Park Orman'ın İmara Açılması Meclis Gündeminde
İstanbul Fatih Ormanı’nın hemen yanında bulunan 1490 dönüm büyüklüğündeki Park Orman’ın imara açılması meclis gündemine taşındı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, meclise verdiği soru önergesinde Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu’na Park Orman’ın durumunu ve hazırladıkları rapor yüzünden görevden alınan görevlileri sordu.
Tanrıkulu hazırladığı soru önergesinin gerekçesinde şu bilgilere yer verdi:
“Park Orman ve Hacet Deresi Tabiat Parkı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imara açılmıştır. Orman ve Su işleri Bakanlığı’nın Park Orman ve Hacet Deresi Tabiat Parkı’nın imara açılmasına verdiği olur tartışmalara neden olmuştur.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı İstanbul 1. Bölge Müdürü Haluk Özder başkanlığındaki 4 kişilik komisyon tarafından hazırlanan Park Orman inceleme raporunun göz ardı edilmesi, park orman projesinin 2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu’nun 14. ve Milli Parklar Yönetmeliği’nin 5. maddesinde belirtilen yasaklarla çeliştiğine yönelik iddialar, konun aydınlatılmasını ve bilgilendirme yapılmasını zorunlu hale getirmiştir.”
Bakan Eroğlu’nun cevaplaması istemiyle verilen önergede şu sorular yöneltildi:
“*Orman ve Su İşleri Bakanlığı İstanbul 1. Bölge Müdürü Haluk Özder başkanlığındaki 4 kişilik komisyon tarafından hazırlanan Park Orman inceleme raporu neden değerlendirilmedi?
*İstanbul 1. Bölge Müdürü Haluk Özder ile Şube Müdürü Umut Cebeci’nin Park Orman raporu nedeniyle görevden alındığı iddiası doğru mu?
*Orman ve Su işleri Bakanlığı’nın Park Orman ve Hacet Deresi Tabiat Parkı’nın imara açılmasına verdiği olur hangi raporlara dayanmaktadır? Raporlar km tarafından hazırlanmıştır?
*Bakanlığın Park Orman ve Hacet Deresi Tabiat Parkı’nın imara açılmasına verdiği olurun dayanağı nedir?
*Bakanlığın Park Ormanın imara açılmasına verdiği olur ile İstanbul 1. Bölge Müdürü Haluk Özder ile Şube Müdürü Cebeci hazırladıkğı Park Orman raporu neden çelişmektedir?
*Park orman projesinin 2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu’nun ve Milli Parklar Yönetmeliği’ne uygunluğu hangi maddelere dayandırılmıştır?
*Park Orman projesi nedeniyle kesilecek ağaç sayısı kaçtır?
*Park Orman projesiyle zarar görecek bitki ve hayvan türleri nelerdir?”
1490 dönüm büyüklüğündeki Park Orman’a önce 2008 yılında “Tabiat Parkı” statüsü kazandırıldı. 2011 yılında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, devlet ormanı niteliğindeki tabiat parklarını imara açma yetkisi verildi. İstanbul’da orman içi dinlenme yeri (mesire yeri) statüsünde halkın kullanımına sunulan 20 değişik yerdeki toplam 15 bin 140 dönüm büyüklüğündeki devlet ormanı, “Tabiat Parkı”na dönüştürüldü. Böylece, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imara açılmalarının yasal dayanağı oluşturuldu.
(Bugün / Yeşil Gazete)
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!