Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Nasıl Dijital Göçebe Olunur?
Nasıl Dijital Göçebe Olunur?
Bu yazımda, artık çokça konuşulmaya başlanan ve bir çok sektörden insanın yapmak istediği bir kavram olan Dijital Göçebe kavramından bahsedeceğim. İsterseniz önce tanımla başlayalım.
Dijital Göçebe Nedir?
Dijital Göçebe, internet bağlantısı üzeriden freelance iş yapan ve sabit olarak bir yere bağlı şekilde çalışmayan kişilere verilen addır. Mekan bağımsız oldukları için “Göçebe” terimi, bağlı oldukları Web ağı ile birleştirilerek zaman içerisinde Digital Nomad yani Dijital Göçebe ismini oluşturmuştur.Dijital Göçebe’lik Hangi İş Kolları İçin Uygundur?
Dijital Göçebe’lik Hangi İş Kolları İçin Uygundur?
Öncelikle Dijital Göçebe’lik için belirli bir iş kolu ya da uzantısı yoktur. Ofise bağımlı halde çalışmak zorunda kalmayan herkes Dijital Göçebe olabilir. Günümüzde genellikle borsacı, içerik yölneticileri, yazarlar, tasarımcı ve yazılımcılar arasında yaygın bir iş modeli olarak gösterilse de E-Ticaret, dalları ve fiziksel ticaretin bir boyutunu da bu çalışma modeline uyarlamak oldukça mümkündür.
Dijital Göçebe Olmak İçin Nelere İhtiyaç Duyulur?
Tahmin edebileceğiniz üzere ihtiyaç duyabileceğimiz ilk unsur kaliteli bir internet bağlantısı olacaktır. Diğer önemli bir ihtiyaç da şarjı uzun süre size yetecek, işinize göre hızlı bir laptop bilgisayar olacaktır. Son olarak da kendinizi anlatan bir Web sitesi. Bazı Freelancer’lar (ya da artık Dijital Göçebe diyelim), çalışma tarzlarına göre sessiz ve rahatlatıcı bir ortama ihtiyaç duyabiliyor. Takdir edersiniz ki, ofis ortamına bağlı çalışmamak kimilerimiz için bir adaptasyon sorununa dönüşebiliyor. Özellikle outdoor yaşamı seven biriyseniz cep telefonunuzu modem olarak kullanabilir ve laptopunuz ile bir sahil kenarında ya da kamp yapacağınız bir orman ortamında, kuş sesleri içinde mutlulukla çalışabilirsiniz.
Dijital Göçebeler İçin Şirketleşme
Ülkemizdeki vergilendirme usullerini kabul ediyorsanız en yakın muhasebeciye vekalet vererek 1 günde şirketinizi kurabilirsiniz. Şirketleşmeden iş yapmak ve özellikle kurumsal şirketler ile çalışmak imkansızdır diyebilirim. Bu durumda hayatınızı idame ettirecek gelire sahip olmak da oldukça güç bir mesele. Ülkemizde çok yüksek orandaki vergilerden sıyrılmak ve yurt dışında bir güven endeksine sahip olmanın yolu maalesef ki, yurtdışında bir şirkete sahip olmaktan geçiyor. (Küçümsemek için değil ama, bir petrol şirketi değilseniz yurtdışında kimse bir Ortadoğu şirketine güvenmez.) Ancak bunu sakın gözünüzde büyütmeyin. Estonya E-Vatandaşlığı sayesinde Estonya’ya gitmeden internet üzerinden çok cüzi miktarlara Estonya E-vatandaşı olabilir, şirket açabilirsiniz. Ya da maddi durumunuz el verirse Karadağ bölgesinde bir şirket açıp neredeyse sıfır vergiyle iş yapabilirsiniz. Yurtdışında şirketleşme konusunda özellikle bilişim ya da teknoloji alanlarında iş yapacaksanız Hong Kong’ta şirketleşmenin avantajlarına bir göz atabilirsiniz. Özellikle son yıllarda Asya Pasifik bölgesinde teknolojiye yakın olmak, dünyada bir prestij meselesi haline geldi.
Dijital Göçebeler Nasıl İş Alır
Bu çalışma biçimi için şüphesiz en çok sorulan sorulardan biri de budur. İlk olarak verebileceğiniz hizmetleri ve daha önce hizmet verdiğiniz markaları anlatan Bir web sitesi yapmalısınız. E-mailinizin kendinize özel olması ve işinizle ilgili bir isim içermesi de kurumsallık açısından önemli. Yapacağınız Web sitesinin İngilizce haricinde 1 ya da 2 farklı dil seçeceği içermesi lehinize olacaktır. Ayrıca Behance ya da benzeri sitelerde de portfolyonuzun olması da çok önemli bir konu. Dijital Göçebe’ler, takdir edersiniz ki kur farkından dolayı işlerini genellikle yurt dışından almak ister. Bunun için aşağıda sıraladığımız birbirinden farklı yurtdışı Freelance sitesine göz atabilirsiniz. Bunun yanında kreatif ya da dijital ajanslar ile görüşebilir, çeşitli kurumlara sunabileceğiniz çözümleri mailing çalışması ya da alacağınız bir randevuyla yüz yüze anlatabilirsiniz. Bütçeniz yeterli ise Adwords (Yeni adıyla Google Ads) yerinde bir çözüm olabilir.
Yurtdışı Freelancer Siteleri
UpWork (Şu an için giriş kontenjanları dolu olsa da sık sık kontrol etmekte fayda var.)
Yukarıdaki siteler hakkında olumlu ve olumsuz yorumları araştırma konusunu siz değerli okuyuculara bırakmak durumundayım. Bu görev sizin. Ayrıca Paypal ülkemizde kapalı olduğundan dolayı yurtdışından ödeme alma konusunda bir takım sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Ancak YouTube’da Yavuz Yüksel’in bu konu ile ilgili çok güzel bir videosu mevcut. Bu görev de benim. Bir deneyin derim.Dijital Göçebeler İçin İnternet Problemi
Dijital Göçebeler İçin İnternet Problemi
Yüksek miktarda download yapacak bir girişim ya da proje üzerinde çalışacaksanız cep telefonunuzun tarifesini yükseltmeniz de yeterli olmayacak. Bunun için Superonline’ın Super Box modemini ya da çeşitli servis sağlayıcıların data hatlarını tavsiye edebilirim. Bu tarifeler genelde minimum 50 Mbps hızdan 150 Mbps hıza kadar 4.5 G bağlantısı ile hizmet veriyorlar ve kota aşma sorunuyla baş başa kalmıyorsunuz. Tabii ücretlendirmelerin klasik ev bağlantısından biraz daha yüksek olduğunu belirtmem gerek. Ayrıca ülkemizde satılan pilli ya da şarjlı data modemler ne yazık ki global teknolojinin gerisinde. Aliexpress’ten uygun fiyatlara uzun süre şarj dayanımlı data modemler bulabilirsiniz.
Yaptığınız İşi Herkese Anlatın, Bol Bol İçerik Üretin
Biliyorum, bu kısmı çok sevmeyecekseniz ancak Dijital Göçebe olmak istiyorsanız en yakınınızdan akrabalarınıza kadar herkesin tam olarak ne iş yaptığınızı bilmesi gerekiyor. Bunun için ise en önemli mecra sosyal medya. Etkili ve açıklayıcı şekilde neler yaptığınızı sosyal medyadan anlatın. İnsanları sıkmayın ama ne iş yaptığınızı ve hangi şartlarda yaptığınızı, müşterilerinizi, portfolyonuzu sosyal medya hesaplarından paylaşın. Emin olun bunun kendinizi övmekle ilgisi yok. Orası sizin vitrininiz ve insanlar bunu bilerek sizi takip ediyor…
Bir YouTube Kanalı Açarak İşinizden Bahsedin
Video gösterimlerin gücünü küçümsemeyin. YouTube’tan para kazanmak amacıyla değil ama kitlenizi genişletmek için video içerikler en iyi yoldur. Samimi bir anlatımla haftada bir video paylaşmanız bile yeterli olacaktır. Google sıralamalarında YouTube videolarının öncelikli olduğundan bahsetmeme gerek var mı? Bilmiyorum.
Günde En Az Bir Kişiyle Tanışın Ve Kendinizi Anlatın
İlk başlarda zorlansanız da iş ağınızı genişletmek ve kendinizi ifade etmek için yeni çevrelere adım atmanız çok önemli. Bu nedenle ortalama olarak günde bir kişi diyoruz. Bir anda 30 kişi ile de tanışabilirsiniz ancak bir kişi ile otuz kişiye kendinizi anlatmanın arasındaki farkı bir düşünün.
Diğer Göçebeler İle Tanışın Ve Sürekli İletişimde Kalın
Aynı işi icra ettiğiniz diğer Dijital Göçebeler ile sürekli iletişimde olmanız gerek aldığınız fakat içinden çıkamadığınız işin detayları hakkında gerekse iş network’ü açısından oldukça önemli. Ayrıca yazılımcı ve tasarımcı paydaşlığı ile ilgili bir ekip oluşturmanız da mümkün.
Mesleğiniz İle İlgili Profesyonel Bir Mecra’da Yazın
Mesleğiniz ile ilgili profesyonel bir mecrada yazmanız sizi o profesyonellerin arasına sokacaktır. Kendi takipçilerinizin olması, Linkedin hesabınızdan tüyolar ve bilgiler paylaşmanız mesleğinize hayranlık duyanların sizi kendi çevresinde paylaşmasını sağlayacak. Ayrıca yeterince çevreye ve tanınırlığa sahip olduktan sonra konferans ve seminerlere de katılmanız mümkün.
Kariyer Sohbetleri, Seminer veya Konferanslara Katılın
Ücretsiz konferanslara katılmak ağınızı ve profesyonel iş çevrenizi olumlu yönde güçlendirecektir. Güçlü bir iş ağınızın ve PR’ınızın olması yapacağınız işin ücretlendirmesini de sizin yönlendirmenizi sağlayacak. Özellikle konuşma yaptığınız konferans ve seminerleri CV ve Portfolytonuzda belirtmeniz profesyonelitenizi arttıracak bir etken olacaktır. Sakın ama sakın; “Ben topluluk önünde konuşma yapamam ki?” deyip kendinizi küçümsemeyin. İşinizi en iyi şekilde yaptığınıza inanıyorsanız, Kimleeer kimlerle beraber…
Hemen şimdi başlayın…
Dilerseniz kendi göçebelik hikayem olan; “Kanadalı Gibi Yaşamak Ortadoğulu Gibi Çalışmak” isimli yazıma da göz atabilirsiniz.
Keyifli okumalar…
Yorum Yazın