Özgecan’dan Sonra 700 Kadın Öldürüldü; 'Özgecan Yasası' ise Meclis Raflarında Bekletiliyor
Özgecan Aslan'ın vahşice katledilmesinin üzerinden iki yıl geçti. Kadın örgütlerinin verilerine göre; o günden bu yana 700 kadın daha şiddete maruz kalarak hayatını kaybetti. Türk Ceza Kanunu'nun cinsel saldırı suçlarını düzenleyen 102. Maddesindeki, 'iyi hal ve haksız tahrik' indirimlerinin kaldırılmasını öngören ve kamuoyunda 'Özgecan Yasası' olarak bilinen düzenleme ise Meclis raflarında beklemede.
Türkiye'yi ayağa kaldıran cinayetin üzerinden tam iki yıl geçti. 11 Şubat 2015 tarihinde 19 yaşındaki Özgecan, bindiği minübüsün şoförünün tecavüz girişimine direndiği için hunharca katledilmişti.
Özgecan’ın babası Mehmet Aslan, son iki yılın kendileri açısından çok zor geçtiğini söylüyor.
'Biz ailecek öldük.'
DW Türkçe'den Başak Demir'in haberine göre; hiçbir insanın böyle bir acıya hazırlıklı olamayacağını vurgulayan baba Aslan, ailesinin Özgecan cinayetinden sonraki durumu için ise şunları kaydediyor:
'Biz ruhsal ve fiziksel olarak çökük bir vaziyetteyiz. Biz kırılmanın ötesinde yandık. Kül olduk. Tekrar geriye dönüp eskisi gibi yaşamamız, nefes almamız, düşünmemiz, gülmemiz mümkün değil. Yapamıyoruz. Olmuyor da zaten. Bu anlamda biz ailecek öldük, komple hepimiz öldük.'
Özgecan adına kurmak istediği eğitim ve rehabilitasyon merkezi bürokratik engellere takıldı
Mehmet Aslan psikoloji okuyan kızı Özgecan’ın hayalini gerçekleştirerek bu toplumsal desteğe bir nevi karşılık vermek istemiş. Özgecan Aslan adına bir eğitim ve rehabilitasyon merkezini hayata geçirmek için Mersin’de Özgecanlar Derneği’ni kurmuş.
Ancak ardı arkası kesilmeyen bürokratik engeller nedeniyle proje hala hayata geçirilememiş. Bu engeller, Mehmet Aslan’da devletin bu merkezi kurmasını istemediği inancını doğurmuş.
Aslan 'Dernek üzerinden, STK üzerinden bir kişisel gelişim merkezi ile bir rehabilitasyon merkezi işletmekle, belki 'başka kadınlara ve devlete faydam olabilir' diye düşündüm ama devlet bunları yapmamı istemiyor. 'Sen bunları yapma, bu devletin görevi. Sen yaparsan bunları, devlet rencide edilmiş olur, devletin önüne geçmiş olursun' dediler' diye aktarıyor.
Özgecan'dan sonra 700 kadın, 2017'nin ocak ayında ise 37 kadın katledildi
Ancak Özgecan cinayeti Türkiye'de işlenen son kadın cinayeti olmadı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilerine göre, Özgecan cinayetinin ardından 700'ye yakın kadın cinayete kurban gitti, sadece 2017 yılının ocak ayında 37 kadın öldürüldü.
2010 - 2016 yılları arasında kadın cinayeti verileri
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun Genel Temsilcisi Gülsüm Kav hükümetin 2011 yılında kadına karşı şiddetle mücadelede gösterdiği kararlı tutumun da kadın cinayetlerinin sayısında gerilemeye yol açtığını savunuyor.
Kav, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair 6284 sayılı yasadaki hazırlıkların yapıldığı ve kamuoyunda sık sık gündeme geldiği 2011 yılında kadın cinayetlerinin önemli ölçüde bir düşüş gösterdiğine dikkat çekiyor. 2011 yılında işlenen 121 kadın cinayeti, son 6 yılın en düşük cinayet oranına işaret ediyor. Ancak Kav'a göre bu tutum diğer dönemlerde gösterilmediği için cinayet sayısı yıllar içinde yükselerek ilerliyor.
'Özgecan Yasası' Meclis gündemine alınmadı
Yaklaşık 5 yıl önce kadın örgütleri ve milletvekillerinin ortak çalışması ile Meclis’e sunulan ve Türk Ceza Kanunu’nda haksız tahrik, iyi hal ve pişmanlık başlığı ile faile verilen ceza indirimlerinin kaldırmasını öngören teklif, Özgecan cinayeti ile yeniden gündeme gelmiş ve 'Özgecan Yasası' olarak anılmaya başlanmıştı. Bu yasa teklifini farklı partilerden birçok milletvekili farklı dönemlerde Meclis Başkanlığı’na sunmuştu. Ancak teklif, yıllardır Meclis gündemine alınmadı.
Yorum Yazın
tek yaptıkları mecliste para kazanıp göt büyütmek insanların evladı ölmüş canı yanmış kimin umurunda
Bir insan beni tahrik etti nasil der anlamiyorum lan da geçen kediye köpeğe ne yaptiginizi gorduk o da mi mini etek giymiş bi gidin ışinize
Türkiye yaşanacak bir ülke değil