onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
'Napalm Kız' Fotoğrafını Çıplaklık Gerekçesiyle Yasaklayan Facebook'tan Geri Adım

'Napalm Kız' Fotoğrafını Çıplaklık Gerekçesiyle Yasaklayan Facebook'tan Geri Adım

Emre Ordu
09.09.2016 - 18:22 Son Güncelleme: 10.09.2016 - 11:25

Facebook'un, Vietnam savaşı sırasında (1972 yılında) Amerikan uçaklarından atılan Napalm bombalarından kaçan çocukları gösteren ve 'Napalm kız' adıyla tarihe geçen fotoğrafı 'çıplaklık ve müstehcenlik' gerekçesiyle sansürlemesi tepkilere yol açmıştı. Facebook tepkiler üzerine geri adım attı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Norveç gazetesi Aftenposten'in genel yayın müdürü Espen Egil Hansenhas simge haline gelmiş bu savaş fotoğrafı ile ilgili bir gönderinin Facebook tarafından silindiğini ve gönderiyi koyan muhabirin hesabının askıya alındığını söylemişti.

Hansenhas, Facebook kurucusu Mark Zuckerberg'i 'gücünü kötüye kullanmak' ile suçlamıştı.  Facebook ise 'çıplaklığı' kültürel sebeplerle sınırladığını söylemişti.

Facebook: Herkese eşit davranıyoruz

Facebook: Herkese eşit davranıyoruz

Hansenhas 'Napalm kız' fotoğrafını silmeden 24 saatten az bir süre önce Facebook'un gazeteden, gönderiyi kaldırması ya da buzlamasını talep ettiğini ve kendileri daha bu talebe cevap vermeden fotoğrafın Facebook tarafından kaldırıldığını anlatmıştı.

Facebook konuyla ilgili açıklamasında, 'Bu fotoğrafın simgeselliğini kabul ediyoruz fakat çıplak bir çocuğun fotoğrafına bir durumda izin verirken başka durumlarda yasaklıyor olmayı gerekçelendirmeyi zor buluyoruz' demişti.

Açıklama şöyle devam ediyordu:

'İnsanların kendilerini ifade hakkına fırsat verirken küresel topluluğumuzun güvenli ve saygılı bir ortam bulabilmesi için doğru dengeyi kurmaya çalışıyoruz. Çözümlerimiz her zaman mükemmel olmayabilir, fakat politikalarımızı ve onları nasıl uyguladığımızı geliştirmeye devam edeceğiz.'

Başbakan'ın paylaşımı da kaldırıldı

Aftenposten'in haberine 'Napalm kız' imajı Facebook sansürü üzerine Başbakan Erna Solberg de dahil bir çok Norveçli politikacı tarafından paylaşıldı fakat yeniden kaldırıldı.

"Dünyanın en önemli iletişim ortamının özgürlükleri kısıtlamasından endişe duyuyorum"

"Dünyanın en önemli iletişim ortamının özgürlükleri kısıtlamasından endişe duyuyorum"

Aftenposten gazetesinin genel yayın müdürü Espen Egil Hansenhas 

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Olay üzerine Aftenposten gazetesi genel yayın müdürü Espen Egil Hansenhas 'dünyanın en güçlü yayın yönetmeni' diye nitelediği Mark Zuckerberg'e bir mektup yazarak, 'Dünyanın en önemli iletişim ortamının, özgürlükleri genişletmek yerine sınırlamasından ve zaman zaman bunu otoriter yöntemlerle yapmasından endişe duyuyorum' dedi.

Hansensas, 'Çocuk pornosu ile bir savaşı belgeleyen fotoğraflar arasında ayrım yapmayacaksanız, bu aptallığı teşvik edecek ve insanlığı birbirine yakınlaştıramayacaktır. Neyin yayınlanacağı neyin yayınlanamayacağı konusunda ortak, küresel kurallar koymak mümkünmüş gibi davranmak, sadece insanların kafasını bulandırmaya hizmet ediyor' diye sürdürüyor.

Aftenposten yöneticisi mektubunu, Facebook'un bir çok olumlu şey için fırsat da yarattığını, bunların daha iyi kullanıldığını görmek istediklerini söyleyerek noktaladı.

Facebook'tan geri adım: Bu fotoğrafın tarihi önemini kabul ediyoruz

Facebook'tan geri adım: Bu fotoğrafın tarihi önemini kabul ediyoruz

Olayın tüm dünya basınına yansımasıyla birlikte tepkilerin hedefi olan ve geri adım atan Facebook,şu açıklamayı yaptı: 

'Bu başlıkta, zamandaki belirli bir anın belgelenmesi konusunda bu fotoğrafın tarihi ve küresel önemini kabul ediyoruz”

Vietnam Savaşı'nın sembolü oldu

Vietnam Savaşı'nın sembolü oldu

Fotoğrafı çeken Pulitzer ödüllü fotoğrafçı Nick Ut ( sağda) ve bombardımandan kaçan küçük kız Kim Phuc, yıllar sonra bir arada

Kim Phuc, 1972 yılında Vietnam Savaşı sırasında foto muhabiri Nick Ut'un çektiği fotoğrafla hafızalara kazındı ve milyonlarca insanın hayatına mal olan bu korkunç trajedinin sembolü haline geldi.

Phuc, fotoğrafı çekildiği sırada köyüne atılan Napalm bombasının ardından kıyafetleri ve bedeni yanmış bir halde, acı içinde kaçmaktaydı.

Doktorların yaşamasını mucize olarak gördüğü 14 yaşındaki kızın vücudunun yarısından fazlası üçüncü derecede yanıktı.

14 ay boyunca hastanede kalan Phuc, bu ölüm kalım savaşının ardından hayata tutunabilmeyi başardı ancak 2 kardeşi bu felakette yanarak can verdi.

Hayatını savaş mağdurlarına yardım etmeye adayan Kim Phuc, 1994 yılından beri UNESCO'nun iyi niyet elçisi olarak çalışmalar yürütüyor.

BBC Türkçe, Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
154
94
45
32
9
9
8
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
yok oke

ulan iki saattir başlığı " n'apalım kız" diye okuyorum.:P

Kevın De Bruyne

Ben de :D Beynim yandı

Almeda Karabulut

napalım kız okuyanlar burada mı?

Ceyda Alkor

Savaşta vücudu giysileri yanmış acı çeken bi kız çocuğu resminden tahrik olanların Allah bin belasını versin. Ama ben yinede bulanıklaştırmalarını doğru bulm... Devamını Gör