Mustafa Koç; "Cinsiyet eşitliği ulaşılması zor bir hayal gibi"
Mustafa Koç; "Cinsiyet eşitliği ulaşılması zor bir hayal gibi"
ÖZEL HABER: Bugün son yolculuğuna uğurlanacak olan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, yaşasaydı Davos'ta bir konuşma yapacaktı. İşte Mustafa Koç'un hayatta olsaydı yapacağı o konuşmanın metninden satır başları; ''Toplumsal cinsiyet eşitliği, gelişmiş ülkelerde bile ulaşılması zor bir hayal gibi. Hepimizin bildiği gibi bu cinsel eşitlik uçurumunu kapatmak gelişmekte olan ülkelerde daha da zor. Açıkçası ben bu eşitsizliğin ciddiyetinin boyutunun farkında değildim, taki cinsiyet eşitliği lensiyle bakmaya başlayana kadar.'
Ani ölümüyle iş dünyasını yasa boğan Koç HoldingYönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, eğer hayatta olsaydı Davos’ta HeForShe’nin etkinliğinde bir konuşma yapacaktı. HeForShe’nin 10 Küresel Etki Şampiyonun biri olan Mustafa Koç’un diğer şirket liderleri gibi toplantıya gelmesi beklenirken ölüm haberinin alınması ise Davos’ta da şok etkisi yarattı.HeForShe’nin Davos’taki etkinliğinde onun anısına saygı duruşunda bulunulmasının ardından eğer hayatta olsaydı Mustafa Koç’un toplantıda vereceği mesajların da yer aldığı konuşma metni Koç Ailesi'nin izniyle okundu.
İşte Mustafa Koç'un Davos'ta yapmayı planladığı o konuşmanın metni;
'Ben gelişmekte olan bir ülkeyi temsil eden tek etki lideri olarak, benzer kültürlerden
başka liderleri de bu konuya sahip çıkmaları yönünde cesaretlendirmek istiyorum.
Unutmayalım ki, kadınların yeterince özgürleşmediği, güçlenmediği, eğitim ve istihdam
olanaklarına erişemediği bir dünyada kalkınma da mümkün olmayacaktır.'
EŞİTLİĞİ KONUŞMAK ÇOK DAHA ZOR
Toplumsal cinsiyet eşitliği, gelişmiş ülkelerde bile ulaşılması zor bir hayal gibi. Ancak hepimizin bildiği gibi bu cinsel eşitlik uçurumunu kapatmak gelişmekte olan ülkelerde daha da zor. Hele bu eşitliği sağlamak, konuşmak, cinsiyet normları olan kültürlerde çok daha zor.
LİDERLERE CESARET VERMEK İSTEDİM
Gelişmiş ülkelerden tek HeforShe IMPACT şampiyonu olmaktan gurur duyuyorum. Bu meydan okumayı kabul ettim çünkü benzer kültürlerden gelen liderlere cinsiyet eşitliğini konuşmak için cesaret ve ilham vermek istedim. Sosyal ve iş hayatında erkek egemenliğine, cinsiyet hakkındaki kalıplaşmış yargılara ve seksizme karşı çıkmak bizim sorumluluğumuzda. Çünkü meydan okuma ne kadar zor olursa ödülü de o kadar iyi olur.
KADINI GÜÇLENDİRMEDEN KALKINMA OLMAZ
Özellikle gelişmekte olan ülkelerde kadınları güçlendirmeden, eğitmeden, özgürlüğe kavuşturmadan dünya çapında kalkınma amacına ulaşmak mümkün olmayacaktır. Gelişmiş ülkelerdeki birçok rol model olan insan, cinsiyet hareketine katkıda bulundular. Şimdi gelişmekte olan ülkelerin daha çok rol model çıkarma zamanı.
FARKINDA DEĞİLDİM
Açıkçası ben bu eşitsizliğin ciddiyetinin boyutunun farkında değildim, taki cinsiyet eşitliği lensiyle bakmaya başlayana kadar. Örneğin iş yaşamında kadın çalışanı geçmişteki performasıyla, erkek çalışanı ise gelecekteki potensiyeline göre teşvik ettiğimizin farkında değildim. Bunun gibi önyargılar topluma ve iş hayatına zarar veriyor. Eşitsizliğin arkasında bunu destekleyen bir literatür var.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın