Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Oled Tv Nedir?
OLED TV Nedir?
Özellikle sinema severlerin ve yüksek bütçeli kullanıcıların tercih ettiği OLED TV tipi televizyonlar, evde sinema ve dizi keyfinde yeni bir çağ açıyor. İncelik, büyüklük, kavisli olma gibi özellikleri sayesinde yüksek bütçeli kullanıcıların ve teknoloji severlerin yakından ilgisini çekiyor. OLED açılım olarak ‘Organik Işık Yayıcı Diyot’ anlamını taşımakta… Aynı zamanda sıra dışı ekran büyüklüğü ve teknolojisinin yanında güç tüketimi konusunda oldukça başarılı olan bu modeller dünyada büyük bir ilgiyle kullanıma başlandı. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi fiyat ortalaması oldukça yüksek olan OLED televizyonlarının ülkemizde yaygın bir biçimde kullanılmasına oldukça zaman var gibi görünüyor. Çünkü OLED televizyonlar ülkemizde fiyat olarak normallerin epey üstünde ve neredeyse bir araba fiyatına satışı yapılan OLED’lere rastlamakta mümkün.
OLED TV ve LED TV Arasındaki belirgin farklar
LED veya LCD TV’lerin kristal yapılarına oranla OLED TV plastik ve organik tabaka olarak daha ince, daha hafif, daha esnektir.
OLED TV’ler LED TV’lerden daha parlak görüntü verebilirler. Çünkü cam hatırı sayılır bir oranda ışık emmektedir ve OLED TV’lerin cama ihtiyacı yoktur. Aynı zamanda OLED TV’lerin cama ihtiyacı olmadığı için oldukça hassas olabilirler ve bu nedenle yeterli kalınlıkta üretilmelidirler. Gereğinden fazla ince olan OLED TV’ler ciddi anlamda hassas olabilmekte ve kullanım hatalarına çok az bir pay bırakabilmektedirler.
OLED TV’lerin LCD TV’ler gibi arkadan aydınlatmaya ihtiyacı yoktur. Teknolojileri ve yapıları sebebiyle OLED’ler kendi ışığını üreterek izleyiciye bunu yayar. Aynı zamanda OLED TV’ler arka aydınlatmaya ihtiyaç duymadıkları için güç kullanımı konusunda oldukça iyilerdir. LED TV’lerde ise güç tüketiminin büyük bir kısmı arka aydınlatma için yapılmaktadır
OLED TV’lerin üretimi LED TV’lerin üretimine göre daha kolaydır fakat iyi bir teknoloji istemektedir.
OLED TV’ler kendi ışığını kendileri ürettiğinden dolayı LED TV’lere göre daha geniş görme açısına sahiptirler. Bu görüş açısı modellere göre değişkenlik gösterebilirken genel olarak 170 derece olabilmektedir.
OLED’lerin ışık yayan katmanları hafiftir bu nedenle substrat tabakaları esnektir.
Genel OLED sorunları
OLED ömürleri renklerine göre ciddi değişiklikler gösterebilmektedir. Kırmızı ve Yeşil OLED’lerin ömrü 45 – 240 bin saat aralığını görebilirken mavi OLED’lerin ömrü yeşil ve kırmızı OLED’lere göre oldukça kısadır.
Üretimleri LED TV’lere göre oldukça kolay fakat belirttiğimiz gibi teknoloji olarak zordur. Üretimin teknoloji olarak zor ve yüksek özellikler istemesi OLED TV’lerin üretim maliyetini oldukça arttırmaktadır. Bu nedenle ülkemizde ve dünyada satışları diğer televizyon tiplerine göre zor ve pahalıdır.
Yapıları ve hassaslıkları nedeniyle sudan çok kolay ve çok ciddi zararlar görebilirler. Modellere göre değişen kalınlık yapıları nedeniyle hassaslıkları tartışılabilir fakat genel olarak LED TV’lere göre daha hassastırlar.
Modellere göre değişen kalınlık yapıları nedeniyle hassaslıkları tartışılabilir fakat genel olarak LED TV’lere göre daha hassastırlar.
Yorum Yazın