Görüş Bildir
Haberler
Müziği Anadolu, Trakya ve Mezopotamya’nın Diliyle ve Kültürüyle Zenginleştiren Grup: Kardeş Türküler

etiket Müziği Anadolu, Trakya ve Mezopotamya’nın Diliyle ve Kültürüyle Zenginleştiren Grup: Kardeş Türküler

Laurie Strode
17.10.2020 - 17:00

27 yıldır hayatımıza birçok güzellikler getiren, coğrafyanın birleştirici gücü Kardeş Türküler'i biraz yakından tanıyalım...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

"Halkların kardeşliği" tanımını müzikle bir araya getirerek her dilden, her ezgiden kalplerimize dokunan müthiş oluşum Kardeş Türküler'i hepimiz en az bir kere duymuşuzdur.

"Halkların kardeşliği" tanımını müzikle bir araya getirerek her dilden, her ezgiden kalplerimize dokunan müthiş oluşum Kardeş Türküler'i hepimiz en az bir kere duymuşuzdur.

Kendileri oldukça kalabalık bir ekip ve bu coğrafyada yaşayan her bir halkın, her bir dilin adeta müzikal temsilcisi... Peki ama kim bu Kardeş Türküler, nereden geldiler, nereye gidiyorlar; biraz yakından bakalım...

Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu bünyesinde yer alan Kardeş Türküler projesi; Anadolu, Trakya ve Mezopotamya halk şarkılarını tozlu raflarından çıkarıp; kendi dillerinde yeniden yorumlayarak bizlerle buluşturan enfes bir oluşum.

İlk kez 1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü'nde hazırlanan bir konser çalışması olarak ortaya çıkıyor bu proje.

Bir defalığa mahsus olarak bir konser çalışmasıydı esasında Kardeş Türküler projesi en başında. 1993'te temelleri atılan bu projenin konser repertuvarı Türk, Kürt, Azeri ve Ermeni şarkılarından oluşturulmuştu.

Tek konserle kalmayan proje, başka kültürlere de ait şarkı ve danslarla pekiştirildi.

1995 yılında ise projede yer alan müzisyen ve dansçılar Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğunu kurarak projeyi BGST çatısı altında sürdürmeye devam ettiler.

Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu; içerisinde müziği değil dansları, çeşitli konser çalışmalarını da barındıran bir oluşumdu.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Dört yıl boyunca repertuvarlarında yer verdikleri şarkılardan oluşturdukları bir seçkiyle 1997 yılında Kardeş Türküler adını verdikleri ilk albümlerini Kalan Müzik etiketiyle çıkardılar.

1999 yılında Doğu adını verdikleri ikinci albümlerini yayınlayan Kardeş Türküler, bu albümde aynı zamanda ilk kez kendi bestelerine de yer verdiler.

Doğu albümde yer alan Kara Üzüm Habbesi'nin klibi ise Türkiye'de çekilen ilk Türkçe-Kürtçe klip olmuştu.

Başarı ve ün merdivenlerini hızla tırmanırken 2001'de Vizontele'nin 2004'te ise Vizontele Tuuba'nın müziklerini hazırlayan grup tüm Türkiye'de tanınır oldu.

2002 yılında Hemâvâz, 2005 yılında Bahar albümleriyle hız kesmeden müzik yolculuğuna devam eden Kardeş Türküler sadece müzik yapmadı...

2002 yılında Hemâvâz, 2005 yılında Bahar albümleriyle hız kesmeden müzik yolculuğuna devam eden Kardeş Türküler sadece müzik yapmadı...

Albümleriyle; seçtikleri, derledikleri şarkılarla çokkültürlülüğü, bir arada yaşayabilmenin heyecanını, güzelliğini anlatmaktan hiç geri durmadı. Bu zaman zarfında bireysel olarak da ekip olarak da çeşitli projelere yöneldiler...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

2011'de Arto Tunçboyacıyan ile işbirliklerinden doğan Çocuk (H)Aklı adlı albümlerini çıkardılar.

2013'te Gezi Direnişi sırasında bizleri buluşturdukları Tencere Tava Havası ile Kardeş Türküler'in adı daha da geniş çevrelerce tanınmış oldu.

Kendi albümlerinin yanı sıra Kardeş Türküler, Türkiye'nin birçok başarılı müzisyenleriyle de aynı projeler içinde yer aldı.

Arto Tunçboyacıyan olur da minik serçemiz olmaz mı? Sezen Aksu'yla da aynı projelerde yer alan Kardeş Türküler, müzisyenle aynı sahneyi de paylaştı birçok kez.

Altı yıl aradan sonra 2017'de Yol adını verdikleri albümle karşımıza çıkan Kardeş Türküler, kulaklarımızın pasını silen şarkılarla büyük bir ziyafet çektirdiler dinleyicilerine.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Bu yıl müzik dünyasında 27 yılı deviren Kardeş Türküler, üretmeye ve bizi coğrafyamızın unutulmaya yüz tutmuş şarkılarıyla buluşturmaya devam ediyor.

Son olarak evlerimize kilitlendiğimiz o karantina günlerinde de bizi müziksiz bırakmadılar. Her zamanki kalabalık ekipleriyle olmasa da çekirdek ekiple ev konserlerinde buluşturdular dinleyicilerini...

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
46
28
2
2
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın