'Özgürlük Anıtı Aslında Müslüman Bir Kadın Olarak Tasarlandı' İddiası
ABD'de çok sayıda müze ile araştırma merkezini bünyesinde bulunduran ve Federal Hükümet tarafından yönetilen Simithsonian Enstitüsü'nün dergisinde ilginç bir tarihi iddiaya yer verildi. Dergide Erin Blakemore imzasıyla yer alan makalede, Özgürlük Anıtı'nın ilk halinin başörtülü Müslüman bir çiftçi kadın olduğu öne sürüldü.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre makalede, Özgürlük Anıtı'nın Fransız Frederic-Auguste Bartholdi tarafından Süveyş Kanalı'nın girişindeki Port Said'e konulması için planlandığı ve 14.6 metre yüksekliğindeki kaide üzerinde 26 metre yüksekliğinde başörtülü Mısırlı çiftçi bir kadın heykeli olarak tasarlandığı belirtildi.
Hidiv İsmail Paşa maliyeti nedeniyle projeyi reddetmiş...
Heykelin ilk modellerinin de 'Mısır, ışığı Asya'ya taşıyor' adıyla anıldığı ifade edilen makalede, Hidiv İsmail Paşa'nın maliyeti nedeniyle projeyi reddettiği, Bartholdi'nin de daha sonra projesini bugünkü Özgürlük Anıtı'na çevirdiği kaydedildi.
Özgürlük Anıtı, Fransa tarafından 100. kuruluş yıl dönümü anısına ABD'ye hediye edilmişti...
Aslında bu iddia daha önce Murat Bardakçı tarafından 2004 yılında ortaya konmuştu...
Heykelin, Süveyş Kanalı’nın Akdeniz’e açıldığı yere dikilmek üzere Mısır Hidivi Said Paşa'nın siparişi üzerine yapıldığı ve masrafların bir kısmının Osmanlı Sultanı Abdülaziz tarafından ödendiği iddiası 2004 yılında tarihçi Murat Bardakçı tarafından ortaya konmuştu.
İddiaya göre yıllarca bir depoda beklemiş...
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!