Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Mısır Piramitleri Hakkında Pek Bilinmeyen 5 Gerçek

Mısır Piramitleri Hakkında Pek Bilinmeyen 5 Gerçek

Skeptik
24.02.2015 - 16:40 Son Güncelleme: 07.03.2015 - 16:38

Kaynak: Scientists Discover Egyptian Secret to Making the Pyramids: - From Quarks to Quasars

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Tıpkı Dil, Sanat, Müzik, Bilim, Edebiyat ve pek çok alan gibi Mimarlık ve İnşaat Teknolojisi de yüzyıllar boyunca değişim ve gelişim göstermiştir. Mısır Piramitleri de kendilerine hayran bıraktıracak kadar muazzam büyüklükte olsalar bile övgüler fazlasıyla abartılıp haklarında onlarca mit üretilmiştir.

1. Mısır Piramitleri Piramitlerin Atası Değildir

Mısır Piramitlerin yapımı MÖ 2700 yılından sonra başlamıştı. Ondan önce Mezopotamya’da MÖ 4000 yılında “Ziggurat” denilen bir yapıya rastlıyoruz. Bu yapılar Sümerliler, Babilliler, Elamitliler, Akadlılar ve Asurlular tarafından da inşa edilmiştir. Ayrıca piramit şeklindeki yapılar sadece Mısırlılara özgü değildir. Dünya’nın birçok yerinde farklı medeniyetlere ait piramit şeklindeki yapıları görebilmek mümkündür. Sonuçta eski insanların gökdelenler gibi yüzlerce metre yüksekliğine ulaşan yapıları o dönemlerde kullanılan malzemelerle ve aletlerle yapmalarını bekleyemezdik.

Kaynak: Human Odyssey

2. Mısır Piramitleri Sadece Gize Piramitlerinden İbaret Değildir

Piramitleri araştırdığımız zaman karşımıza hep Khufu, Khafre ve Menkaure piramitleri çıkmaktadır. Oysa Mısır’da 1842’den 2008 senesine kadar yapılan araştırmalarda toplam 118 piramit keşfedilmiştir (bazı kaynaklara göre bu sayı 138).

3. Gize Piramitlerin Yapımına Kadar Uzun Bir Süre Geçti

Her zaman ilk seferde başarıyı elde etmek kolay değildir. Gize’de görülen piramitlerin yapılmalarına kadar bir deneme-yanılma sürecinden geçilmiştir:

Eski Mısır’da ölüler çukur ovalarda gömülürdü. Daha sonralarında bu ovalar ahşap çatıyla örtülerek dikdörtgen şekline dönüştürüldü. Krallık dönemlerin başlarında bu yapıların kalıcı olabilmeleri için çamur-tuğlalar kullanıldı ve böylece ilk “Mastaba”lar ortaya çıktı. Kral Zoser döneminde taş yapılarıyla ünlenen ünlü mimar İmhotep kral için mastabaların üstüste dizilişiyle “Basamak Piramidini” (Bakınız: Djoser Step Pyramid) inşa etti. Kral Sneferu başa geçtiğinde düzgün bir piramidin yapılmasını istedi ve normalde yeraltında olan mezar odası piramidin içine taşındı, ama sonrasında piramidin dış katmanları çöktü (Bakınız: Meidun Piramidi). Bunun üzerine Kral Sneferu bir piramidin daha yapılmasını istedi, fakat bu sefer mezar odasındaki taşların ağırlığı sebebiyle çöktü ve piramit ortasından itibaren 55 dereceden 43 dereceye düştü, bu yüzden buna “Bükülmüş Piramit” denildi (Bakınız: Dashur Bent Pyramid). Tekrardan yeni bir piramidin yapılması emredildi ve ortaya ilk “Gerçek Piramit” çıktı (Bakınız: True Pyramid, Red Pyramid). Kral Sneferu’nun oğullarından biri olan Keops (Khufu olarak da bilinir) daha sonra Gize platosunda “Büyük Piramidi” (Baknız: Great Pyramid of Giza) inşa etti. Bu piramit 3800 sene boyunca en yüksek yapı olma unvanını korudu.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Kaynak: 2 01 evolution of pyramid images

4. Mısır Piramitleri Günümüzde Sadece Güzel Birer Anıttır

Dünya’nın yedi harikasından biri sayılmış, Mısır’ın sembolü haline gelmiş ve Mimarlık Tarihinde mutlaka söz edilen devasa ve emek gerektiren yapılar olmalarına rağmen günümüzde turistlerin gezebileceği güzel birer anıttan başka bir şey değillerdir. Bununla kasıt 'altüstü taş yığını' demek değil, günümüz şartları / hizmetleri açısından “işlevsel” olmadıkları anlamındadır. Günümüzde yapılan en basit apartman binasının yapımı bile daha karmaşık bir süreçten geçmektedir ve Standartlar, Yönetmelikler, Deprem, Yağmur, Kar, Yangın, Sıhhi Tesisat, Telefon ve Elektrik Bağlantıları, Asansörler, Bina Statiği, Yalıtım, Zemin Yapısı, Güneş Açısı, Rüzgar Yönü gibi binbir çeşit şey göz önünde bulundurulur. Bu sebeple antik yapıları bir yandan överken diğer yandan şimdiki zamana ait yapı teknolojisini de görmezden gelmemek gerekir.

5. Piramitler Uzaylıların Lego Parçaları Değildi

Mısır Piramitlerin yapımında dünya dışı varlıkların yardımı olduğunu düşünmek hem insanların hem de uzaylıların inşa edebilme potansiyeline bir hakarettir. Mısır Piramitleri hakkında yeteri kadar bilgiye sahibiz. Kullanılan malzemelerin cinsi, nereden elde edilip nasıl taşındıklarını ve hangi aletlerin kullanıldığını biliyoruz. 

Sanılanın aksine piramit yapımında kullanılan taşın büyük bir çoğunluğu aynı bölgeden elde edildi, bunları uzaktan getirmek hem eziyetli hem de vakit kaybına neden olurdu. Aynı zamanda Büyük Piramit'te yer alan 2.3 milyon blokların hepsi 15 ton ağırlığında değildir, bunlar sadece tabanda kullanılmıştır ve tepeye doğru gittikçe ortalama ağırlık 2.5 tona düşmektedir, her blok da 20 kişilik bir ekip tarafından rahatlıkla taşınabilir. Piramit yapımında 20,000-30,000 işçinin çalıştığını da göz önünde bulundurursak, piramit yapımı imkansız bir şey değildir. 

Elimizde birden fazla teorinin bulunması nasıl yapıldıklarını anlamadığımız anlamına gelmez. Bununla beraber Mısır Piramitlerinin insan-üstü olduğunu belirten çeşitli mitler üretilmiş ve matematiksel-mucize iddiaları öne sürülmüştür ancak bunların çoğu araştırmalara değil rivayetlere ve saptırılmış bilgilere dayandığı bilinmektedir ve destekleyecek herhangi bir kanıt bulunamamıştır. Bu iddiaları ısrarla öne sürenler ise akademik çalışmalar yürüten Arkeologlar, Mimarlar, İnşaat mühendisleri ve Mısır bilimcileri değil, şahsi düşüncelerine uyacak şekilde bulguları kendilerine göre yorumlayan Antik-Uzaylı Teorisyenlerdir.

Kaynaklar:

1- Piramitlere Bilimsel Bir Bakış Açısı, Evrim Ağacı

2- Piramitler İçin Şüpheciler Kılavuzu, Evrim Ağacı

3- The Pyramids, Ancient Aliens Debunked

4- Physicists Develop Theory For Construction of the Pyramids, From Quarks To Quasars

5- The Evolution of the Egyptian Pyramid, Pete Vanderzwet (TourEgypt)

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
"Olağanüstü iddialar olağanüstü kanıt gerektirir" (Carl E. Sagan)
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
125
100
48
48
34
32
27
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Zelal Dağlayan

5. de bir yanlışlık var tabiki insanlara ve uzaylı olduğunu düşündüğümüz varlıklara hakaret etmiyoruz. Sorun şu ki bu taşların bır milim bile şaşmadan aynı b... Devamını Gör