Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Müdürleri Kovduran Park Orman Raporu
Bilirkişi raporları hiçe sayılarak İstanbul’un mesire alanları hızla imara açılıyor. Maslak’taki mesire alanı Park Orman ve Tuzla’da bulunan Hacet Deresi Tabiat Parkı’nın da imara açıldığı öne sürüldü. İstanbul'daki Park Orman'a villa yapılmasına karşı rapor verdikleri için görevden alınan müdürlerin raporda, 'Bitki örtüsü ve yaban hayatı çok büyük zarar görecek. Çok sayıda ağaç kesilecek' diye yaşanacak doğa katliamını dile getirdiği ortaya çıktı.
Bugün gazetesinin haberine göre İstanbul ’da 1490 dönüm büyüklüğündeki Park Orman’ın adım adım imara açılmasıyla ilgili projeye karşı olumsuz rapor hazırladıkları gerekçesiyle görevden alınan Orman Bakanlığı İstanbul 1. Bölge Müdürü Haluk Özder ile Şube Müdürü Umut Cebeci’nin hazırladığı rapor doğanın nasıl katledileceğini gözler önüne seriyor.
DOĞAL YAŞAM BOZULACAK
“Doğal topografyanın, bitki örtüsünün ve yaban hayatının çok büyük ölçüde zarar göreceği, çok sayıda ağaç kesileceği, yapılacak kazılarda çıkacak hafriyat miktarının çok olacağı, bu hafriyatın nakledilmesinin sorun olacağı, proje kapsamında bölgeye girecek olan iş makinesi ve kamyonların çevreye ve doğal yaşama çok olumsuz yansıyacağı, şantiye alanının doğal ve yabani hayata büyük zarar vereceği, tabiat parkında bu tesisin yapılması için açılacak yolların doğaya zarar vereceği, proje sırasında oluşacak muhtemel kamuoyu baskısının kurumu yıpratacağı ve söz konusu tabiat alanının Belgrad ve Azizpaşa muhafaza ormanlarının devamı olduğu tespit edilmiştir.”
Proje onayı için ivedilik istemişler
İhalesiz bir şekilde Ege Turizm ve Gayrimenkul Ortaklığı’na 29 yıllığına kiraya verilen araziye şirket sahipleri çok amaçlı salon, kapalı otopark, idare binası, kamping alanı yapmak için hazırladıkları mimari projeyle 05.07.2013 tarihli dilekçeyle “Orman ve Su İşleri Bakanlığının” onayına sunduğu belirlendi. İkinci dilekçenin ardından 40 gün sonra üçüncü dilekçeyi de veren Ege Turizm dilekçesinde onaya sunduğu projesinin ivedilikle onanmasını talep etmiş. Orman ve Su İşleri Bakanlığı “Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün” ‘çok ivedi’ notlu resmi yazısıyla firmanın talebi doğrultusunda İstanbul Bakanlık 1. Bölge Müdürlüğüne kesin talimat verilmiş.
YASALAR ÇİĞNENDİ
İnceleme raporunda ayrıca söz konusu projenin “2873 sayılı Milli Parklar Kanununun” 14. ve “Milli Parklar Yönetmenliğinin” 5. maddesinde belirtilen yasaklarla çeliştiğine de alenen vurgu yapılmasına rağmen projeye izin verildiği ortaya çıktı.
İSTANBUL’DA 20 MESİRE ALANI
İstanbul ’da orman içi dinlenme yeri (mesire yeri) statüsünde halkın kullanımına sunulan 20 değişik yerdeki toplam 15 bin 140 dönüm büyüklüğündeki devlet ormanı Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 11.07.2011 tarihli oluruyla toplu olarak ‘Tabiat Parkı’ statüsüne dönüştürülmesinin ardından büyük rant pazarı çıktı. Tabiat Parkı denilerek kamuoyuna sempatik hale getirilen mesire alanlarının aslında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imara açılmasının yasal dayanağı oluşturulduğu ortaya çıktı.
HACET DERESİ DE İMAR MAĞDURU
Aynı hukuksuz işlemin İstanbul Tuzla ilçesinde bulunan 16 hektar büyüklüğündeki “Hacet Deresi” orman içi mesire yerinde de uygulandığı ortaya çıktı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 07.08.2012 tarihli bakanlık oluru ile Hacet Deresi tabiat parkına dönüştürülerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imara açılmış. Park Orman’da yaşanan yapılaşma sürecinin bir benzeri de “Hacet Deresi Tabiat Parkında” yaşanıyor.
BUGÜN GAZETESİ
Nazlı Ilıcak'ın konuya ilişkin dün kaleme aldığı yazı için tıklayınız