Oyunculuğu Kendine Meslek Edinmek İsteyenler Buraya! Yolunuza Işık Tutacak 17 Tavsiye
Pek çok meslek gibi oyunculuğun da kendince zorlukları ve keyifli yanları da vardır. Bu meslek, bazı çevrelerce hobi işi gibi görülse de gerçek hiç de öyle değildir ve ciddiye alınması gereken bir meslektir.
Eğer siz de kalbinizi bu yola koymuş insanlardansanız size ışık olabilecek bir kaç tavsiyeyi bir araya getirdik...
1. Öncelikle oyunculuğun gerçek bir gönül işi olduğunu unutmayın!
2. Yani bu işi yapmak isteme sebebiniz; ben güzel/ yakışıklı bir insanım, kaşım gözüm şöyle boyum posum böyle diye düşünmenizse içeriği okumaya burada son verebilirsiniz.
Evet bu durum size bazı rolleri almanızda avantaj sağlayabilir ancak oyunculuk, sadece dış görünüşüne bağlı bir iş değildir ve zaten sırf bu sebeple meslek edinmek istiyorsanız açıkçası hakkıyla yapmanız pek de mümkün değildir.
Bu noktada; ama şunlar nerelere geldi, sırf çok yakışıklı/güzel diye bir anda patladı diyebileceğiniz pek çok isim olabilir. Ancak bunların arasından parlayan isimlerin sonradan ciddi eğitimler aldıklarını ve kendilerini inanılmaz geliştirdikleri hatırlatmakta fayda var.
3. İyi bir oyuncu olabilmekse iyi bir eğitimden geçer.
Elbette bu iş için en iyi yer; konservatuar! Ancak çoğu konservatuarda yaş sınırı olması, yaş sınırı olmayan bazı okulların da ücretli olması sizi yıldırmasın. Günümüzde neredeyse konservatuarlar kadar iyi eğitim veren pek çok kurum var muhakkak ama muhakkak güzel bir eğitim alın.
4. Eğitiminizi tamamladıktan sonra gereksiz bilgilerden uzak tutacağınız ve en doğal halinizi yansıtan iyi fotoğraflardan oluşan (headshot) bir cv hazırlayın.
Unutmayın bu fotoğraflar ve bilgiler sizin hakkınızda ilk izlenimi oluşturacaktır.
5. Çokk dikkat etmeniz gereken bir konu; sizi en iyi ve doğru bir şekilde temsil edecek bir ajans ya da menajer seçimi yapmak.
Bu noktada gerçekten ince eleyip sık dokumalısınız. Size gerçekten iyi bağlantılar sağlayacak ve rahat bir şekilde iletişim kurabileceğiniz biriyle çalışmanız oldukça önemli.
Çalıştığınız kişiyle sonradan bir anlaşmazlık yaşamamak ya da tatsız olaylar içerisinde kalmamak adına iletişim konusunda açık olmanız yararınıza olacaktır.
6. Uzun ve yorucu çalışma saatleri ile karşı karşıya olacağınızı unutmayın.
Set saatleri bazen gerçekten çok uzayabilir, uykusuzluktan ölürken aşırı enerjik bir karakteri canlandırmak ya da moraliniz çok bozukken mutluluktan havalara uçan birini oynamanız gerekir işte tam da bu yüzden oyunculuk gerçekten gönül işidir.
Eğer bu tutkuyu tam kalbinizde hissediyorsanız; ne aldığınız para ne de çektiğiniz çile gözünüze görünür hissedeceğiniz tek şey bu işi yaparken alacağınız tatmindir ve o hazza ulaştığınızda kaç saattir çalıştığınız umrunuzda bile olmayacaktır.
7. Sabır, gerçekten sabır ister.
Hani 'Oyunculukta yapacağın işin garantisi yok.' diye yaygın bir söylem vardır ya, ne yazık ki bu bir noktada doğrudur.
Yıllarca eğitim alıp kendinizi her konuda geliştirmiş olmanıza rağmen olumsuz sonuçlar aldığınız onlarca auditiona girip çıkabilirsiniz. Ya da ne yazık ki sektördeki bazı bakış açıları yüzünden kim olduğuna bile anlam veremediğiniz insanların tv'de sinemada vs -kalitesi tartışılacak- işler yaptığına şahit oldukça isyan edebilirsiniz.
PES ETMEYİN! Siz adımlarınızı sağlam atın elbet istediğinizi elde edeceksiniz.
8. Sürekli kendinizi geliştirin ve güncel literatürü takip edin!
Eğitimimi aldım bitti demeden sürekli ama sürekli mesleğiniz hakkında yeni şeyler öğrenmeye, çalışmaya devam edin. Güncel dizi ve filmleri takip edin.
9. Kendinize güveniniz tam olsun!
Biz projede yer almak için hepinizin bildiği gibi 'audition' adı verilen seçmeler yapılır. Sergileyeceğiniz performansın iyiliği kadar emin olun kendinize güveniniz de dikkat çekecektir.
10. Özfarkındalığınız ise gerçekten gelişmiş olsun.
Bu mesleği yapmak daha doğrusu yapmaya çalışmak sizi, pek çok çileli süreçten geçirebilir. Öyle ki aldığınız olumsuz eleştiriler, ya da göz önünde yaşamak gibi şeyler psikolojinizi dönem dönem zorlayacaktır. Bu noktada çoğu insan doğal olarak içine dönüp, kendi ile kavga etmeye başlar. Bu olumsuzluklardan sonra kendinize yüklenmektense eksikliklerinizi görüp, bunları daha yapıcı adımlara dönüştürmeniz avantajınıza olacaktır.
Kendinize inanmaktan vazgeçmeyin!
11. Cesur olun! Kendinizi kapatmayın ve yeni teknikleri, yöntemleri denemekten çekinmeyin.
Ne kadar çok şey deneyip, öğrenirseniz o kadar yararınıza olacaktır.
12. Çevrenizi daima gözlemleyin!
Oyunculuk, sürekli beslenmeyi gerektiren bir iştir ve ihtiyacınız olan her şey aslında etrafınızda gizlidir. Gördüğünüz, yaşadığınız her deneyimi malzeme olarak kullanmak için zihninize kazıyın.
13. Kendinize özen gösterin çünkü sermayeniz kendinizsiniz.
Bu noktada insanlara dayatılan güzellik kalıplarına uymak için mücadele edin demiyoruz. Tıpkı bir müzisyenin enstrümanı neyse burda da vücudunuz o. Enstrümanınıza ne kadar iyi bakarsanız. ne kadar sağlıklı ve özenli olursanız o kadar verim alabilirsiniz.
Sağlıklı beslenmek, düzenli yaşamak, uykusuz kalmamak... Kısacası bedeninizi ve ruhunuzu besleyecek şeyler yapın.
14. Fark yaratacak bazı konularda da kendinizi geliştirmeye çalışın.
Pek çok konuda kendinizi geliştirmek, özellikle farklı bir dil bilmek, kitap okumak ya da bazı hobileriniz gireceğiniz seçmelerde sizi bir adım öne taşıyacaktır. İlgi duyduğunuz her alanda kendinizi geliştirmeye çalışın, hiç beklemediğiniz bir anda lazım olabilir :)
15. Çevrenizi geliştirmeye çalışın ve iletişime açık olun.
Bunun için yapmacık ilişkilere girin demiyoruz ancak sizinle aynı alanda olan insanlarla iletişim halinde olmanız pek çok insanla bağlantıya geçmenizi sağlayarak size fırsatlar sunabilir.
16. Disiplin disiplin disiplin!
Başlarda da dediğimiz gibi oyunculuk bir gönül işidir ve bitmek bilmeyen bir eğitim sürecidir. Bu süreçte her işte olduğu gibi ciddi bir disiplin içinde olmalısınız.
17. Özetle gerçekten bu mesleği yapmak istiyorsanız; Tüm benliğinizle kendinizi adayın!
Ve ne olursa olsun pes etmeyin!
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
abuk subuk dizi ünlülerine bu maddeleri okutmak lazım
ne yazık ki günümüzde bu bahsettiğiniz statüdeki çoğu insan işsiz. onların yerine izdivaclara katılıp soytarılık yapan insanlar televizyonlarda boy gösteriyo... Devamını Gör
Hayal satmaya devam 👍