onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Ödem Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Ödem Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Şebnem Sucu
21.02.2022 - 11:45

Ödem zaman zaman herkeste meydana gelebilen bir sorundur. Bazen bacak ve ayak bileklerinde oluşabileceği gibi göz çevresinde ya da bazı organlarda meydana gelebilir. Parmağınızla bastırdığınızda çukurlaşma meydana geliyorsa bu ödeme işaret eder. Ödem gün içinde aşırı tuzlu yemenin ve hareketsiz kalmanın bir sonucu olarak ortaya çıkabileceği gibi nefes darlığı ve solunum sıkıntıları şiddetli ödemin habercisidir. Ödemi atmak için egzersiz yapmak, tuzu azaltmak işe yarayabilir. Peki, ödem neden olur ve nasıl geçer? Merak edilen bu soruların cevapları haberimizde…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Vücuda alınan sıvı miktarı ve atılan sıvı miktarı birbiri arasında bir dengeye sahiptir. Tuzlu tüketimi, hareketsizlik, sıcak hava gibi birçok faktör bu sıvı oranında dengesizliğe ve vücutta su tutulumuna sebep olur. Dokularda fazla sıvı birikmesi ile ortaya çıkan ödem genellikle; bacaklar, kollar, eller, göz çevresi ve vücudun tüm dokularını etkileyebilir. Aynı zamanda ödem, kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak ya da böbrek, karaciğer ve kalp gibi ciddi hastalıkların bir sonucu olarak karşılaşılan bir problemdir. Böyle durumlarda iç organlarda sıvı tutulumu olabileceğinden en kısa sürede hastaneye gitmek önemlidir. Şimdi, ödem nedir, neden olur? Gelin bu soruların cevaplarına daha yakından bakalım…

Ödem Neden Olur?

Ödem Neden Olur?

Ödem her insanın zaman zaman yaşadığı yaygın görülen vücutta aşırı sıvı tutulumu sonucu ortaya çıkan bir problemdir. Aşırı yorgunluk, uykusuzluk ya da şiddetli uyku haline sebep olan lodos, vücutta şişkinliğe yol açabilir. Gün içinde aşırı tuz tüketimi ödemin bilinen en yaygın nedenleri arasında yer alır. Tuz vücutta sıvı tutulumunu etkilediğinden dolayı vücutta artan sıvı miktarı dokulara sızar ve ödeme neden olur. 

Hareketsiz olmak, sabit bir şekilde yatmak ve oturmak ödemin bir diğer sebebidir. Aşırı kafein tüketimi, alkol kullanımı, şeker, protein tüketimi vücutta suyun birikimini tetikleyerek ödem oluşumunu hızlandırabilir. Bunlarla birlikte ödemin vücutta daha ciddi seyrettiği bazı hastalıklar bulunur. Böbrek, kalp, karaciğeri tiroit bezi hastalıkları, şeker ve bazen tansiyon bu hastalıklar arasında yer alır. Gebelikte pek çok kadın ödemlerden yakınır. Steroid, kemoterapi ilaçları hatta ağrı kesiciler vücutta ödem oluşumuna zemin hazırlayabilirler.

Ödem Nasıl Geçer?

Ödem Nasıl Geçer?

Ödemin atılmasında sebebi yönelik hareket etmek faydalı olacaktır. Hafif dereceli, tuz tüketimi kaynaklı ödemler genelde kısa sürede ortadan kaybolur. Bunun için tuz tüketimini kısıtlayın. Ödemin meydana geldiği bölgeyi kalp seviyesinden yukarı tutmak ödem şişliğini ortadan kaldırabilir.

Ödem, kullandığınız ilaçlara bağlı ortaya çıkıyorsa konuyla ilgili doktorunuzla konuşun. Steroid gibi ödeme neden olan ilaçlar kendiliğinden asla kesilmemesi gereken ilaçlardır. Doktorunuz dozunu azalttığında şişlikleriniz kısa sürede ortadan kalkacaktır. Aşırı ödemlerde doktorunuz ödemin idrar yolu ile atılmasını sağlayacak bazı ilaçlar önerebilir. Bu ilaçların yan etkileri olacağından sağlığı riske atmamak adına doktorunuzla iletişim içinde olun. Eğer böbrek ve kalp gibi ciddi bir hastalık söz konusu ise bu ödemler sıradan bir ödemden ayırt edici şiddette kendini gösterir. Bu gibi durumlarda ödem sorunu hastalığın tedavisi ile mümkündür.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın