Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Mobil Oyunlar 35 Milyar Dolar ile Pastanın %85’ini Ele Geçirdi
Mobil Oyunlar 35 Milyar Dolar ile Pastanın %85’ini Ele Geçirdi
2015 yılında mobil oyunlar, akıllı telefon uygulamaları pazarında toplam gelirin %85’ine sahip oldu.Pazar Araştırma şirket App Annie’nin raporuna göre 2015 yılında mobil oyun pazarı 34,8 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşarak, tüm uygulamalara ait gelirlerinin %85’lik payını aldı. Araştırma, küresel olarak elde edilen toplam mobil uygulama gelirlerini kapsıyor.
App Annie’nin sunduğu bu veri çok daha büyük bir araştırma raporunun sadece bir parçası. Araştırma mobil uygulamaların pazarda büyüme hızlarını ve oranlarını ölçmek için yapılıyor.
Dünya mobil uygulama ve mobil oyun pazarının 2015 itibariyle büyüklüğü 51 milyar dolara ulaşmış durumda. 2020 yılına kadar bu rakamın 101 milyar dolara çıkması bekleniyor. Bunun yanı sıra mobil oyun pazarının büyüklüğünün 2016 yılında 41,5 milyar dolara ve 2020 yılında 74,6 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Rakamlara bakınca oyun piyasasının her geçen gün büyümeye devam eden ciddi bir piyasa haline geldiği ve hala fırsatlarla dolu olduğu anlaşılıyor.
Diğer araştırma şirketleri de farklı açılardan benzer araştırma sonuçlarını yayınlıyorlar. Digi-Capital şirketinin araştırmasına göre mobil ve diğer platformların da dahil edildiği tüm oyun piyasası 2016 yılında 90 milyar dolar gelir elde edecek. 2020 yılında bu rakamın 115 milyar dolara çıkması bekleniyor. Digi-Capital’e göre büyüme hızı eski yıllara göre bir miktar yavaşlasa da hala oldukça sağlıklı bir büyüme gerçekleşiyor.
Bir diğer pazar araştırma şirketi Open Gaming Alliance’ın 2014 yılını baz alarak yaptığı çalışma, PC oyunlarının dünya çapında 26 milyar dolarlık bir pazara ulaştığını söylüyor. Bu rakamın 2018 yılına kadar 35 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
Elbette oyun pazarı aynı zamanda donanım piyasasını da direkt etkiliyor. Jon Peddie Research adlı araştırma şirketinin yaptığı çalışmaya göre, oyun oynamak için gerekli olan bilgisayarlar ve oyun konsolları 2015 yılında 44 milyar dolarlık bir pazara ulaşmış durumda.
Oyun piyasasında gerçekleşen büyümenin en büyük etkenlerinden biri olarak, Çin ve Japonya gibi olgun piyasalarda ve Hindistan, Endonezya, Meksika ve Arjantin gibi büyüyen pazarlarda uygulanan başarılı pazarlama faaliyetleri olduğu düşünülüyor. Buna en iyi örnek olarak, ekonomisi yavaşlayan Brezilya’nın, aynı dönemde oyun pazarının %40 oranında büyümesi gösterilebilir.
2015 yılında mobil uygulama kullanım ve mobil oyun oynama süreleri de 2014’e göre %63 oranında artış göstermiş durumda. Mevcut uygulama kullanım ve oyun oynama sürelerinin yeni çıkan giyilebilen ürünler(wearables), yeni nesil televizyonlar, sanal gerçeklik platformları, yeni nesil otomobiller ve özellikle akıllı ev teknolojilerinde çığır açan Internet of Things (IoT) gibi platformlarla daha artacağı düşünülüyor.
Yorum Yazın