Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Milli Park Düzenlemesi Mahkemeye Taşındı

Milli Park Düzenlemesi Mahkemeye Taşındı

adem kara
21.05.2014 - 13:04 Son Güncelleme: 21.05.2014 - 14:45

Çevre Mühendisleri Odası Milli Park düzenlemesini Danıştay'a taşıdı. Gerekçe: Hukuksuz inşaatlara zemin hazırlandı... Uluslararası sözleşmeler ihlal edildi. Bu düzenlemeyle büyük yıkım yaşanır.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, 40’a yakın Milli Park’ta yapılaşmanın önünü açan yönetmeliğin iptali için Danıştay’a dava açtı. Oda, “İçme suyu temini açısından yapımı aciliyet gösteren ve kamu yararı açısından vazgeçilmez zorunluluk arzeden tesisler için uzun devreli gelişme planı şartı aranmaz” maddesine itiraz etti.

Çevre Mühendisleri Odası ÇMO, Danıştay’a açtığı davada Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yaklaşık bir ay önce değiştirdiği Milli Parklar Yönetmeliği’nin 5. maddesinin iptalini istedi. Hürriyet Gazetesi’nden Erdinç Çelikkan’ın haberine göre ÇMO Başkanı Baran Bozoğlu, Danıştay’a açtıkları davanın gerekçesini açıkladı :

“Üçüncü Havalimanı, Üçüncü Köprü, Phaselis, Atatürk Orman Çiftliği, imara açılacağı açıklanan Datça ve koyları kamunun faydasından çıkarılarak, parası olan belli bir zümrenin hizmetine sokulmak, bu yapılırken de kanunen uygun olmayan alanların da imara açılabilmesi için ‘yapımı aciliyet gösteren ve kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin bir zorunluluk arzeden tesisler’ şeklinde ibare getirilmiştir. Datça’daki koylarda yapılacak 5-7 yıldızlı otellerin, Phaselis’te yapılacak tatil köyü ve otelin, sulak alan ve kuş göç yollarına yapılacak Üçüncü Havalimanı ve ekolojik dengeyi bozacak olan Üçüncü Köprü inşasının nasıl bir ‘aciliyet’ taşıdığını anlamamıza imkan yoktur. Davalı bakanlık, yalnızca vicdan açısından değil aynı zamanda Milli Parklar Kanunu’na aykırı olarak da yönetmelik düzenlemesi yapmıştır. Bakanlık bu şekilde kaynağını Anayasa ve yasadan almayan bir düzenleme yaparak yetki şekil açısından hukuka aykırı davranmıştır. Dava konusu yönetmelik değişikliği ülkemizin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelere açıkça aykırıdır. Şöyle ki; dava konusu yönetmelik değişikliğiyle ülkemizin de taraf olduğu; Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesi ve Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi gibi protokoller de ihlal edilmiştir. “

“Milli Park sahalarında planlanan içme suyu temini açısından yapımı aciliyet gösteren, kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin bir zorunluluk taşıyan tesisler için milli parkların anayasası olarak kabul edilmesi gereken Uzun Devreli Gelişme Planı olgusunu ortadan kaldırmak milli parklar açısından büyük yıkımlar üretecektir. Kaldı ki, dava konusu yönetmelik değişikliğiyle bilim insanları ve ilgili kurumlar tarafından hazırlanacak planlar önemsizleştirilmiş, milli parklarda yapılacak çalışmaların tüm etkilerini belirleyecek bu planların yapılması zorunluluğu ortadan kaldırılmıştır. Sınırlarının kim tarafından belirleneceği belli olmayan bir kamu yararı kavramı adı altında plansız tüm yapılaşmaların önü açılacak şekilde hukuka aykırı bir düzenleme yapılmıştır.”

“Düzenlemenin yapım aşamasında veya yapımı planlanan birçok hukuksuz inşaata zemin hazırladığı açıkça bellidir. Doğal alanlarımızın, sulak alanlarımızın, ormanlarımızın yok olmasına neden olacak, ülkemizin zarar göreceği bir düzenlemedir. Sulak alanların, su sağlayan derelerin ve göllerin yok olacağı, ekolojik dengeyi yerle bir edecek hatalar, bir an önce görülmeli, bilim ve hukuk dışı ısrardan vazgeçilmelidir.”

Radikal | Arkitera

Kaynak: http://www.arkitera.com/haber/21276
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam