Görüş Bildir
Haberler
Piyasalar Düşerken Bile Para Kazanabilmenin bir Yolu Var: Short Pozisyon Nedir?

etiket Piyasalar Düşerken Bile Para Kazanabilmenin bir Yolu Var: Short Pozisyon Nedir?

Özellikle son zamanlarda gerçekleşen büyük düşüşler sonrası kripto para piyasasında ön plana çıkan kavramlardan biri olan ve ödünç coin alınarak yapılan Short Limit kavramı hakkında bilinenleri sizin için derledik.

Bu içerik bilgilendirme ve eğlence amaçlı üretilmiştir. Herhangi bir Yatırım Tavsiyesi içermemektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Short pozisyon açmak nedir?

Short ya da diğer adıyla kısa pozisyon bir finansal varlığı fiyatının düşeceği beklentisi ile satışa çıkarmak anlamına gelir. Short emrini anlamak oldukça zordur. Anlamak için öncelikle alışa gelmiş alım satım mantığından çıkmamız gerekiyor. Bu mantıkta bir varlığı satmak için önce ona sahip olmanız gerekir. Short işlemdeyse sahip olmadığınız bir varlığı ödünç (borç) alarak işlem yaparsınız. Kısaca özetlemek gerekirse short işlem bir varlığa sahip olmadan satabilmek demektir. Yani açığa satış anlamına geliyor.

Peki bu açığa satış ne anlama geliyor?

Peki bu açığa satış ne anlama geliyor?

Açığa satış; yatırımcının sahip olmadığı bir finansal varlığı ödünç olarak daha yüksek fiyattan satıp daha düşük fiyattan yerine koyma amacı ile işlem yapmasıdır. İşlem yatırımcının istediği şekilde sonuçlanırsa aradaki fark kadar kar elde edilir. Birçok kripto para borsasında da işlem yapılabilmektedir.

Yazarken bile anlaması zor olanı, örneklendirerek anlatmaya çalışalım.

Yazarken bile anlaması zor olanı, örneklendirerek anlatmaya çalışalım.

Diyelim ki; siz BTC’nin yakın zamanda değer kaybedeceğini düşünüyorsunuz ve değeri 35 bin dolarken 1 BTC borç almaya karar verdiniz.

Elinizde şimdi 1 BTC ile birlikte 1 BTC de borcunuz oldu. Siz de değer kaybedeceğini düşündüğünüz 1 BTC’nizi 35 bin dolardan satmaya karar verdiniz.

Böylece elinizde şu an 35 bin dolar ve 1 BTC borç olmuş oldu. Daha sonra cidden düşündüğünüz gibi oldu ve 1 BTC’nin değeri 30 bin dolara düştü. Aradığı fırsat ayağına gelen siz hemen borcunuzu kapamak için 30 bin dolardan 1 BTC alıyorsunuz ve borcunuzu kapıyorsunuz. Böylece borcunuzu kapadığınızda elinizde 5 bin dolar kalmış oluyor.

İşte short pozisyonun basit mantığı budur.

Ne zaman short pozisyon açılmalı?

Ne zaman short pozisyon açılmalı?

Yatırımcılar, herhangi bir kripto para birimi fiyatının düşmesini beklediklerinde short pozisyon almalıdırlar. Genellikle belli bir varlığın fiyatı gereğinden fazla yükselip doygunluğa ulaştığında short pozisyon açılır. Long veya short pozisyon almadan önce daima piyasayı etkileyen faktörleri incelemek gereklidir. Son dönemlerde gerçekleşen düşüşler örnek alınabilir. Özellikle short pozisyon alırken dikkatli olunmalı.

Short pozisyon alırken neden dikkatli olmalıyız?

Tabii ki borsalar bu borçları kimsenin kara kaşına kara gözüne vermiyor. Öncelikle sizden teminat olarak kayda değer bir sermaye istiyor. İstedikleri şartlar borsadan borsaya ve coinden coine değişiklik gösterebilir.

Değer kaybedeceğini düşünerek short pozisyona girdiğiniz coinin fiyatı yükselmeye devam ettikçe hesabınızda sahip olduğunuz sermayenin short pozisyonu kapatmak için yeterli olmadığını göreceksiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olma!

Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olma!

Short pozisyonun girdiği zarar hesaptaki parayla kapatılamayacak seviyeye geldiği anda sistem pozisyonu otomatik olarak sonlandırır. Ve işin kötüsü bütün paranızı zararı tazmin etmek üzere el koyar. Sistem tarafından gerçekleştirilen bu işleme de “liquidation” denir.

Short limit hangi borsalarda yapılır?

Short limit hangi borsalarda yapılır?

Neredeyse her borsada yapılabilen işlem vadeli işlemler bölümünden yapılmakta.

Kripto para konusundaki tüm işlemlerinizi Dünyanın Lider Kripto Borsası OKEx ile gerçekleştirebilirsiniz!

Kripto para konusundaki tüm işlemlerinizi Dünyanın Lider Kripto Borsası OKEx ile gerçekleştirebilirsiniz!

OKEx, her seviyeden traderlar için tamamen özelleştirilebilir bir kripto borsası sunar! 

OKEx ile Bitcoin ve diğer alt coinlerin alım satımını yapmak için tıklayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
13
3
1
1
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın