Popüler Kültürde Sadece Bir 'Partileme' Bahanesi Olan Cadılar Bayramı Hakkında Bilinmeyen Detaylar
Popüler Kültürde Sadece Bir 'Partileme' Bahanesi Olan Cadılar Bayramı Hakkında Bilinmeyen Detaylar
19. yüzyılda göçmenler sayesinde Amerika'ya da ulaşan Cadılar Bayramı (Halloween) geleneği, abartılı Amerikan kültürü sayesinde o kadar büyüdü ki; tüm dünyada bu ritüelin Amerika'dan çıktığına inanıldı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1. Ama işin aslı öyle değil. Halloween'in kökeni antik Britanya'da Pagan Keltlerin kutladığı Samhain Festivali'ne dayanır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2. Bal kabağı Cadılar Bayramı'nın simgelerinden biri. Cadılar Bayramı için bal kabağı oymak ise 19. yüzyılda İrlanda'da yapılmaya başlanmış bir şey. Eskiden daha korkunç görünümlü olan bu kabakların kötü ruhları kaçırmak için kullanıldığı söyleniyor.
3. Cadılar Bayramı'nın renkleri olan turuncu kışı, siyah da ölümü ifade eder. Turuncu ve siyah 10'lu balon seti evi Cadılar Bayramı havasına sokmak isteyenler için.
4. Cadılar Bayramı'nda kötü ruhları uzak tutmak için kostüm giyiliyordu. İnsanlar farklı giyinerek ve evlerinin dışına korkutucu objeler asarak ruhların dünyaya indiği bu gecede kötü ruhları kendilerinden uzaklaştırmaya çalışıyordu. Bu gelenek zamanla günümüzdeki eğlence amaçlı giyinmeye dönüştü.
5. Cadılar Bayramı'nın sembolü baykuş, çünkü Ortaçağ'da baykuşların cadı olduğuna inanılıyordu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
6. Kötü şans ve uğursuzluk getirdiğine inanılan kara kedi, örümcek ve yarasa da bu yüzden Cadılar Bayramı ile özdeşleştirilir. Bu yüzden etrafı örümcek ağları ve örümceklerle süslemek de çok görülen bir şeydir.
7. Filmlerde görmüşsünüzdür; çocuklar evleri gezip şeker toplar. Bu adet Keltler zamanından kalmadır. O zamanlar sokakları dolaşan ruhları memnun etmek için etrafa şekerler ve tatlı şeyler bırakılırmış. Kabuklu fıstık, elma şekeri, şekerli mısır, kabak çekirdeği gibi bazı yiyecekler özellikle İngiltere ve civarında başta olmak üzere Cadılar Bayramı'yla özdeşleşmiştir.
8. Cadılar Bayramı'nın çocuklar için 'şeker bayramı' olduğunu söyleyebiliriz. Gelenek olarak çocuklar kostümlerini giyip akşam vakti komşuların kapılarını çalarak 'Trick or Treat' yani 'Şaka ya da Şeker' diye bağırırlar. Genelde kimse şaka yapmaz ve herkes önceden evlerine stokladığı şeker ve çikolataları çocukların çantalarına doldurur.
9. "Halloween" kelimesi nereden geliyor diye merak ediyorsanız: Adı, "All Hallows Eve" kelimelerinden geliyor. Eve arife günü manasına gelmektedir. Her yıl 31 Ekim'e denk gelen Cadılar Bayramı, Hıristiyan takviminde 'Azizler Günü' olarak da bilinen ve 1 Kasım'da kutlanan 'All Hallows's Day'den önceki gündür. İsim, 'kutsal' kelimesinden türemiştir ve zamanla Hallowe'en' olmuştur.
10. Ülkemizde sadece 'parti' amaçlı olarak bilinen Halloween dediğimiz gibi aslında ölülerin anıldığı Azizler Günü'nün arifesidir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
11. Kostümle uğraşmak istemeyenlerin tercihi ise maske oluyor.
12. İskelet de Halloween'in vazgeçilmezi. Birçok ünlü marka bu dönemde iskelet şeklinde eşofman takımları bile yapıyor. Neticede bu da büyük paraların döndüğü bir sektör.
13. İlla zombie ya da şeytan olmanıza gerek yok. Joker ya da Batman de olabilirsiniz. Hatta minik kız çocukları Elsa bile olabilir. Maksat eğlenmekse sınırı olmamalı öyle değil mi?
14. Cadılar Bayramı'nda bal kabağı oymayı beceremeyenlerin tercihi de bal kabağı temalı mumlar ve ışıklar oluyor. Neticede o bal kabağını oymak her babayiğidin harcı değil.
15. Cadılar Bayramı'nda makyaj da önemli bir detay. Bu geçici dövmeler de makyajınızın efektini güçlendirecektir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
16. Cadılar Bayramı'nın bilinen en belirgin özelliği, havanın kararmasıyla birlikte sokakları dolduran kostümlü insanlardır. Özellikle çocuklar ve gençlerden oluşan kalabalığın arasına girerken kostüm giymeye vakti olmayanlar için maske güzel ve kolay bir alternatiftir.
17. Aslında yetişkinlerin Cadılar Bayramı'nda kostüm giymesi geleneksel olarak çok normal karşılanmasa da artık işin parti boyutu ağır bastığı için 7'sinden 70'ine herkesi kostümlerle görmek mümkün oluyor. Şeytan pelerini de en çok tercih edilen kostümlerden biri.
18. Ülkemizde çoğu kimse tarafından 'özentilik' olarak görülse de bir kesim de bu günleri kutlamayı asla atlamıyor.
Cadılar Bayramınız şimdiden kutlu olsun diyelim mi o zaman?
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Bilgi veriyoruz diye diye satış yapıyorsunuz.
Ürün yerleştirmeli reklâm demek.. Bastım eksiyi..
Adres: Konak, 897. Sk. No: 21, 35000 Konak/İzmir - Whatsapp: 0 505 329 00 89 - İzmir'de en iyi falcı - Fal - Kahve Falı - Tarot - Su Falı - Yıldızname -... Devamını Gör