"Neden Hiç Büyük Kadın Sanatçı Yok?" Diye Soranlara Trajik Hikayesiyle: Camille Claudel
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
"Neden Hiç Büyük Kadın Sanatçı Yok?" Diye Soranlara Trajik Hikayesiyle: Camille Claudel
Başka bir dünyada Camille Claudel'den 'büyük işler yapmış, dahi heykeltıraş' diye bahsedebilirdik. Lakin erkek egemen dünyada ve şartların çok daha sert olduğu bir dönemde yaşadığı için; Camille Claudel, ünlü heykeltıraş Auguste Rodin'in sevgilisi, ilham perisi, delirerek ölmüş zavallı bir kadın olarak biliniyor.
Camille Claudel'in acı dolu hikaye-i garibesini duymayan kalmasın...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1864 yılında Fransa'da dünyaya geldi. Yetenekli bir çocuktu, fakat o dönemde kadınların sanat eğitimi alması yasaktı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Rodin'le tanışması da bu şekilde gerçekleşti. Rodin'e ilham ve ün, Camille'ye ise yıkım getirecek olan bu ilişki bir heykel atölyesinde başlayıp, yine heykel atölyelerinde devam edecekti.
Pek çok sanat eleştirmeni Rodin'in çalışmalarını "Camille öncesi ve sonrası" olarak ayırmaya başlayınca bu aşkın sert bir rekabete dönüşmesi zaman almadı.
Genel olarak zaten kadınlara karşı oldukça sert biri olduğu bilenen Rodin ile ilişkisi romantik anlamda da oldukça sıkıntılı geçiyordu.
Bu ilişki sırasında Camille, Rodin'i defalarca terk etti; lakin son ve kesin terk edişi 10 yıl sonra oldu. 1889 yılında...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Rodin'den ayrıldıktan sonra çok sancılı bir dönem geçirdi fakat sanatı da özgür kaldı ve muazzam eserler ortaya çıkardı.
Yaşadığı tüm acıları eserlerine yansıttı; örneğin "Uçup Giden Tanrı" eseri başka bir kadınla giden bir erkeği ve arkasında kalan diğer kadını gösterir.
Rodin ile sevgili olduğu zamanlarda Camille'ye kucak açan sanat çevreleri, bu ayrılıktan sonra sırtını çevirdi.
"Bronz Vals" heykelini Kültür Bakanlığına satmak istedi, lakin heykel çok beğenilmesine rağmen "fazla eşitlikçi" bulunduğu sebebiyle reddedildi.
Zaten Camille oldukça başına buyruk, özgür ruhlu ve esprili bir kadındı. Saplantılı ilişkisi ve toplumun kadına karşı ayrımcı tavrı dışında zinciri yoktu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Toplumdan dışlanmak, maddi sıkıntılar ve geçmişin acıları derken Camille bir gece sinir krizi geçirdi; atölyesindeki her bir heykeli paramparça etti.
Akıl hastanesinde yattığı sırada babası hayatını kaybetti, bunu Camille'den gizlediler. Camille, doktorların eve gönderilme tavsiyesine rağmen kimse tarafından teslim alınmadı.
Tımarhanede tam tamına 30 yıl geçirdikten sonra öldü. Geriye bir sürü "kimin yaptığı belli olmayan" fakat Rodin tarafından sahiplenilmiş heykel bıraktı.
Camille'in sağlam kalan son 70 parça işi Rodin müzelerinde bodrum katında sergilenmekte... "Rodin'in sevgilisi" sıfatıyla ve kadının toplumdaki yerini işaret edercesine yine bodrum katında, Rodin'in işlerinin altında...
Her delirmiş kadının arkasında bir erkek vardır!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
erkek yapınca etkeksin sen yaparsın kadın olunca da fahişe oluyor. dünyanın her yerinde de aynı eşitsizlik var
Başlık saçma fakat içerik güzel.Şu zamanda kimsenin büyük kadın sanatçı yok diyeceğini sanmıyorum,internet çağındayız,kafası çalışan bakar diye düşünüyorum.
Bence camille toplumun onunla ilgili söylediği şeyleri zerre umursamıyordu. Umursasa yaptıklarını yapamazdı