Görüş Bildir
Haberler
Mutfak Tüpü de Çare Olmuyor: 4 Kişiden 3'ü Gazı Kıstı!

Mutfak Tüpü de Çare Olmuyor: 4 Kişiden 3'ü Gazı Kıstı!

Türkiye 2022 yılında zamlarla girince vatandaş harcamaları kısmak için ne yapacağını şaşırdı. Kimi evde battaniye altında otururken, kimi kömür kullanmaya başladı. Mutfak tüpü ile yemek yapmak isteyenler de fiyatları görünce ne yapacağını bilemiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

4 evden 3'ünde tüketim azaldı

4 evden 3'ünde tüketim azaldı

Doğalgaz ve elektrik zamları, gıdadan tüm zorunlu harcamalara her kalemde alım gücü düşe vatandaşlar çareyi battaniye, yorgan altına girip, kömür almakta buldu.

İstanbul Ekonomi Araştırma, Türk insanının elektrik zamları ile nasıl mücadele ettiğini sordu. 3-7 Şubat 2022 tarihlerinde Türkiye çapında 12 ilde 1500 kişi ile yapılan anket çalışmasına göre vatandaşların yüzde 76'sı zamlar karşısında elektrik ve doğalgaz tüketimini azalttığını açıkladı.

Dört kişiden üçü zamlar sonrası diğer harcamalarını da kıstığını söyledi.

4 kişiden biri kömür kullanmaya döndü

4 kişiden biri kömür kullanmaya döndü

Araştırmaya göre özellikle benzin zamları sonrası katılımcıların yüzde 59'u ulaşım tercihlerini değiştirdiğini ifade ederken, yüzde 24'ü doğalgaz yerine kömür kullanmaya başladığını belirtti.

OECD ortalamasının neredeyse iki katı

OECD ortalamasının neredeyse iki katı

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) verilerine göre 2021 yılında Türkiye, enerji fiyatlarının en çok arttığı dördüncü ülke konumuna geldi. Türkiye'de enerji enflasyonu yüzde 49 olurken, OECD ortalaması yüzde 26 oranında bulunuyor.

Mutfak tüpü 300 lirayı aştı

Mutfak tüpü 300 lirayı aştı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, fiyatlarda yaşanan artışın vatandaşlara hayat pahalılığı, evlerde de yüksek fatura olarak geri döndüğünü dile getirdi. Zamların pek çok vatandaşın mutfağında kullandığı ev tipi tüplerin fiyatını da artırdığını kaydederek, “Bir yıl önce 122 liraya satılan 12 kilogramlık ev tipi mutfak tüpünün bugünkü fiyatı 300 lirayı aştı. Yani mutfak tüpü son bir yılda yüzde 146 oranında zamlandı. Bu fahiş zammı dar gelirli vatandaşlarımız nasıl kaldırsın” sorusunu yöneltti.

Akın, vatandaşların tüpe gelen zamlar nedeniyle mutfaktaki tencereyi kaynatamadıklarını belirterek, Cumhuriyet'in haberine göre, “Bu zamlar ocak söndürüyor. Temel ihtiyaç olmasına rağmen mutfak tüpünden ÖTV alınıyor. ÖTV kaldırılmalı, KDV oranı da düşürülmeli” dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
rcpbyrm

yokluktan değildir ya , 2023 te kendi gazımızı kullanmak için şimdiden kısmışızdır... egonomimiz çog eyi.

Deniz Akay

doğalgaz yerine kömür kullanmak mantıklı mı?