Görüş Bildir
Haberler
Otomobil Satın Almak İsteyenlere Rehber: İkinci El Araç Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Otomobil Satın Almak İsteyenlere Rehber: İkinci El Araç Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

otokoç
16.09.2022 - 16:17 Son Güncelleme: 19.10.2022 - 15:42

Otomobil satın alırken dikkat etmeniz gereken bir çok nokta var ki konu 2. el olunca bunun sayısı daha da artıyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli detayları şöyle derledik:

  • Aracı Hangi Kişi ve Kuruluştan Aldığınızı Bilmek

Aracı nereden aldığınız bilmeniz oldukça önemlidir. Aldığınız yer ve yerlerin referanslarına bakmak size güven verir. 5664'e mesaj atarak aracınızın son sahiplik durumunu, kaç kere el değiştirdiğini de öğrenebilirsiniz.

  • Aracın Kaporta Ekspertiz Raporunu Kontrolünü Yaptırmak

Alacağınız araç, trafik koşulları gereği çizilmiş, vurulmuş veya kaza yapmış olabilir. Bu gibi durumları öğrenebilmek için aracın kaporta ekspertiz kontrolünün yapılması gerekir. Böylelikle alacağınız araçta neresinde boya var neresi değişmiş, kaza varsa kazanın boyutu öğrenilebilir.

  • Mekanik Durum ve Motor Kontrolü Yaptırmak

Motor mekanik durum kontrolü oldukça önemlidir. Aracın motor ve mekanik durumunun kontrolü ve gerekli incelemelerin sağlanması araçtaki mekanik aksamın doğru çalıştığını anlamak için gerekir. 2. el araçlarda kesinlikle yapılması gereken bu kontroller ilerde karşınıza çıkacak plansız masrafları önlemek için gereken bir uygulamadır. Bilirkişiler tarafından yapılan bu kontrollerde aracın alt tarafından bir darbeye maruz kalıp kalmadığı, ön takımında bir problem olup olmadığına bakılır. Aracın yağ ve egzoz kaçakları tespit edilir.

  • Aracın Lastik Durumunu Kontrol Etmek

Aracınızı alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da lastik durumu kontrolüdür. Aracınızdan tam performans alabilmek ve olabilecek kazaların önüne geçebilmek için lastikler kontrol edilmelidir.  Lastik diş derinlikleri 1,6 mm üzerinde olmalıdır. Altında ise muayeneden geçemeyecektir. Mevsimlerine göre yaz ve kış lastiği kullanımı oldukça önemlidir.

  • Kilometre Durumunu Kontrol Etmek

Kilometre durumu aracın değeri ve yıpranmışlık durumuyla ilgilidir. Motor kullanımı ve aracın daha az yıpranması km ile alakalıdır. Hileci satıcılardan korunmak için aracınızı almadan km kontrolleri TüvTürk ve yetkili servislerden kontrol ederek alınmalıdır.

  • Hasar Bilgisinin Sorgulanması

Hasar bilgisi aracın fiyatının belirlenmesinde önemli bir etkidir. Eğer kazası varsa bu kazanın ne kadara mal olduğunu bildirmektedir. Kaza da araçta değişen ve onarılan parçaların, işçilik toplamının TL karşılığını vermektedir.

  • Aracın Yedek Anahtar ve Ekipmanlarının Durumu

Aracın yedek anahtarının olup olmadığı, yedek lastiği ve avadanlık ekipmanlarını kontrol edilerek araç alınmalıdır.

  • Aracın Resmi Kayıtlarına Bakmak

Aracın Rehin/ Haciz durumu E-Devlet üzerinden kontrol edilmedi. MTV ve Cezalar internet vergi dairesinden kontrol edilmelidir. Aracın noterde satışa engel bir durumu olmamalıdır.

  • Aracın Servis Kayıtlarına Bakmak

Eğer alacağınız araç servis bakımlısı ise, Servis bakım kayıtları incelenmelidir. Bakımları yapılmış mı kontrol edilmeli, garantisi devam ediyor mu kontrol edilmelidir.

  • Fiyat Analizi Yapmak

Alacağınız aracın piyasa da ki km ve ekspertiz durumlarına göre mukayese edilmeli ve doğru fiyat fayda analizi yapılarak araç alınmalıdır.

  • TSE Belgeli Ekspertizin Noter Satışına İşlenme Süreci

Aracın TSE belgesi ekspertizi kontrol edilip noter satışı sırasında bu ekspertiz ile satışın alınmasına dikkat edilmelidir.

  • Para Transferlerinin Güvenli Ödeme ile Ruhsat Sahibi Hesabına Gönderilmesi

Araç için anlaşıldıktan sonra güvenli ödeme ile para transferlerini gerçekleştirmeniz olası dolandırıcılıkların önüne geçecektir. Para kesinlikle Ruhsat sahibinin adına olan hesaba ve açıklamaya aracın plakası yazılarak gönderilmelidir.

Otokoç 2. El’de sürprizlere yer yok!

Otokoç 2. El’de sürprizlere yer yok!

Ekspertizli ve iade garantili araçlar ile Otokoç 2. El'de her adımda güven var. Hayalinizdeki araca güvenle kavuşmak için: https://www.otokocikinciel.com/ikinci-el-araba