Polikistik Over Sendromu Hakkında Bilmediklerinizi Öğrenince Bunu Yaşayan Kadınların Tepkilerine Hak Vereceksiniz
Sosyal medyada bunca regl konusu konuşulmuşken polikistik over sendromu yaşayan kadınları da bir anımsamasak olmaz...
Polikistik Over sendromunu yaşayan kadınlar bu rahatsızlığın ne kadar zor olduğunu çok iyi bilir.
Polikistik over sendromu nedir diye soracak olursanız bu sendrom, üreme çağındaki kadınlarda yaygın olan bir hormonal bozukluktur diyebiliriz.
Ancak bu rahatsızlığın kesin nedeni bilinmemekle birlikte erken teşhiste bazı komplikasyonların yaşanması engellenebilir.
Polikistik over sendromunun neden olduğu belirtiler genellikle ergenlik ve ilk adet dönemi zamanlarında gelişir.
Belirtiler kendini düzensiz periyodlar, yüksek erkeklik hormonu seviyeleri ve polikistik yumurtalıklar şeklinde gösterebilir. Hatta bu semptomlar kilolu kişilerde çok daha güçlü şekilde görülebilir.
Düzensiz periyodlarsa öyle sanıldığı kadar basit bir şey değil, insanı dert sahibi yapar.
Adet dönemi geldiği halde adet olamama ya da 35 günden fazla ve anormal derecede ağır dönemler insanı hayattan soğutabilir. İlaçlar olmadan hiç bir yere gidemez, tatil planı yapamazsınız. Hele verdiği o stres ve buhran hissi yok mu, aman Allah'ım!
Bir de bitmeyen yüz ve vücut kılları var ki onlarla savaşsan bir dert, savaşmasan başka bir dert.
Yüksek erkeklik hormonu seviyeleri ve bazen şiddetli akne ve erkek tipi kellik gibi fiziksel belirtilere de neden olabilir. Hal böyle olunca sendromun verdiği dert yetmezmiş gibi bir de cildiyle uğraşıp duruyor insan.
Önce yüzündeki tüm tüyleri ağdayla almaya başlayan kadınlar daha sonra çözümü onca para döktükleri lazerde bulabiliyor.
Ancak yine acı çekiyor, yine acı çekiyor...
Bitmeyen tüy ve sivilceler yetmezmiş gibi bir de yüksek insülin seviyelerine yol açıyor ki en zor sağlık problemlerinden.
İnsülin, hücrelerin vücudunuzun birincil enerji kaynağı olan şekeri kullanmasına izin veren pankreasta üretilen hormondur. Hücreleriniz insülinin etkisine dirençli hale gelirse, kan şekeri seviyeleriniz yükselebilir ve vücudunuz daha fazla insülin üretebilir. Fazla insülin, androjen üretimini artırarak yumurtlamada zorluğa neden olabilir.
Bunun dışında hamile kalamama ihtimali de bu hastalarda en büyük korku kaynaklarından biri maalesef ancak keşke bunlarla kalabilseydi, daha birçok problemi peşinde getirebiliyor:
Gebelik diyabeti veya gebeliğe bağlı yüksek tansiyon, düşük veya erken doğum, karaciğer iltihabı, metabolik sendrom, depresyon, anksiyete ve yeme bozukluklarıyla birlikte anormal uterin kanama ve rahim zarının kanseri...
Hatta aşırı kilo ve obezite de bu sebepten olabiliyor.
10 kadından 1'inde görülen bu rahatsızlık kan testinde çıkan hormonsal bozukluklara göre doğum kontrol hapları veya adet düzenleyici ilaçlar ile tedavi edilebiliyor.
İlaç tedavisinin dışında doktorun önerdiği beslenme şekli ve egzersiz düzeni de uygulanması gereken önemli tedavi seçenekleri. Neyse ki, doktorun önerdiği ilaç kullanımını aksatmamak ve önerilen yaşam değişiklikleri sendromun neden olduğu birçok problemden kurtulmayı sağlayabiliyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın