onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Mühendislik, Yazılım, Yapay Zeka ve Robotik Çalışmaların Sonucu: İnsansı Robot Atlas

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Mühendislik, Yazılım, Yapay Zeka ve Robotik Çalışmaların Sonucu: İnsansı Robot Atlas

Altay ŞengürErkam Evlice
24.02.2016 - 16:28 Son Güncelleme: 26.07.2022 - 11:10

Yapay zekanın egemen olacağı bir Dünyaya inanıyor musunuz? 

Peki, gelecekte robotların hakimiyeti ele alacağına, insan elinde olan her şeyin sahibi olacağına? 

Yapay zeka ve robotik gelişmelerin belki de en önemli öncülerinden Boston Dynamics isimli mühendislik ve yazılım firması, bu soruların akıllarda yer edinmesine neden olacak cinsten gelişmelere imza atıyor. 

Son icatları da İnsansı Robot Atlas.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Boston Dynamics Şirketi

Boston Dynamics Şirketi

1992 yılında kurulan Boston Dynamics, insana benzetim amaçlı dinamik robot ve yazılımların tasarım ve inşasında uzmanlaşmış bir mühendislik şirketidir. İlk defa hayvanlar gibi koşabilen ve manevralar yapabilen robotu geliştiren şirket, yaptığı başarılı örneklerle dikkatleri daima üzerine çekmeyi başardı. Bu başarının getirisi olarak da 2013 yılının sonlarında Google tarafından satın alındı. 

Firma, Google tarafından satın alındıktan sonra çalışmalarını iyiden iyiye geliştirse de, bir süre çalışmalarına kapalı kapılar ardında devam etti. Zaten firma bazında şu an için Dünyanın en önde olanı demek de çok yanlış olmayacaktır çünkü ne Japonya’da ne de Dünyanın herhangi bir ülkesinde bu şirketin yaptığı kadar gelişmiş 2 veya 4 ayaklı robotlara rastlanmıyor. 

Firmanın bir süre kapalı kapılar arkasında kalmasının en büyük sebebi de yapay zeka ile ilgili problemlere odaklanması olarak gösteriliyor.

Yapay Zeka

Yapay Zeka

Tanrı kendinden bir Adem yarattı, 

Adem Tanrıyı yok etti. 

Adem kendinden bir bilgisayar yarattı, 

Bilgisayar Ademi yok etti. 

İşte yapay zekanın en basit tanımlarından birisi budur. İnsanoğlunun bilgisayarlara farklı misyonlar yüklemesi sonucunda, verilen komutlara tepkiler gösterebilmesini sağlar yapay zeka

Biraz daha teknik detaya girecek olursak, 0 ve 1'le çalışan bilgisayarlara 3. bir rakamı, yani 2'yi atamakla ulaşılacak olan zeka türüdür. 

0: 'Hayır/olumsuz', 

1: “Evet/olumlu', 

2: 'Belki/kim bilir' şeklide düzenlenmiş bir işlemci, insani özellikler kazanacaktır. Yani bir anlamda bilinçli bir hal alacaktır, karar verme mekanizmasına sahip olacaktır. 

Peki, yapay zekanın gelişimi hangi unsurları kavramamıza bağlı? Şöyle düşünelim: Kuş da uçuyor, jet de uçuyor. Ama jet, kuş gibi uçmuyor. Kendi kararlarını kendi alamıyor, sadece kendisine verilen komutlara uyabiliyor şu an için. 

Bilim insanlarının yapay zekayı anlamlandırmak için yaptığı çalışmaların birçoğu, insan beyninin sırlarını çözmekten geçiyor. Şu an için yapmamız gereken insan beynini incelemek ve yapay zeka üzerine hayaller kurmak.

Şimdi gelin, Boston Dynamics şirketinin ürettiği robotlara daha yakından bir bakalım.

İnsansı Robot Atlas

1.80 boyundaki bir insansı robot olan Atlas, Boston Dynamics’in en önemli eseri. Arama kurtarma operasyonları için geliştirilen ve dış mekanlarda ve zor zemin şartlarında ilerleyebilme, ağırlık taşıma ve tırmanış özelliklerine sahip olan bu robot, kafasındaki sensörler ve kameralar sayesinde yönünü buluyor, önüne çıkan engelleri aşabiliyor.

Atlas'ın Gelişmişlik Derecesi

2014 yılında üretilen Atlas prototipi, aşağıdaki görevlerin tamamını sorunsuz tamamlayabildi: 

1. Olay yerinde dört tekerlekli taşıt kullanmak. 

2. Molozların üzerinde destek almadan yürümek. 

3. Bir geçişi kapatan enkazı kaldırıp yol açmak. 

4. Bir kapıyı açıp binaya giriş yapmak. 

5. Dik merdiven tırmanmak 

6. Beton zemini kırmak için bir araç kullanmak 

7. Sızıntı yapan bir boruyu tespit ettikten sonra valfini bulup kapatmak. 

8. İtfaiye musluğuna hortum takıp valfi çevirmek. 

Vay kerata!

Dün Yapılan Deneyden Bir Kesit

Geçtiğimiz gün görücüye çıkarılan son haliyle, değişik bir dış görünüm ve geliştirilmiş özelliklerle gıcır gıcır görünüyor. Artık dengesini daha iyi sağlayabiliyor ve kablolardan tamamiyle kurtulmuş durumda.

(Yapay zekanın gelişmesi ile Atlasın, bu deneyde kendisine sopayla vuran kişiyi aklında tutması ve ilerleyen zamanlarda öcünü alması da muhtemel!)

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

BigDog

Büyük Köpek anlamına gelen BigDog, arazide askeri mühimmat taşımak üzere tasarlanmış robotik bir katır. 2005 yılından beri geliştirilen, 150 kiloya kadar yük çekebilen ve 35 derecelik arazilere saatte 6,5 kilometre hızda tırmanabilen BigDog, şimdilik rafa kaldırılmış bir proje. Sebebi de çok ses çıkarması. 

Bunun üstesinden gelinene kadar askeri operasyonlar dahilinde kullanılması mümkün değil.

Cheetah

Bu robot en basit haliyle BigDog’un hızlı versiyonu. Saatte 45 kilometre hıza ulaşabiliyor. Boston Dynamics, Cheetah’nın aynı zamanda önüne çıkan engelleri de aşabilen bir modeli üzerinde çalışmalarını halen sürdürüyor.

LittleDog

Adı gibi küçük bir köpek olan LittleDog, anlaşılabileceği üzre BigDog’un küçük versiyonu. Askeri kullanım dışında kalan amaçlar için geliştiriliyor ve BigDog’un sahip olduğu çoğu özelliğe minimal anlamda da olsa sahip. Halen üzerinde çalışılıyor.

RiSE

SandFlea

Kum Piresi anlamına gelen SandFlea, 5 kg ağırlığında bir robot. Tek sıçrayışta 8 metre yükseğe erişebiliyor ve düşüşünü zarar görmeyecek biçimde yumuşatarak yapıyor. Tam dolu bataryasıyla 25 atlayış yapabiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

RHex

6 kıvrımlı uzantısıyla kendine has bir motifle ilerleyen RHex, son derece yenilikçi bir tasarıma sahip. Su geçirmiyor, çamur ve kum gibi zeminlerde mesafe katedebiliyor. Arkasında ve önünde bulunan kameralarla çevresini görüp ona göre hareket edebiliyor.

Bonus: Günümüz teknolojisi ile şu an mümkün olmasa da gelecekte yapay zekanın ürünü olan bu robotlarla karşılaşmamız oldukça olası!

Bonus: Günümüz teknolojisi ile şu an mümkün olmasa da gelecekte yapay zekanın ürünü olan bu robotlarla karşılaşmamız oldukça olası!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
200
122
38
20
17
10
6
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
y.e.k

Zamanı gelince o itip kakmaları gösterirler adama :))

BarışCan Yıldız

yapmayın a mq kendi sonunuzu getireceksiniz

Tony Stark

Adamı o kadar itip kaktılar sesi bile çıkmadı. Türkiye'de olsa...