NATO, Kilis Konusunda Türkiye'yi Yalnız mı Bıraktı?
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kilis'e yapılan saldırılarla ilgili yaptığı açıklamada, 'NATO müttefikleri Türkiye’nin güvenliğini arttırmaya yönelik tedbirler aldı ve gerekli olduğu sürece bunu yapmaya devam edecek” ifadesini kullandı. Ancak Kilis topraklarının bombalanmasının, NATO topraklarının bombalanması demek olduğunu vurgulayan uzmanlar NATO'nun Türkiye'yi yalnız bıraktığı görüşünde...
Kilis'e atılan roket mermileri ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Stoltenberg, durumun kötüye gitmesinden endişe duyduğunu belirterek, saldırılarda hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.
NATO'nun Türkiye ile dayanışma içerisinde olduğuna dikkati çeken Stoltenberg, NATO müttefiklerinin Türkiye'nin güvenliğini arttırmaya yönelik tedbirler aldığını ve gerekli olduğu sürece bunu yapmaya devam edeceğini ifade etti.
Kilis askeri güçle neden korunamıyor?
BBC Türkçe Servisi'ne konuşan Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı analisti emekli binbaşı Nihat Ali Özcan, Türkiye'nin Kilis'i neden koruyamadığını askeri açıdan detaylı bir biçimde şöyle açıklıyor:
'Birincisi elindeki hava kuvvetlerini ve silahlı helikopterlerini kullanamıyor. Bir de IŞİD'in hareket tarzı ile ilgili bir şey var. Sonuçta IŞİD sizinle bir mevzi savaşı yapmıyor. Füze atışı yapıyor bir şehre. İlla bir yere denk geliyor. Hedef gözettiği için değil yoksa. Sınırın belli bir mesafe ötesine bir kamyonetle geliyor, ağaçların arasından üç tane roketi atıp gidiyor.
'Sizin teknik olarak onu yakalama şansınız yok. İnsansız hava araçları kullanılabilir ama onların da teknik sınırları var. Karadan kullanılacak ateş destek unsurlarının da sınırları var. 40 kilometre öteyi vurabilirsiniz ama nereyi vuracağınızı bilmeniz için birisinin size hedefi göstermesi lazım.'
NATO Türkiye'yi yalnız mı bıraktı?
Türkiye NATO'nun Ortadoğu'daki sınırını oluşturuyor. Suriye sınırı aynı zamanda NATO'nun da sınırı. Emekli Binbaşı Nihat Ali Özcan, NATO'nun Türkiye için harekete geçeceğini pek sanmadığını söylüyor.
ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Hüseyin Bağcı ise müttefiklerinin Türkiye'nin yanında durmadığını ve Türkiye'yi yalnız bırakanlar arasında NATO'nun da olduğu görüşünde.
Bağcı 'Kilis topraklarının bombalanması demek, NATO topraklarının bombalanması demek. Burada Türkiye'nin tek başına bir müdahalede bulunması gerekmiyor. ABD başta olmak üzere Almanya, Fransa, İngiltere'nin Türkiye'nin sınırlarındaki bu saldırıları engelleyecek bombardımanları yapmaları gerek' diyor.
'Türkiye kendi sınırları içine hapsedilmiş bir NATO üyesi'
Bağcı, bundan sonra ne olacak sorusunu Türkiye'nin seçeneksiz kaldığı yorumuyla yanıtlıyor ve 'Türkiye'nin şimdi Suriye'den çıkış stratejisi yok. O yüzden şimdi Türkiye kendi sınırları içine hapsedilmiş bir NATO üyesi konumunda.' diyor.
AA ve BBC / Kapak Fotoğrafı: AFP
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Ya bırakın Nato'yu zartı zurtu, bizim kendimizden başka dostumuz yok. Bir anlayamadık şunu.
Şu an Kilis'deki Suriyeli sayısı Kilis'in yerli nüfusundan daha fazla. Bu olaylardan sonra da ordaki Türk nüfusun giderek azalmaya devam edeceği kesin. Belli... Devamını Gör
nato bizi 1974 kıbrıs harekatında da yalnız bıraktı. nato her zaman bizi sömürdü. gerçek dost rusyadır. suriyede başından beri esadın yanında onu yalnız bıra... Devamını Gör
Sanki hayrına yalnız bırakmıyor