Görüş Bildir
Haberler
Osmanlı İmparatorluğu Kaç Asır Hüküm Sürmüştür?

Osmanlı İmparatorluğu Kaç Asır Hüküm Sürmüştür?

Elif Ateş
10.02.2022 - 11:37

Osman Gazi tarafından kurulan Osmanlı Devleti, tarihin önemli devletlerinden biridir. Bu devlet, Bilecik'in küçük bir bölgesinde kurulmuş bir beylikti. Zaman içerisinde genişleyerek büyük bir imparatorluk haline gelmiştir. Osmanlı, var olduğu süre boyunca en geniş topraklara 1683 yılında ulaşmıştır. Sınırları Orta Avrupa, Balkanlar, Kuzey Afrika, Mezopotamya gibi daha pek çok bölgeye yayılmıştır. Peki Osmanlı İmparatorluğu kaç asır hüküm sürmüştür? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yıllar boyunca birçok kıtada egemenlik sağlayan Osmanlı Devleti, bazı zamanlar yükselme bazı zamanlar ise gerileme dönemlerini yaşamıştır. Osmanlı Devleti, sırasıyla 36 padişah tarafından yönetilmiştir. Bu padişahlar, sadece bir yönetici değillerdi. Devlet sisteminde siyasi, sosyal, hukuk, askeri ve birçok konuda en üstte yer almaktaydılar. Devlet dairesi padişahların hükmünde bulunurdu. Bu nedenle verdikleri her karar ferman olarak sayılırdı. Osmanlı Devleti'nin bu kadar uzun süre ayakta kalmasının en büyük nedeni padişahlar olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm süresi ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Osmanlı İmparatorluğu Kaç Asır Hüküm Sürmüştür?

Osmanlı İmparatorluğu Kaç Asır Hüküm Sürmüştür?

Osmanlı Devleti, adını Oğuzların Kayı boyu lideri Ertuğrul Gazi'nin oğlu olan Osman Gazi'den almıştır. Osman Gazi, babasını ölümü ile beyliğin başına geçmiş ve 1299 yılında Osmanlı Devleti'ni kurmuştur. 1481 yılına kadar kesintisiz bir şekilde sınırlarını genişletmiştir. Bu dönem de Anadolu'nun tamamı, Güneydoğu Avrupa ve  Arap dünyası Osmanlı sınırlarına dahil edilmiştir. 

1453 yılında Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesi ile birlikte imparatorluk, yükselme dönemine girmiştir. Bu döneme, olgunluk dönemi de denilmektedir. Anadolu'da ki tüm beylikler üzerinde hakimiyet sağlandı. Yunanistan ve birçok ada Osmanlı İmparatorluğu'nun kontrolüne geçmiştir. Orduda çeşitli düzenlemeler de yapılmıştır. Yükselme dönemi padişahları ise II. Bayezid, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman ve II. Selim olarak bilinir. Ancak Kanuni'den sonra gelen yöneticiler devlet işleriyle fazla ilgilenmemiştir. 1683 yılında en geniş sınırlara ulaşan Osmanlı, 1827 yılında ise duraklama dönemine girmiştir.

Osmanlı Devleti,1828 yılından itibaren pek çok reformlar yapmıştır. Bu dönemde orduda Avrupa düzeni oluşturulmaya çalışılmıştır. Aynı zamanda Tanzimat ve Islahat Fermanı ilan edilmiştir. 1908 yılına kadar süren bu dönem, daha sonra dağılma süreciyle devam etmiştir. Devlet bu dönemde en büyük toprak kayıplarını yaşamıştır. Ayrıca Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı, İstanbul gibi birçok yerin işgali gerçekleşmiştir. 1922 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi ile birlikte saltanat kaldırılmış ve Osmanlı Devleti son bulmuştur. Osmanlı İmparatorluğu kurulduğu dönemden yıkıldığı döneme kadar, 624 yıl boyunca hüküm sürmüştür.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın