Görüş Bildir
Haberler
Mısır Piramitleri: Tarihin En Görkemli ve Heybetli Yapılarından Olan Mısır Piramitlerini Keşfedin!

Mısır Piramitleri: Tarihin En Görkemli ve Heybetli Yapılarından Olan Mısır Piramitlerini Keşfedin!

Özge Tepe
05.05.2023 - 16:38

Mısır piramitleri eski zamanlarda gezginleri ve fatihleri ​​büyüledi ve onları ziyaret eden, keşfeden, ölçen ve tarif eden turistler, matematikçiler ve arkeologlarda merak uyandırmaya devam ediyor. Mısır'ın dünyanın en zengin ve en güçlü uygarlıklarından biri olduğu bir dönemde inşa edilen piramitler, özellikle Büyük Giza Piramitleri, tarihteki en görkemli insan yapımı yapılardan bazılarıdır. Büyük ölçekleri, firavunun veya kralın eski Mısır toplumunda oynadığı benzersiz rolü yansıtıyor. 

Piramitler, Eski Krallık'ın başlangıcından MS 4. yüzyılda Ptolemaios döneminin sonuna kadar inşa edilmiş olsa da, piramit yapımının zirvesi üçüncü hanedanlığın sonlarında başladı ve kabaca altıncı hanedana kadar (yaklaşık MÖ 2325) devam etti. 4.000 yıldan fazla bir süre sonra, Mısır piramitleri, ülkenin zengin ve görkemli geçmişine bir bakış sağlayarak, heybetlerinin çoğunu hâlâ koruyor.

Bu içeriğimizde Mısır Piramitleri hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İşte Mısır Piramitleri hakkında her şey:

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Mısır Toplumunda Firavun

Mısır Toplumunda Firavun

Eski Mısırlılar, kral öldüğünde ruhunun bir kısmının bedeninde kaldığına inanıyorlardı. Ruhuna uygun şekilde bakmak için, ceset mumyalandı ve kralın ölümden sonraki yaşamda ihtiyaç duyacağı her şey, altın kaplar, yiyecek, mobilya ve diğer sunuları da dahil olmak üzere onunla birlikte gömüldü. 

Piramitler, ölümünden sonra da devam etmesi beklenen ölü kral kültünün odak noktası haline geldi. Zenginlikleri sadece onun geçimini sağlamakla kalmaz, yanında gömülü olan akrabaları, memurları ve rahipleri de geçindirirdi.

Erken Dönem Piramitler

Erken Dönem Piramitler

Hanedan Dönemi'nin (MÖ 2950) başlangıcından itibaren, kraliyet mezarları kayaya oyulmuş ve piramitlerin öncüsü olan “mastaba” olarak bilinen düz çatılı dikdörtgen yapılarla kaplanmıştır. Mısır'da bilinen en eski piramit, üçüncü hanedanın Kralı Djoser için MÖ 2630 civarında Sakkara'da inşa edildi.

Hikayeye göre, piramidin mimarı, yaklaşık 1400 yıl sonra katiplerin ve doktorların koruyucu azizi olarak tanrılaştırılacak olan bir rahip ve şifacı olan Imhotep'ti. Zoser'in yaklaşık 20 yıllık saltanatı boyunca, piramit inşaatçıları, sonunda 204 fit (62 metre) yüksekliğe ulaşan altı kademeli taş katmanı bir araya getirdiler; zamanının en yüksek binasıydı.

Zoser'den sonra, basamaklı piramit, kraliyet cenazeleri için norm haline geldi, ancak onun hanedan halefleri tarafından planlananların hiçbiri tamamlanmadı. 'Gerçek' (düz kenarlı, basamaksız) bir piramit olarak inşa edilen en eski mezar, dördüncü hanedanın ilk kralı Sneferu (MÖ 2613-2589) için inşa edilen üç mezar yapısından biri olan Dahşur'daki Kırmızı Piramit idi.

Büyük Giza Piramitleri

Büyük Giza Piramitleri

Hiçbir piramit, günümüz Kahire'sinin eteklerinde, Nil Nehri'nin batı kıyısındaki bir platoda yer alan Büyük Giza Piramitleri kadar ünlü değildir. Büyük Piramit olarak bilinen Giza'daki üç piramidin en eskisi ve en büyüğü , Antik Dünyanın ünlü Yedi Harikası'ndan günümüze kalan tek yapıdır.

Sneferu'nun halefi ve dördüncü hanedanın sekiz kralından ikincisi olan Firavun Khufu (Keops) için inşa edilmiştir. Khufu 23 yıl hüküm sürmüş olsa da (MÖ 2589-2566), piramidinin görkeminin ötesinde hükümdarlığı hakkında nispeten az şey bilinmektedir. Piramidin tabanının kenarları ortalama 230 metre ve orijinal yüksekliği 147 metreydi. Bu da onu dünyanın en büyük piramidi yapıyor.

Khufu'nun kraliçeleri için inşa edilmiş üç küçük piramit, Büyük Piramidin yanında sıralanmıştır ve yakınlarda annesi Kraliçe Hetepheres'in boş lahitini içeren bir mezar bulunmuştur. Diğer piramitler gibi Khufu'nunki de sıra sıra mastabalarla çevrilidir ve burada kralın akrabaları veya görevlileri öbür dünyada ona eşlik etmek ve onu desteklemek için gömülür.

Giza'daki orta piramit, Khufu'nun oğlu Firavun Khafre (Kefren) çin inşa edilmiştir. Khafre Piramidi, Giza'daki en yüksek ikinci piramittir ve Firavun Khafre'nin mezarını içerir. Khafre'nin piramit kompleksinin içine inşa edilmiş benzersiz bir özellik, bir insan başlı ve bir aslan gövdeli, kireçtaşına oyulmuş bir koruyucu heykel olan Büyük Sfenks idi. 240 fit uzunluğunda ve 66 fit yüksekliğinde, antik dünyanın en büyük heykeliydi.

18. hanedanda (yaklaşık MÖ 1500), Tanrı Horus'un yerel bir formunun görüntüsü olarak Büyük Sfenks'e tapılmaya başlandı. Giza'daki en güneydeki piramit, Khafre'nin oğlu Mikerinos (MÖ 2532-2503) için inşa edilmiştir. Üç piramidin (218 fit) en kısasıdır ve beşinci ve altıncı hanedanlar sırasında inşa edilecek daha küçük piramitlerin öncüsüdür.

Piramitleri Kim İnşa Etti?

Piramitleri Kim İnşa Etti?

Tarihin bazı popüler versiyonları, piramitlerin köleler veya zorla çalıştırılan yabancılar tarafından inşa edildiğini savunsa da, bölgeden çıkarılan iskeletler, işçilerin muhtemelen yılın Nil Nehri'nin sular altında kaldığı dönemde piramitlerde çalışan yerli Mısırlı tarım işçileri olduğunu gösteriyor.

Keops'un Büyük Piramidi'ni inşa etmek için yaklaşık 2,3 milyon taş bloğun (her biri ortalama yaklaşık 2,5 ton) kesilmesi, taşınması ve birleştirilmesi gerekiyordu. Antik Yunan tarihçisi Herodot, inşa etmenin 20 yıl sürdüğünü ve 100.000 kişinin emeğini gerektirdiğini yazdı, ancak daha sonraki arkeolojik kanıtlar, işgücünün aslında 20.000 civarında olabileceğini gösteriyor.

Piramit Çağının Sona Ermesi

Piramit Çağının Sona Ermesi

Beşinci ve altıncı hanedanlıklar boyunca piramitler inşa edilmeye devam edildi, ancak bu dönemde inşalarının genel kalitesi ve ölçeği, kralların gücü ve zenginliği ile birlikte düştü. Daha sonraki Eski Krallık piramitlerinde, Kral Unas'ın (MÖ 2375-2345) piramitlerinden başlayarak, piramit inşaatçıları, kralın saltanatındaki olayların yazılı anlatımlarını mezar odasının duvarlarına ve piramidin geri kalanının iç kısmına yazmaya başladılar. Piramit metinleri olarak bilinen bunlar, eski Mısır'dan bilinen en eski önemli dini kompozisyonlardır.

Büyük piramit inşaatçılarının sonuncusu, genç bir çocukken iktidara gelen ve 94 yıl hüküm süren altıncı hanedanın ikinci kralı II. Pepy'dir (MÖ 2278-2184). Onun hükümdarlığı sırasında, Eski Krallık refahı azalıyordu ve kraliyet dışı idari yetkililerin gücü arttıkça firavun yarı ilahi statüsünün bir kısmını kaybetmişti.

Pepy'nin ölümüyle, krallık ve güçlü merkezi hükümet neredeyse çöktü ve Mısır, Birinci Ara Dönem olarak bilinen çalkantılı bir aşamaya girdi. Daha sonra 12. hanedanın kralları, sözde Orta Krallık aşamasında piramit yapımına geri döneceklerdi, ancak bu hiçbir zaman Büyük Piramitler ile aynı ölçekte olmadı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Bugün Mısır Piramitleri

Bugün Mısır Piramitleri

Mezar soyguncuları ve diğer vandallar hem eski hem de modern zamanlarda Mısır piramitlerinden cesetlerin ve cenaze eşyalarının çoğunu çıkardılar ve dış kısımlarını da yağmaladılar. Pürüzsüz beyaz kireçtaşı kaplamalarının çoğundan sıyrılan Büyük Piramitler, artık orijinal yüksekliklerine ulaşamıyor; Örneğin Khufu'nunki sadece 451 fit yüksekliğindedir. 

Bununla birlikte, her yıl milyonlarca insan, piramitlerin yükselen ihtişamı ve Mısır'ın zengin ve şanlı geçmişinin bitmeyen cazibesi ile piramitleri ziyaret etmeye devam ediyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın