Görüş Bildir
Haberler
Palandöken'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Palandöken'de Nereye Gidilir?

Palandöken'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Palandöken'de Nereye Gidilir?

Müge Kakşi
02.02.2022 - 11:05

2008 yılında birçok ilin büyükşehir statüsüne alınması sonucu geçmişte Doğu Anadolu Bölgesinin önemli illerinden Erzurum ile birlikte anılan Palandöken bu tarihten sonra Erzurum ilinin bir ilçesi olmuştur. Karla kaplı dağları ile ve kayak merkezi ile ünlü olan Palandöken’i gezi listenize dahil ederken Erzurum merkezi ile birlikte ele alarak tanımaya çalışmak daha doğru olur. Birçok kişi Palandöken'de gezilecek yerleri merak ediyor. Peki, Palandöken'de gezilecek yerler nerelerdir? Palandöken'de nereye gidili? Palandöken'de ne yenir? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Erzurum’a 5 km mesafede olan Palandöken’in tarihinden bahsedecek olursak Erzurum ile paralel bir tarihe sahip olduğunu görürüz. Kuruluşu M.Ö 4000 yıllarına kadar uzanan bölgede önceleri Bizanslılar, Sasaniler ve Araplar hüküm sürmüş daha sonra Saltukoğulları Devleti burayı topraklarına katılmıştır. Yavuz Sultan Selim 1514 yılında şehri ele geçirerek bu bölgeyi Osmanlı İmparatorluğu sınırları içine katmıştır. Tarihi ve doğal birçok güzelliğe sahip olan Palandöken'de gezilecek yerler internet üzerinden araştırılan konular arasında yer alıyor. Palandöken'de gezilecek yerelere ve Palandöken'de yenilecek yöresel yemeklere dair tüm detaylara haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz...

Palandöken'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Palandöken'de Nereye Gidilir?

Palandöken'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Palandöken'de Nereye Gidilir?

Bölge gezintimizin ilk durağı olan ilçeye 30 km mesafedeki Palandöken Kayak Merkezi yurdumuzun en uzun kayak pistlerine sahip kayak merkezidir. Uluslararası kış sporlarının da yapıldığı bu seçkin tesisler ve çevresinde buraya gelenlerin kalabileceği lüks oteller de yer almaktadır. İlçe merkezine 25 km uzaklıkta Palandöken dağının eteklerinde yer alan Abdurrahman Gazi Türbesi bulunmaktadır. Rivayete göre Hz. Muhammet’in sancaktarlığını yapmış olan Abdurrahman Gazi’nin mezarının bulunduğu türbe çevresi ağaçlandırılarak zamanla mesire alanına dönüştürülmüştür. 

İl merkezinde bulunan ve Anadolu Selçuklu eseri olan Çifte Minareli Medrese bölgenin önemli tarihi eserlerindendir. 13. Yy da Selçuklu Hükümdarı Alâeddin Keykubat bu medreseyi kızı için inşa ettirmiştir. İl merkezinde bulunan bir diğer medresede 1310 tarihinde Emir Hoca Cemalettin Yakut tarafından yaptırılan Yakutiye Medresesi’dir. Günümüzde İslam eserleri müzesi olarak ziyaret edilmektedir. Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıktıktan sonra kurtuluş savaşı ateşini yakmak için kongreler düzenlediği ve arkadaşlarıyla kent merkezinde günlerce kaldığı konak olan Atatürk Müzesi’nde o döneme ait belge ve eşyalar sergilenmektedir.

Sert geçen kış şartları ve soğuk iklimi ile bilinen Erzurum’da daha çok havaların ısınmasıyla cazip hale gelen Palandöken Aile Piknik Alanı ilçe merkezine 30 km mesafede yer almaktadır. İçinde yürüyüş ve bisiklet yolları, çocuk parkları, süs havuzları ve piknik alanları ile içinden akan derenin sesi ile ve bol oksijenli ortamı ile huzur bulacağınız bir doğal güzellik alanıdır.

Palandöken gezisi için bölgeye geldiğimizde zengin bir içeriğe sahip olan Erzurum mutfağını da tanımanın ve bu lezzetleri denemenin isabetli olduğunu söyleyebiliriz. Hayvansal gıdalara dayalı yemeklerin daha çok tüketildiği yörede en bilinen lezzet Cağ Kebabıdır. Ayranla tüketildiğinde tadı doyumsuz olan şiş köfte, aşotu çorbası, yörede popüler olan şalgam dolması, bir nevi krep olan lalanga, şekli yaprak sarmaya benzer lor dolması, burada yetişen otlardan yapılan çiriş yemeği ve yöreye özgü tatlı olan hasuta bu bölgenin mutfak kültürünü yansıtan lezzetleridir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın