın yaptırdıkları medreseye yerleştiler.

1222 yılında Karaman'a gelen Sultânü'l-Ulemâ ve ailesi burada 7 yıl kaldılar. Mevlâna 1225 yılında Şerafettin Lala'nın kızı Gevher Hatun ile Karaman'da evlendi. Bu evlilikten Mevlâna'nın Sultan Veled ve Alâeddin Çelebi adlı iki oğlu oldu. Yıllar sonra Gevher Hatun'u kaybeden Mevlâna bir çocuklu dul olan Kerrâ Hatun ile ikinci evliliğini yaptı. Mevlâna'nın bu evlilikten de Muzaffereddin ve Emir Âlim Çelebi adlı iki oğlu ile Melike Hatun adlı bir kızı dünyaya geldi. Bu yıllarda Anadolu'nun büyük bir kısmı Selçuklu Devleti'nin egemenliği altında idi. Konya'da bu devletin baş şehri idi. Konya sanat eserleri ile donatılmış, ilim adamları ve sanatkârlarla dolup taşmıştı. Kısaca Selçuklu Devleti en parlak devrini yaşıyordu ve Devletin hükümdarı Alâeddin Keykubad idi. Alâeddin Keykubad Sultânü'I-Ulemâ Bahaeddin Veled'i Karaman'dan Konya'ya davet etti ve Konya'ya yerleşmesini istedi. Bahaeddin Veled Sultanın davetini kabul etti ve Konya'ya 3 Mayıs 1228 yılında ailesi ve dostları ile geldiler. Sultan Alâeddin kendilerini Mevlana Celalettin Rumi muhteşem bir törenle karşıladı ve Altunapa (İplikçi) Medresesi'ni ikametlerine tahsis ettiler. Sultânü'l-Ulemâ 12 Ocak 1231 yılında Konya'da vefat etti. Mezar yeri olarak, Selçuklu Sarayının Gül Bahçesi seçildi. Halen müze olarak kullanılan Mevlâna Dergâhındaki bugünkü yerine defnolundu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın