Görüş Bildir
Haberler
Osmanlı Devleti'nin Kurucusu Kimdir?

Osmanlı Devleti'nin Kurucusu Kimdir?

Elif Ateş
04.02.2022 - 12:00

Tarihin önemli devletlerinden biri olarak kabul edilen Osmanlı Devleti, 13.yy'da kurulmuştur. 624 yıl boyunca Anadolu, Avrupa, Asya gibi pek çok bölgede hüküm sürmüş bir devlettir. Osmanlı Devleti küçük bir beylik iken, zamanla genişleyerek imparatorluk haline gelmiştir. İmparatorluğa dönüşmesindeki en önemli etken ise II. Mehmet'in Konstantinopolis'i fethetmesidir. Bu dönemde devlet, oldukça güçlenmiş ve sınırlarını genişletmiştir. Peki, Osmanlı Devleti'ni kim kurmuştur? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Osmanlı İmparatorluğu'nu kurulduğu dönemden, yıkıldığı döneme kadar Osmanlı Hanedanı yönetmiştir. Bu hanedan arasında, devletin yöneticisi olanlara ise padişah unvanı verilmiştir. Ancak devletin ilk dönemlerinde yöneticilere bey, gazi ya da han unvanı verilmekteydi. Hanedan içerisinde sultan unvanı da çok sık kullanılmıştır. Bu unvan ise sadece erkek çocuklarına ya da padişahlara değil, hanedan kızlarına da verilmiştir. Osmanlı Devleti, Osmanlı Hanedanı ile birlikte kurulmuş, 1923 yılında saltanatın kaldırılması ile son bulmuştur. Osmanlı Devleti'nin kurucusu hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Osmanlı Devleti'nin Kurucusu Kimdir?

Osmanlı Devleti'nin Kurucusu Kimdir?

Osmanlı Devleti'nin ve Osmanlı Hanedan'ın kurucusu Oğuz Türklerinden olan Osman Gazi'dir. 1258 yılında Söğüt bölgesinde doğduğu bilinir. Soyuyla ilgili bilgiler ise Tevarih-i Mûlûk-i Ali Osman, Behçetu't- Tevarih gibi eserlerde yer alır. Osman Gazi'nin babası olan Ertuğrul Gazi, Söğüt Ovası ile Dominiç Yaylasında yaşayan Oğuz Türkleri'nin Bozok boyunun Kayı kolundandır. Bu kabalık obayı yönettiği bilinir. Osman Gazi 23 yaşındayken Ömer Abdüllaziz Bey'in kızı olan Malhun Hatun ile evlenmiştir. Aynı tarihlerde babası Ertuğrul Gazi ölmüştür.

Osman Gazi, aşiretin başına geçebilmek için kardeşleri ile taht mücadelesine girmiştir. Taht kavgalarını kazanmıştır ve Kayı aşiretinde bey olmuştur. Osman Gazi, beyliğini güçlendirmek için Bursa, Bilecik ve İznik bölgesinde birçok yerel savaşlara girmiştir. Ayrıca pek çok bölgenin Ahilerinden destek almıştır. 1283 yılında İnegöl tekfuru ile yaptığı Ermeni Beli Muharebesinde yenilmiştir. Bu savaş sırasında yeğeni Bayhoca ölmüştür. Osman Gazi, 1284 yılında 300 kişilik bir ordu ile Kulucahisar'ı fethetmiştir. Bu kale, Osman Gazi'nin ilk fethettiği bölge olarak bilinir. Daha sonra, İnegöl Tekfuru ile Domaniç Muharebesi yapılmıştır. Bu savaş sonunda, Karacahisar Osman Bey'in hakimiyeti altına girmiştir. Osman Gazi, bu zafer ile birlikte birçok yere akın düzenlemiştir.

Osman Gazi'nin başarıları, Bilecik Tekfur'unu endişelendirdiği için ona pusu kurmuştur. Kızının düğününe çağırarak Osman Gazi'yi öldürmeyi amaçlamıştır. Ancak Harmankaya Tekfuru, Osman Gazi'ye bu planı söylemiş ve Osman Gazi düğünde Bilecik Tekfur'unu öldürmüştür. Böylelikle Bilecik bölgesi ele geçirilmiştir. Aynı tarihlerde İnegöl kalesi de fethedilmiştir.

Bazı tarihçiler İnegöl kalesinin alındığı tarih olan 1299 yılını, Osmanlı Devleti'nin kuruluş yılı olarak sayar. Bazıları ise gene 1299 yılında Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılması ile birlikte Osmanlı Devleti'nin varlığını ilan etmesini kuruluş olarak görmektedir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
4
3
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Semih Öztürk

Türk ile Türkmen tamamen farklı dir ya oğuzlar Türkmen dir ve Osmanlı turkmen devletidir