onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
EPDK: ‘Motorine 12 Kuruş Zam Söz Konusu Değil’

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

EPDK: ‘Motorine 12 Kuruş Zam Söz Konusu Değil’

Deniz Gök
11.05.2015 - 17:28 Son Güncelleme: 12.05.2015 - 14:53
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, motorin fiyatlarına 12 kuruşluk zammın söz konusu olmadığını bildirdi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK), bazı basın yayın organlarında motorin fiyatlarına 12 kuruş zam yapıldığı haberlerine ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, bugünden itibaren geçerli olmak üzere TÜPRAŞ tarafından motorin fiyatlarına 1 kuruş zam yapıldığı, bunun dağıtım şirketleri tarafından pompaya yansıtılmasının 1 ila 2 kuruş olduğu ve 12 kuruşluk zammın söz konusu olmadığı belirtildi. 

Açıklamada, akaryakıt fiyatlarının EPDK tarafından değil, serbest rekabet ortamında piyasada belirlendiği vurgulanırken, 'uluslararası piyasalardaki fiyat değişimlerinin sektör tarafından ülkemizdeki fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığı Kurumumuzca yakından takip edilmektedir' denildi.

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’na göre, petrol fiyatlarının 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınarak oluştuğunun altı çizilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

'Rafineri fiyatlarının endeksle oluşturulması, dağıtıcı ve nakliye paylarının tavanı gibi fiyatların dolaylı veya dolaysız olarak kamuca belirlenmesine ilişkin uygulamalar sona erdirilmiştir. Ayrıca petrol piyasasında dolaşımda tüm petrollerin fiyatı, ham petrol fiyatındaki değişimlerden etkilenmekle birlikte, her bir ürünün fiyat teşekkülünün arz-talep mekanizmasına göre ayrı ayrı oluştuğu, fiyatların oluşumuna etki eden birçok faktörün de bu süreçte rol oynadığı bilinmektedir. 

Ham petrol fiyatı ve benzin, motorin gibi ürünlerin kendi arz-talep koşullarının yanı sıra navlun bedeli, döviz kuru, ülkelerin mevzuatlarına göre gümrük vergileri, ÖTV ve KDV gibi diğer vergileme unsurları gibi hususlar yanında tarafların özel hukuk çerçevesinde aralarında kararlaştırdıkları unsurlar, belirli bir zamandaki konjonktürel gelişmeler gibi birçok husus fiyat oluşumuna etki edebilmektedir.'

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam