Osmanlı'nın ve Türkiye'nin Ayrılmaz Parçası olan Sefarad Yahudileri'nin 531 Yıllık Hikayesini Anımsıyoruz
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Osmanlı'nın ve Türkiye'nin Ayrılmaz Parçası olan Sefarad Yahudileri'nin 531 Yıllık Hikayesini Anımsıyoruz
İbrani dilinde İspanya anlamına gelen 'Sefarad' kelimesi, 1492'de Elhamra Kararnamesi ile İber Yarımadası'ndan kovulan Yahudi toplumunu tanımlamak için kullanılıyor. Günümüzde Türkiye'de Yahudi toplumunun önemli bir bölümünü oluşturan Seferad Yahudileri; Osmanlı ve Türkiye tarihinde çok önemli rollere sahip oldular. İber Yardımadası'ndan ayrılıp Osmanlı topraklarının yolunu tutan Sefarad Yahudileri'nin 531 yıllık hikayesini gelin birlikte anımsayalım.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ferdinand ile Kastilyalı İsabella, Elhamra Sarayı'nda Yahudileri İspanya'dan Kovma Fermanını imzaladılar ve yayınladılar: Yahudiler İber Yarımadası'ndan gönderilecek ve tekrar gelmelerine izin verilmeyecekti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İspanya'dan kovulan Yahudiler, benzer ideolojik yaklaşımlar içinde olan Avrupa devletlerinin büyük kısmında kabul görmediler. Kendilerine kucak açansa Osmanlı İmparatorluğu oldu.
İspanya'dan gelen göçmenler bir taraftan Saray'ın ve yerel Müslüman çoğunluğun hoşgörüsü, diğer taraftan kendi dindaşlarının maddi ve manevi desteğiyle kısa zamanda yeni çevrelerine uyum gösterdiler.
Saray hekimlerinin çoğu Yahudi idi. Bunların arasında özellikle Hekim Yakup, Jozef Amon, Moşe Amon, Daniel Fontesca, Gabriel Buenaventura bilinen sayısız ismin başında gelir.
1948'de İsrail devleti kurulduğunda, dünyadaki tüm Yahudiler bu ülkeye davet edilmiş, "artık bir devletiniz var, başka ülkelerde sığıntı olmayın, İsrail'e yerleşin" kampanyası başlatmıştı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Türk Hahambaşlığı verilerine göre Türkiye'de günümüzde 25 bin civarı Yahudi bulunmakta. Sayıları eskisine göre çok azalsa da tarihin tüm acılarına rağmen Türkiye'den ayrılmayı reddeden toplumları varlığını sürdürüyor.
İzmirli Seferad Yahudisi bir aileden gelen sanatçı Can Bonomo, 2012 yılında Türkiye'yi Eurovision'da temsil etti.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Yahudilere amma güzelleme yapmışsınız, Türkiye'nin zararına ne varsa hepsinin yanında, yararına ne varsa da hep karşısında oldular. Bunu yazanda muhtemelen b... Devamını Gör
Ne alakasi var , sen git 6-7 Eylul tarihinde ozellikle Beyoglu'nda adamlarin mallarina cok sozde milliyetcilik yapip hak hukuk ye, adamlar yuzyillardir calis... Devamını Gör