Olası Bir Nükleer Savaş Sonrası Dünyada Ekosistemi Sürdürebilecek Tek Yer: Romanya'da Bulunan Movile Mağarası
Olası Bir Nükleer Savaş Sonrası Dünyada Ekosistemi Sürdürebilecek Tek Yer: Romanya'da Bulunan Movile Mağarası
1986 yılında Romanya'da bulunan bu mağara, kendine has ekosistemi ile bilim insanlarını şaşkına çevirdi. Keşfedildiği günden beri gizemini koruyan bu mağaranın nükleer bir savaş sonrası bile ayakta kalacağı ve ekosistemini hayatta tutacağı tahmin ediliyor. İçeriğimizin detayları için sizleri şöyle alalım...👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Nükleer bir kıyamet senaryosunda, Dünya'nın ekosistemi en az 150 milyon yıl boyunca mahvolacaktır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Peki ya size gezegenimizde ekosistem yeniden oluşturuluncaya kadar yaşamın korunacağı tek bir yer olduğunu söyleseydik?
Movile mağarası, 1986 yılında jeolog Christian Lascu tarafından keşfedilmiştir ve mağara içinde yaşamın sürdürüldüğü en eşsiz ekosistemi barındırır.
Mağarayı ziyarete giden ilk biyologlardan biri Cincinnati Üniversitesi'nde biyoloji profesörü olan Dr. Thomas Kane'di.
Mağarayla ilgili daha ilginç olan şey, ekosisteminin milyonlarca yıldır dünyanın geri kalanından izole edilmiş olmasıdır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Dr. Kane, bunun büyük bir iklim değişikliğinin dünyadaki tüm yaşamı etkilediği Miyosen Çağı'nın sonlarında meydana geldiğini belirtti.
Ancak, bu türlerin mağara içinde hayatta kalabilecekleri ve hayatlarının sürüp gitmesini sağlayacak kadar hızlı adapte oldukları yer sadece bu mağaradır.
2021 yılında Movile mağarasında bulunan tüm farklı canlı türleri üzerinde bir analiz yapıldı. 1986 yılına kadar dış dünyadan uzak yaşayan olan bu türlerin nadirliğini ve aynı zamanda içinde varlığını sürdürdükleri biyoçeşitliliği görmek olağanüstüydü.
Aynı zamanda bu ekosistem, dünyanın en çeşitli yeraltı omurgasız topluluğuna sahip olduğu bilinir.
Bu türler, çok özel bir habitata uyum sağlamak zorundaydı. Bu canlılar, mağaranın keşfinden bu yana geçen 5 milyon yıldır ışık görmedi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu ekosistem böylelikle canlıların yok olmasına izin vermeyecek, dolayısıyla hayat yok olmayacaktı. Dünyanın geri kalanından uzak yaşayan bu canlıları hayatta tutan da aynı şeydi.
Mağara sadece 50 metre derinliğinde ve 240 metre uzunluğunda, bu da onu nükleer bir patlama ve radyoaktiften korunmak için yeterince derin yapar.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Yine bir çeviri faciası. Yayınladığınız şeyin uyumsuz kiplerini, anlatım bozukluklarını da mı fark etmiyorsunuz?