Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Ordu'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Ordu'da Ne Yenir?

Ordu'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Ordu'da Ne Yenir?

Elif Ateş
15.09.2021 - 10:03

Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz bölümünde yer alan Ordu, Türkiye'nin en kalabalık 29. şehridir. Aynı zamanda Karadeniz Bölgesi'nin ise 3. büyük şehri olma özelliğine sahiptir. Bu şehrin güneyinde Sivas ve Tokat illeri, kuzeyinde Karadeniz, doğusunda Giresun, batısında ise Samsun bulunur. Fatsa, Altınordu, Ünye, Perşembe, Akkuş ve Mesudiye ilçeleri başta olmak üzere 19 ilçesi bulunmaktadır.  En kalabalık ilçesi Altınordu, Kabadüz ise nüfusun en az bulunduğu yerdir. Peki Ordu'da gezilecek yerler nerelerdir? Ordu'da ne yenir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Ordu şehrinde bilinen ilk yerleşim M.Ö 7.yy'a dayanmaktadır. İlk kuruluş yeri ise Bozukkale olarak bilinmektedir. Bu bölgede Kotyora adı ile kurulan yerleşim bölgesi, Kut yöresi anlamına gelmektedir. Ordu'da Kimmerler, Miletliler, Persler ve Makedonlar egemenlik kurmuşlardır. Roma Devleti ikiye bölünene kadar burayı hakimiyeti altına aldı. Ordu, Malazgirt Savaşı'ndan sonra ise Türklerin eline geçmiştir. Ancak Haçlı Seferleri sırasında Trabzon Rum Selçukluları burayı almış ve bir süre onlarda kalmıştır. Fatih Sultan Mehmet, 1461 yılında Rumları ortadan kaldırarak Ordu'yu Osmanlı topraklarına katmıştır. Pek çok tarihe tanıklık etmiş olan Ordu'nun gezilmesi gereken yerlerini ve yöresel yemeklerini sizler için derledik...

ORDU'DA GEZİLECEK YERLER NERELERDİR?

Yılın her mevsimi birçok turist tarafından tercih edilen Ordu, doğa sporları yapmak için oldukça ideal bir şehirdir. Dağları, vadileri, ormanları ile gelenleri kendine hayran bırakır. İşte Ordu'da gezilmesi gereken yerlerden bazıları:

  • Boztepe ve Teleferik: Ordu manzarasının en güzel izlendiği bu seyir tepesine hem araba hem de teleferik ile ulaşım sağlanmaktadır. Ordu'da görülmesi gereken yerlerin başında gelir.

  • Kordon Tepe: Bu mesire alanı Ordu'nun Perşembe ilçesinde yer alır. Özellikle yamaç paraşütü yapanların oldukça sık tercih ettiği yerlerdendir.

  • Kurul Kalesi: Bayadı Köyü'nde bulunan bu kale, birinci derece arkeolojik ve sit alanıdır. Yapılan kazı çalışmaları sonucunda 2300 yıl öncesine ait tapınaklara rastlanılmıştır.

  • Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi: Bu müzede Ünye halkının tarihi, inanışları, manileri, bilmeceleri ve mutfağı hakkında pek çok bilgi bulunmaktadır.

  • Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi: 1896 yılında Paşaoğlu Hüseyin tarafından yaptırılan bu konak, 1982 yılında müzeye çevrildi. Müzenin içinde Karadeniz yöresine ait eşyalar sergilenmektedir.

  • Uzunkum Plajı: Hem kamp yapanların hem de günü birlik gelenlerin tercih ettiği bir plajdır. Özellikle ağaç evleri ile bilinmektedir.

  • Aktaj Plajı: Ordu'da yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerler arasındadır. Denizi ise diğer plajlara göre temiz ve berraktır.

  • Çamlık Koyu: Bu koyun denizi Fega Mağarası'nın yarısına kadar uzanmaktadır. Koyun içerisinde plajlar ve yeme içme yerleri bulunur.

  • Asarkaya Kent Ormanı: Piknik ve mesir alanlarından bir olan bu yer, Ürye- Fatsa yolu üzerindedir. İçerisinde yaban hayvanları ve çeşitli bitkiler bulunur. Özellikle kuş gözlemciliği için ideal bir ormandır.

  • Yoroz Kent Ormanı: Bu seyir tepesinde yeşilin her tonu görülebilir. Yürüyüş parkurları, kamp alanları ile oldukça keyifli vakit geçirilen bir yerdir.

ORDU'DA NE YENİR?

Ordu, Karadeniz'in bütün özelliklerini mutfağına yansıtan bir şehirdir. Yöresel yemekleri kıyı kesimlerde ve yüksek kesimlerde farklılıklar gösterebilir.

  • Taze Bezelye Kayganası: Ordu'da çok sık yapılan bu yemek bezelye, mısır unu ve yumurtanın birleştirilmesi ile yapılır. Bu bölgede oldukça sevilen bir lezzettir.

  • Fırın Fasulyesi: Bu yemek fasulyelerin kurutulduktan sonra soğan ile kavrulması ile yapılır. Ordu'da pek çok sebze kurutularak pişirilir.

  • Mısır Yarmalı Aş Sarması: Görüntüsü ile karalahana sarmasına benzeyen bu yemeğin tadı oldukça farklıdır. Mısır yarması ve bulgurdan yapılır.

  • Galdirik Kavurması: Ordu yöresine ait bir bitki olan galdirik otu, evlerde çok sık pişirilen bir yemektir. Sadece saplarının kavrulması ile yapılır. Oldukça hafif ve sağlıklıdır.

  • Ordu Yağlısı: Karadeniz Bölgesi'nin meşhur pidelerinden biridir. Hamurunun ince olması önemlidir. Tercihe göre yumurtalı veya yumurtasız olarak servis edilir.

  • Gürcü Kavurması: Çok kolay yapılan bu yemeğin en önemli özelliği Gürcü baharatı kullanılmasıdır. Ordu'ya gelenlerin mutlaka tatması gereken lezzetlerdendir.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
2
1
1
1
1
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın