Neden Saatlerce Ayakta Durmak Aynı Süre Boyunca Yürümekten Daha Yorucudur?
Neden Saatlerce Ayakta Durmak Aynı Süre Boyunca Yürümekten Daha Yorucudur?
Markette kasaya yetişmeye çalışırken veya bir etkinlikte uzun bir kuyrukta beklerken dakikalar geçmek bilmez, değil mi? Oysa aynı süre boyunca yürümek istesek, çoğumuz buna itiraz bile etmezdi. Ancak işin tuhaf yanı, yürümek hiçbir sorun yaratmazken, bir noktada hareketsiz beklemek ayaklarımızı ve bacaklarımızı adeta çığlık attırıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
![chevron-right-grey](/svg/chevron-right-grey.svg)
Reklam
Hareketsiz dururken bacaklarımız tamamen dinleniyor gibi görünebilir ama durum tam tersidir. Vücudumuz aslında hiç durmaz. Dengeyi sağlamak için özellikle baldır kaslarımız sürekli küçük hareketler yaparak bizi ayakta tutmaya çalışır.
![Hareketsiz dururken bacaklarımız tamamen dinleniyor gibi görünebilir ama durum tam tersidir. Vücudumuz aslında hiç durmaz. Dengeyi sağlamak için özellikle baldır kaslarımız sürekli küçük hareketler yaparak bizi ayakta tutmaya çalışır.](https://img-s2.onedio.com/id-67a66686f92e36504281ea04/rev-0/w-600/h-337/f-jpg/s-a06cc6c1cf9455371c38e25dbd21a6d45e251100.jpg)
İçeriğin Devamı Aşağıda
![chevron-right-grey](/svg/chevron-right-grey.svg)
Reklam
Buna karşın yürürken sadece bacak kasları değil, çekirdek kaslarımız da devreye girer ve yükü paylaştırır. Böylece yürümek, durmaktan daha az yorucu hale gelir.
Yürüdüğümüzde, vücut ağırlığımızı her adımda bir bacaktan diğerine aktarırız. Yani her bacak, ağırlığımızı taşıma süresini paylaşır ve düzenli olarak mikro dinlenme fırsatı bulur.
Ancak sabit durduğumuzda bu durum değişir. Her iki bacak da sürekli olarak vücut ağırlığını taşımak zorunda kalır ve dinlenme şansı bulamaz. Bu da bacaklarımızın daha çabuk yorulmasına sebep olur.
Bir noktada hareketsiz durduğumuzda, yer çekimi kanı ayaklarımızda toplar. Kalp, kanı yukarı pompalamak için kas hareketlerinden destek alır. Ancak kaslar hareketsiz kaldığında, pompalama sistemi etkisiz hale gelir ve oksijen seviyesi düşer.
![Bir noktada hareketsiz durduğumuzda, yer çekimi kanı ayaklarımızda toplar. Kalp, kanı yukarı pompalamak için kas hareketlerinden destek alır. Ancak kaslar hareketsiz kaldığında, pompalama sistemi etkisiz hale gelir ve oksijen seviyesi düşer.](https://img-s1.onedio.com/id-67a667211f61f3aece5e7c59/rev-0/w-600/h-419/f-jpg/s-fed322ecc556dc935efdd26f7d5b6edb1740cb70.jpg)
Bunun sonucunda, bacaklarımız ağrımaya başlar ve uzun süre ayakta durmak yürümekten daha zor hale gelir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
![chevron-right-grey](/svg/chevron-right-grey.svg)
Reklam
Bir yerde sabit dururken can sıkıntısı devreye girer. Oysa yürümek, beynimizi meşgul eder ve endorfin salgılanmasını sağlar. Yani yürümek sadece fiziksel olarak değil, psikolojik olarak da bizi daha iyi hissettirir.
Bütün bunlar göz önüne alındığında, bir daha uzun bir kuyrukta beklerken bacaklarınız isyan ederse, bunun bilimsel nedeni olduğunu unutmayın!
![Bütün bunlar göz önüne alındığında, bir daha uzun bir kuyrukta beklerken bacaklarınız isyan ederse, bunun bilimsel nedeni olduğunu unutmayın!](https://img-s1.onedio.com/id-66a8d5f76d4a34862e748636/rev-0/w-600/h-398/f-jpg/s-077f70702ee6f757d8ca243d0e57d1b6979fe6f8.jpg)
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
![chevron-right-grey](/svg/chevron-right-grey.svg)
Reklam
Sakarya Üniversitesi Almanca Mütercim ve Tercümanlık mezunuyum. Alt yazı tercümanlığı, sosyal medya içerik üreticiliği ve editörlük görevlerinde bulundum. Onedio'da yaşam ve genel kültür kategorilerinde içerik üretiyorum. Farklı kültürleri ve birbirinden ilginç hikayeleri okuyucularla buluşturmayı seviyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın