Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Ramazan Bayramı Geliyor! Özlediğimiz O Eski Bayramlarla Özdeşleşmiş 9 Şey
Kültür dinamik bir olgu olduğu için sürekli değişiyor ve gelişiyor. Ramazan Bayramı kültürümüz de ister istemez değişime uğruyor. Eski bayramların tadı hep damağımızda kalır, 'Nerde o eski bayramlar!' deyip bayram sabahlarına uyanmaya başlar olduk. Bu içeriğimizde bayramlar ile özdeşleşmiş şeyleri sizler için sıraladık. Şimdiden herkese iyi bayramlar!
1. Hazırlıklara bayram arefesinde başlanır.
2. Her evden mis gibi yükselen tatlı kokuları bizi mest eder!
Bayram denince akla ilk gelen şeylerden biri de tatlılar olur. Neredeyse her evden mis gibi yükselen baklava kokuları iştahımızı açar, bayram sabahına daha da keyifle uyanırız!
3. Bayramda kapılar hep açık kalır, misafirler beklenir.
Özellikle çocuklar bayram sabahı kapı kapı gezer ve şeker toplamak için adeta yarışır. Günün sonunda en çok şeker toplayan çocuk, mahallenin en havalısı haline gelir!
4. Bayram sabahı eller öpülür, ikram edilen şekerler özenle seçilir.
Bayram sabahlarında tanıdığımız veya tanımadığımız herkesin bayramını kutlar, büyüklerimizin ellerinden öperiz. Adettendir, onlar da sevgisini göstermek için gözlerimizden öperler ve bayramlaşırız. Harçlık almak da cabası!
5. Bayram harçlıkları neredeyse herkesi sevindirir!
Bayramın sembollerinden biri olan harçlık, büyük küçük demeden herkesi mutlu eder. Verilen ve alınan harçlığın miktarı önemli değildir, sembolik bir miktar harçlık bile bize bayram ruhunu tekrar yaşatıyor.
6. Osmanlı macunu ve pamuk şeker de bayramlarla özdeşleşen şeylerden.
Bayramlarda hep ev baklavası ve ambalajlı şeker yenmez. Biraz da Osmanlı macunu ve pamuk şeker alıp içimizdeki çocuğu sevindirmeyelim mi?
7. Ara sokaklardaki eğlence durağı: Seyyar salıncaklar!
Kapı kapı gezip şeker ve harçlık toplayan çocukların kendilerini ödüllendirme şekillerinden biri de seyyar salıncaklar olur. Arabaların çok geçmediği, dar ama eğlenceli zaman geçirdiğimiz ara sokaklarda seyyar salıncaklar kurulur ve çocuklar eğlencenin tadını çıkarmaya başlar.
8. Bayramlarda tanımadığımız bir sürü akrabamız çıkar!
Uzaktan akrabalarla da bayramlaştığımız için hem uzun süredir görüşmediğimiz, hem de hiç karşılaşmadığımız akrabalarımızla karşılaşma ihtimalimiz oldukça yüksek. Özellikle ilk kez tanıştığımız kuzenler çoğunluktadır.
9. Asırlık lezzetlerden biri olan Türk kahvesinin tadı bayramlarda başkadır.
Geleneklerimizden bir diğeri, bayramlaşmaya gidildiğinde şeker ve diğer tatlılar dışında Türk kahvesi ve lokum ikram edilir. Karşılıklı içilen Türk kahvesinin tadı, sohbetlerden alınan keyif ve edilen muhabbetlerin bile tadı başkadır!
Yorum Yazın