Özellikle Şu Günlerde Giderlerinizi Takip Etmenize ve Tasarruf Etmenize Yardımcı Olacak Küçük İpuçları
Siz paranızı doğru kullanabildiğinizi düşünüyor musunuz?
1. Düşünün.
2. Sola doğru yürüyün.
Neden?
Bir mağazaya girerken, çoğu insan sağa doğru gidiyor çünkü sağ elini kullanıyorlar. Pazarlamacılar bunu bilir ve kasıtlı olarak en pahalı ürünleri mağazanın bu bölümüne yerleştirirler.
Ne yapmak gerekir?
Alışverişe hazır gidin. Alışveriş listenizi unutmayın ve bu listede yer alan öğeler dışında mağazadaki diğer ürünleri incelemeyin. Bu sizi daha disiplinli kılar.
Alt ve üst raflara çok dikkat edin, buralarda daha ucuz ürünler var.
Bir araba almayın, alacaklarınızı elinizde taşıyın. Elinizde taşıyamayacağınızdan fazlasını satın almanız gerekiyorsa, bir sepet alın, bu şekilde fazladan bir şey almayacaksınız.
Unutmayın ki hazırlık bilinçli tüketimin anahtarıdır.
3. Sakız çiğnemeyin.
Neden?
Sakız çiğneyen insanların kan dolaşımı iyileşir ve bilişsel işlevleri artar. Bu onların alışverişte daha uzun zaman geçirmelerine ve daha fazla ürünü icelemelerine sebep olur.
Ne yapmak gerekir?
İhtiyacınız olana odaklanın ve diğer ‘iyi’ tekliflere dikkat etmeyin. Yalnızca oraya ne için geldiğinize dair bir listeye veya net bir fikre ihtiyacınız var.
Mağazada geçireceğiniz süreyi sınırlandırın. İçeri girin, ihtiyacınız olanı alın ve dönün.
Sakız çiğnemeyin ve tüm odak noktanızı kontrol altında tutun.
4. İndirim raflarına bakmayın.
Neden?
Bir kişi indirimi olan bir ürün gördüğünde, gelecekte daha fazla harcama yapmamak için hemen satın almak ister. Bu bir içgüdüdür. O anki kayıplar bizi gelecekteki olası satın almalardan daha fazla endişelendiriyor ve o anda o şeyi satın almazsak, gelecekte satın alma şansımızı kaybedeceğimizi düşünüyoruz.
Ne yapmak gerekir?
Listenizde değilse, satışta olan diğer tüm ürünleri görmezden gelin.
İhtiyacınız olanı aldıktan sonra, doğrudan kasaya gidin ve kasiyerden gelen 2 tane fiyatına 7 paket sakız satın alma teklifine dahi hayır deyin.
Bu kayıp korkusuyla savaşın, daima kazanacaksınız.
5. Düşünmek için kendinize zaman verin.
Neden?
Bir satış görevlisi, bugünden sonra sona erecek olan inanılmaz bir teklif, muhteşem indirimli bir ürün ya da bir daha asla gerçekleşmeyecek benzersiz bir kampanya olduğunu söylediğini duyduktan sonra, satın almak için ani bir karar verebilirsiniz. Sonrasında yüksek ihtimalle pişman olacaksınız. Doğru seçimi yapabilmek için beklemelisiniz.
Ne yapmak gerekir?
Ani, ‘istiyorum’ hissi için 24 saat bekleyin. Büyük bir satın alım için ise en az 3 gün bekleyin.
YouTube'daki yorumları izlemek, fiyatları karşılaştırmak ve internetteki yorumları okumak için kendinize süre tanıyın.
Almak istediğiniz her şey için harcayacağınız parayı kazanmak için kaç saat çalışmanız gerektiğini hesaplayın. Bu ciddi anlamda sizi kendinize getirir.
Evde ona benzeyen veya benzer bir işlevi olan şeyleri kontrol edin. Bazen, sahip olduklarınıza bakarak, gerçekten başka bir şeye ihtiyacınız olmadığını fark edebilirsiniz.
6. 'Alışverişe çıkmak' yerine farklı bir şey yapın.
Neden?
Alışveriş sizin için ihtiyaç ya da görevden çok hobiye dönüşürse bu hobiniz yerine başka bir şey koymalısınız. Bir şey satın almak, 20 dakika kadar ruh halinizi iyileştirir ama sonra harcadığınız para için endişelenmeye başlarsınız.
Ne yapmak gerekir?
Sadece ihtiyaç duyduğunuzda bir şeyler satın alın ve ihtiyacınız olmadığında mağazalara gitmeyin.
Mağazaya yaptığınız ziyaretleri planlayın. Alışveriş yapmak eğlenceli olabilir ancak bilinçli bir şekilde gerçekleşirse. Satın alımlarınızı önceden planlarsanız, harcadığınız para için üzülmezsiniz.
Alışveriş hayatımızın çok küçük bir parçası olmalı.
7. Ne kadar artırabilirseniz onu elinizin altından başka bir yere koyun.
Neden?
Bir hafta içinde alışverişlerinize harcayabileceğiniz para miktarını bilirsiniz. 7 gün sonra, cüzdanınızda ya da banka hesabınızda fazladan bir para görürseniz elbette çok sevinirisiniz. Fakat bu parayı cüzdanında ya da elinizin altında bırakırsanız, boşa harcama riskiniz oldukça fazla.
Ne yapmak gerekir?
Elinize geçen fazla parayı hemen harcamayın. Biri borcunu mu ödedi etti yoksa siz mi paranızı arttırdınız? Tutarı iki kısma ayırın; ilk kısmı harcayın ve diğer kısmını ise hayalleriniz için ayırın.
Mağazalardan aldığınız fişleri inceleyin. Hepsi genellikle indirim miktarını gösterir. Bu tasarruf edilen parayı cüzdanınızdan alın ve farklı bir hesaba ya da kumbaraya koyun.
Gerçekten ihtiyacınız olmayan her şeyi satın almayı bırakın. Örneğin, her gün aldığı kahveyi evde termosa doldurarak ne kadar tasarruf ettiğini söyleyenlerin hikayelerini duymuşsunuzdur. Buna benzer kendi tasarruf yönteminizi geliştirebilirsiniz.
Nakit paranız için bir kumbara ya da tasarruf için farklı bir banka hesabı şart. Artırdığınız paranızı mutlaka elinizin altından çekin.
8. Tek bir hedefe odaklanarak paranızı biriktirin.
Neden?
Bir çok şey istiyoruz ve birçok hedefimiz var. Hepsi için aynı anda para biriktirmeye çalıştığımızda işler fazlaca karışıyor. Hangi amaç daha önemli? Ne kadar para ayırmalıyım ve ne için?
Ne yapmak gerekir?
Tek bir hedef seçin. Dünyanızı değiştirecek büyük bir hedef olmak zorunda değil. Sadece bir hedef olmalı. Bu şekilde çabanızın gerçek sonuçlarını göreceksiniz ve bu hedefe daha hızlı ve daha net bir şekilde ulaşmaya başlayacaksınız.
Bir hedefi tamamladığınızda, başka bir şey için biriktrmeye başlayın.
Bir hedefe odaklanın ve birincisini geçtikten sonra bir sonrakine geçin.
9. Nasıl değil, neden biriktirmek istediğinize odaklanın ve bu nedenleri kendinize sık sık hatırlatın.
Neden?
Sos olmadan makarna yemek zorunda kaldığınızda tasarruf etmek için ne kadar yorulduğunuzu fark edebilir, tüm emeklerinizden vazgeçebilir, tüm süreç başa saracak bir harcama yapabilirsiniz. Bu gibi durumlarda mutlaka düşünmek için kendinize zaman verin.
Ne yapmak gerekir?
Nasıl biriktirdiğinizden çok neden biriktirdiğinize odaklanın. Para biriktirmek istemelerinin kesin nedenlerini bilenlerin, sadece nasıl tasarruf edileceği konusunda planlar yapmaya çalışanlardan daha fazla tasarruf sağladıkları kanıtlanmıştır.
'Bütçenizin dışında’ bir şey almaya karar verdiğiniz her zaman hedefinizi düşünün ve kendinize sorun: Hayalim için kenara koyabileceğim parayla küçük şeyler almaya devam edersem, bunu nasıl başarabilirim?
Günlük tutun. Amacınızı sadece düşünmek yerine, bir yere yazın. Bu şeklde amacınız daha somut bir hale gelir.
10. Birikimlerinizi takip edin.
Neden?
Çoğu zaman insanlar, hedeflerine ne kadar yakın olduklarından ziyade hedeflerine ulaşmak için ne kadar uzakta olduklarına odaklanır. Parayı bir kutuya veya bir tasarruf hesabına koyarsınız, ancak o parayı görmez veya dokunmazsınız. Sonuç olarak, para neredeyse soyut bir şey haline gelir.
Ne yapmak gerekir?
Paranızın artışını izleyin. Çabalarınızın gerçek karşılığını görmek sizi motive edecektir.
Başarılarınız için kendinizi ödüllendirmeyi unutmayın. Belirlediğiniz belirli bir miktara ulaştığınızda kendiniz için küçük ama hoş bir şey satın alabilirsiniz.
Bu basit eylemler, hedefe ulaşma arzunuzu güçlendirebilir.
BONUS: Para harcamadan önce şu 3 soruya cevap verin;
İşte bilinçli tüketim teorisi ve para tasarrufu teorisinin 3 temel prensibi;
Kullanışlılık: Gerçekten ihtiyacım var mı ve gerçekten kullanacak mıyım?
Finansal anlamda karşılanabilirlik: Bir önceki soruya evet cevabı verdiyseniz, kendinize tekrar sorun; Bunu karşılayabilir miyim ve bu zamanda bu iyi bir karar mı? Evet ise, bir sonraki soruya geçin, hayır ise bu ürünü hedefler listenize ekleyin.
Duygular: Bunu satın alırken nasıl hissedeceğim? Ödediğim para kendimi kötü hissettirecek mi?
Bu içerikeler de ilginizi çekebilir;
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
çok beğendiyseniz alın çokta kasmayın öyle de yok böylede nasılsa
Birikim? hayatımda tatmadım :D
Sanki paramız mı var da gereksiz şeyler alacağız? O kadar alım gücümüz düşük ki ekmek alacak bile olsak kaç kere düşünüyoruz bu ülkede. Kaldı ki birikim yapa... Devamını Gör