onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Mide Yanmasına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Mide Yanmasına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Elif Ateş
26.11.2021 - 10:49

Toplumda birçok kişide görülen mide yanması, genellikle kişinin beslenme şeklinden kaynaklanmaktadır. Sık tüketilen acılı, baharatlı ve yağlı yemekler, mide de çeşitli rahatsızlıklara neden olur. Mide yanması da bu hastalıkların bir belirtisi olarak ortaya çıkar. Mide yanması ile birlikte şiddetli kramplar ve bulantılar yaşanabilmektedir. Bu durum tedavi edilmediği takdirde, kişinin günlük yaşamını olumsuz olarak etkiler. Hatta mide de büyük zararlara yol açar ve mide kanamalarına neden olur. Midede görülen hastalıklar ileriki zamanlarda ülsere, daha sonra da kansere dönüşebilmektedir. Peki, mide yanması için hangi bölüme/doktora gidilir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Mide yanması, kişinin göğsünde ya da göğüs kemiğinin arkasında bulunan yemek borusunda yanma hissi ile ortaya çıkar. Yemek borusu, ağız ile mide arasında bağlantıyı sağlayan bir yapıdır. Bu boru sayesinde yiyecekler ritmik dalgalarda mideye gönderilir. Mideye inen gıda, daha sonradan geri akarsa ya da yemek borusuna gelirse, mide ve yemek borusu arasındaki kaslar tarafından bu durum engellenmeye çalışılır. Mide de bulunan hücreler yiyecekleri sindirmek için bazı asitler ve enzimler üretir. Bu asitlerin mideye zarar vermemesinin nedeni ise iç çeperinde bulunan özel koruyucu hücrelerdir. Fakat yemek borusunda bu hücreler bulunmaz. Bundan dolayı yiyecekler yemek borusuna geri akarsa, boruda enfeksiyonlar ve ağır hasarlar meydana gelir. Bu durum sonucunda ise mide yanması oluşur. Mide yanması hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Mide Yanması Hakkında

Mide Yanması Hakkında

Mide yanması, gastroözofageal reflü, gastrit ve hellicobacter pyloriden kaynaklanabilir. Reflü mide asidinin yemek borusundan yukarıya doğru çıkması durumunda oluşan bir hastalıktır. Gastrit ise mide içindeki koruyucu dokularda oluşan iltihaplanmadır. Özellikle yemek sonrasında, yanma ile birlikte bulantı ve şişlik ile kendini gösterir. 

Gastrit diğer mide rahatsızlıklarından oldukça farklıdır. Tedavi edilmediği durumlarda midede ülser oluşabilmektedir. Ayrıca mide kanseri riski de oldukça yüksektir. Hellicobacter pylori, normal durumlarda midede bulunan yararlı bir bakteridir. Eğer bu bakteriler dışardan alınırsa iyi olanlarla yer değiştirir. Zamanla bulantı, iştah kaybı ve mide yanması şikayetleri görülür.

Mide yanması nadir olarak da yemek borusundaki yapısal bozukluklardan kaynaklanabilir.  Aynı zamanda aşırı alkol tüketimi, hamilelik, aşırı kiloda mide yanmasına sebep olur.

Mide Yanmasına Hangi Bölüme/Doktor Bakar?

Mide Yanmasına Hangi Bölüme/Doktor Bakar?

Mide yanması yaşayan kişilerin hastanelerin dahiliye( iç hastalıkları) bölümüne gitmeleri gerekir. Bu bölümdeki doktorlar iç organlardaki tüm hastalıklar ile ilgilenir. Eğer doktor gerek görürse, gastroenteroloji bölümüne sevk eder. Dahiliye doktorunun sevk ettiği bölümde mide ve bağırsak hastalıklarının ileri tetkikleri yapılır. Daha sonra kişinin hastalığına uygun tedavi yöntemleri uygulanır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın