Görüş Bildir
Haberler
Piyasalarda Gerilim Yaptırımlarla Artıyor: Rusya-Ukrayna Gelişmeleri İzlenecek!

Piyasalarda Gerilim Yaptırımlarla Artıyor: Rusya-Ukrayna Gelişmeleri İzlenecek!

Yurt içinde haftaya önemli verilerle başlanacak; GSYH ve dış ticaret rakamları açıklanacak.

Yurt dışında ise Rusya-Ukrayna arasındaki savaşla ilgili gelişmeler yakından izlenmeye devam edilecek. Avrupa ve ABD'de yoğun veri akışı yaşanacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Rusya'nın SWIFT'ten çıkarılması gerçekleşti

Rusya'nın SWIFT'ten çıkarılması gerçekleşti

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ukrayna topraklarındaki durumun savaşa dönüştüğünü ve Montrö Sözleşmesi'nin 'bütün hükümlerini şeffaf bir şekilde uygulayacaklarını' söyledi.

Avrupa Birliği (AB), ABD, Kanada, İngiltere ve diğer ülkeler, Rusya’yı uluslararası ödeme sistemi SWİFT’ten çıkarma kararı aldı.

Belçika, İzlanda, İtalya, Finlandiya, Danimarka, Romanya, Estonya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Hollanda ve Almanya, hava sahasını Rus havayolu şirketlerine kapattıklarını duyurdu.

Ukrayna Devlet Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rus ve Ukraynalı heyetlerin ön koşul olarak Ukrayna-Belarus sınırında görüşme konusunda anlaştığı ifade edildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Belarus’ta, Rus ve Ukrayna heyetleri arasında yapılacak olan müzakerelere değinerek, 'Belarus’taki görüşmenin sonuç vereceğine inanmıyorum ama şans verilmeli” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline ilişkin en büyük stratejik hedeflerinden birinin NATO ve Avrupa Birliği'ni (AB) bir arada tutmak olduğunu ve Rusya'ya karşı iki seçeneklerinin olduğunu ifade etti. Biden, 'İki seçeneğiniz var, üçüncü dünya savaşı başlatmak, fiziksel olarak Rusya ile savaşa girmek veya uluslararası hukuka bu kadar aykırı davranan bir ülkenin bunu yaptığı için bir bedel ödediğinden emin olmak' dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ile görüşmesinin ardından NATO’nun eylemlerini gerekçe göstererek, Rus Caydırıcı Kuvvetleri’nin özel savaş durumuna geçmesi talimatı verdi.

Beyaz Saray, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya’nın caydırıcı kuvvetlerini özel savaş durumuna geçirmesi talimatını 'sebepsiz bir kışkırtma ve üretilmiş tehditler' olarak nitelendirdi.

Norveç hükümeti, 1,3 trilyon dolarlık büyüklüğüyle dünyanın en büyüğü olan Norveç Devlet Varlık Fonu, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekatın ardından Rus varlıklarını elden çıkaracağını açıkladı.

Norveç enerji şirketi Equinor, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasında Rusya'da bulunan ortaklıklarını sona erdirme sürecini başlatacağını duyurdu.

S&P ve Fitch, Ukrayna'nın kredi notunu düşürdü, Moody's olası indirim için izlemeye aldı.

S&P, Rusya'nın kredi notunu düşürdü, Moody's olası indirim için izlemeye aldı.

Yurt içi piyasaların gündeminde neler var?

Yurt içi piyasaların gündeminde neler var?

Haftanın ilk, ayın son gününde Türkiye'de önemli veriler açıklanacak. Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından 2021 yılı ve son çeyrek dönemine ilişkin GSYH rakamları, Ocak ayı dış ticaret ve hizmet üretici fiyatları açıklanacak (10.00).

2021 yılı üçüncü çeyrek dönemde GSYH yıllık bazda yüzde 7,4, 2020 yılında ise yüzde 1,8 artış göstermişti. ForeksHaber anketinde ekonomistlerin 2021 yılının dördüncü çeyreği için GSYH medyan tahmini yüzde 8,5, yılın tamamı için yüzde 11,0 büyüme yönünde oluştu.

Ticaret Bakanlığının gümrük verilerinden derlediği bilgilerle Ocak ayında ihracat yüzde 17,3 artışla 17,59 milyar dolar, ithalat yüzde 55,2 artışla 28,03 milyar dolar olurken, dış ticaret açığı 10,44 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

MÜSİAD tarafından hazırlanan SAMEKS endeksleri verileri de aynı saatte gelecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), Ocak ayına ilişkin M3 ve M1 para arzı verilerini yayımlayacak (14.30).

Yurt dışı piyasaların gündeminde başka neler var?

Yurt dışı piyasaların gündeminde başka neler var?

Singapur'dan üretici fiyatları ile Japonya'dan konut başlangıçları aynı saatte ekranlara düşecek (08.00).

Avrupa'da yoğun bir veri akışı piyasaları bekliyor. Öne çıkanlar, Danimarka GSYH (10.00), İsviçre perakende satışlar (10.30), İspanya öncü tüketici fiyatları, Avusturya ve Slovakya üretici fiyatları (11.00), İsveç GSYH (11.30), Polonya GSYH (12.00), Euro Bölgesi parasal göstergeler (12.00), Slovenya GSYH ve perakende satışlar (12.30), Portekiz tüketici fiyatları (12.30), Yunanistan perakende satışlar, üretici fiyatları, İtalya üretici fiyatları (13.00), Sırbistan GSYH, sanayi üretimi, perakende satışlar, Portekiz, Letonya ve İrlanda perakende satışlar (14.00) olacak.

Her hafta pazartesi olduğu gibi Brezilya Merkez Bankası(COPOM) anketi takip edilecek (14.25). 

Şili'den sanayi üretimi, perakende satışlar ve işsizlik oranı ile Meksika ve Brezilya'dan işsizlik oranı verileri aynı saatte yayımlanacak (15.00). 

Kanada'da sanayi ürün ve hammadde fiyatları açıklanacak (16.30). 

ABD'de öncü mal ticareti, öncü toptan stoklar (15.30), Chicago PMI (17.45), Dallas Fed Teksas imalat endeksi (18.30) verileri bulunuyor.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Harvard Üniversitesi tarafından düzenlenen etkinlikte konuşacak (18.30).

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın