onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Oxford Üniversitesi'nden: Gece Yatmak, Sabah Kalkmak Bilmeyenlere 11 Maddelik Uyku Reçetesi

Oxford Üniversitesi'nden: Gece Yatmak, Sabah Kalkmak Bilmeyenlere 11 Maddelik Uyku Reçetesi

Altay Şengür
12.06.2015 - 16:28 Son Güncelleme: 15.06.2015 - 20:30

Uykusuzluk, kan şekeri seviyenizi yukarıya çıkarabilir, sizi depresyona meyilli hale getirir ve beyin hasarına yol açabilir, hafızanızdan bağışıklık sisteminize, kalp ve metabolizmanıza kadar her şeyi etkileyerek tiroid ve stres hormonu seviyenizi değiştirebilir. Hatta uykusuzluk sizi öldürebilir. 

Oxford Üniversitesi'nden Profesör Russell Foster'ın yaptığı bir araştırmaya göre iyi bir uyku için yapmanız gerekenlere bakalım şimdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Oda Sıcaklığı

1. Oda Sıcaklığı

İdeal sıcaklık 18 derece. Çok sıcak olursa vücut uyumak için gerekli sinyali beyne gönderemez, çok soğuk olursa da ısısını korumak isteyen vücut uyku düzenini bozar.

2. Yastığınıza Güzel Bir Koku Damlatın

2. Yastığınıza Güzel Bir Koku Damlatın

Güzel bir uyku çekmenizin diğer bir yöntemi de yastığınıza ya da odaya, lavanta yahut okaliptus damlatmanız. Bu güçlü kokulu bitki bizi yatıştırıyor ve gevşememizi sağlıyor. Uyku kalitesini yüzde 20'ye kadar artırıyor.

3. Çorapsız Yatağa Girmeyin!

www.gazetevatan.com

Çorapsız uyumayın. Ayakların sıcak olması kan akışını düzenler.  Ayaklarınızı ısıtarak, bacaklarınıza doğru olan kan akışını garantilersiniz ve vücudunuz serinler. Bu da uykuyu kolaylaştırır. Pijama olarak da fazla sıkı olmayan ve doğal kumaştan üretilenleri tercih edin.

4. Gece Yemek Yok!

Akşamları şekerli içeceklerden ve ekmek ya da makarna gibi ağır yiyeceklerden uzak durun. Bu tarz sindirilmesi ağır yiyecekler ve içecekler sindirim sisteminizin hızla çalışmasına sebep olacağından vücudunuz uykuya dalmak için yeterince rahatlayamaz.

5. Yatak Seçerken Masraftan Kaçınmayın

5. Yatak Seçerken Masraftan Kaçınmayın

Ortalama bir insan uykuda ortalama 60 kez pozisyon değiştiriyor. 12 yılda bir yatağınızı değiştirin, şilteyi ise 3 yılda bir. Sıkı ve kalın bir yatak seçin, cimri davranmayın.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Ilık Bir Duş

Temiz bir uyku için ılık bir duş alabilirsiniz. Bu sayede kan dolaşımınız hızlanıp, vücut ısınız düşecektir. Bu düşüş, nabzı da düşürerek kendinizi uykulu hissetmenize neden oluyor.

Duş yeterli olmaz diyenlere ise suyun içine 240 gr İngiliz tuzu (kasları gevşeten magnezyum zengini magnezyum sülfat) ve cildin yumuşaması için alkalin dengeleyici etkilere sahip 300 gr sodyum bikarbonat ekleyebilirler.

7. Günlük Tutmaya Başlayın

Günün sonunda eve gittiğinizde gün içerisinde yaşadıklarınızı düşünmekten uyuyamadığınız oluyorsa eğer, çözümü günlük tutmak. Geceleri uyumadan önce gün içerisinde sizi mutlu eden ve şükran duyduğunuz şeyleri yazmak, kendinizi daha huzurlu hissederek kolayca uykuya dalmanızı sağlayacaktır.

8. Kediotu Çiğneyin

8. Kediotu Çiğneyin

Kediotu (Valerian Root), uykusuzluğa karşı en sık kullanılan bitkidir. Yatmadan 30 dakika önce aldığınız takdirde, uykuya olan direncinizi kıracak ve güzel bir uyku çekmenize yardımcı olacaktır.

9. Telefonunuzdan Uzaklaşın

9. Telefonunuzdan Uzaklaşın

Cep telefonundan yayılan elektromanyetik radyasyonun, uykuya dalmayı zorlaştırdığı, yapılan çalışmalarla kanıtlandı. Telefonunuzu ve bilgisayarınızı yatmadan en az bir saat önce kapatın. Bu sayede beyninizin çalışma hızı yavaşlayacak ve yattığınızda daha kolay uykuya dalacaksınız. 

Kısacası, uyku öncesi mümkünse telefonu kendinizden olabildiğince uzaklaştırın.

10. Kalın Perdeleri Tercih Edin

Karanlık, uykuyu kolaylaştıran melatonin hormonunun daha çok salgılanmasını sağlar. Bu nedenle yatak odanızın olabildiğince karanlık olması önemli, yani odanıza perde seçimi yaparken kalın ve koyu renk perdeleri tercih etmelisiniz. 

Sokak lambalarından gelen çevre aydınlatması, dolunay ya da komşunuzun evinin ışığı uykusuz kalmamak için ihtiyacınız olan uykuyu engelleyebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Koyun Saymayı Bırakın!

11. Koyun Saymayı Bırakın!

Uyku reçetinizin son maddesi ise koyun saymayı bırakmanızdır. Çünkü ''koyun sayma''nın uykuya dalmak için olumlu etkisi yok. Zira, zihninizi yorduğu için uykuya dalmanızı zorlaştıracaktır. 

''Ben 10000. koyuna kadar sayarım'' diyorsanız, o başka tabi..

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
https://jellybon.com https://www.tahminmatik.com
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
92
17
17
8
6
6
5
Yorumlar Aşağıda
Reklam