onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
RDW Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelmektedir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

RDW Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelmektedir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Elif Ateş
17.09.2021 - 10:00

Hemogram testinin bir parçası olan RDW, kırmızı kan hücrelerinin değişkenliği hakkında bilgi verir. Birçok hastalığın teşhisinde bu değerlere bakılarak karar verilir. Hücrelerin boyutu değerlerin yüksekliğini ve düşüklüğünü belirler. Normal kırmızı kan hücresinin boyutu 6- 8 mikrometredir. Eğer kişinin alyuvarlarının boyutu daha büyükse değerleri yüksek çıkacaktır. Bu yükseklik ise tedavi edilmediği takdirde zamanla ciddi sorunlara yol açabilir. Kan testi ile ortaya çıkan RDW tek başına bir parametre olarak kabul edilemez. MCV değerleriyle birlikte ele alınması gerekmektedir. Peki, RDW nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlamlara gelmektedir? Değerleri kaç olmalıdır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Tam kan sayımı testi de denilen hemogram, kişinin genel sağlık durumuyla ilgili fikir veren bir testtir. Kan dolaşımında yer alan üç ana hücre grubu hakkında bilgi verir. Alyuvarlar ( Kırmızı kan hücreleri) oksijen ve karbondioksit dengesinden sorumludur. Beyaz kan hücreleri ( Akyuvarlar) ise bağışıklık sisteminin korunmasında görevlidir. Pıhtı oluşturan hücreler olarak bilinen trombositler ise kan damarlarında meydana gelen hasarlanmalarda kanın dışarı çıkmasını engeller. Kan sayımı testi, vücutta bulunan bu üç hücrenin oranlarının ve sayılarının belirlenmesinde önemli rol oynar. Kırmızı kan hücrelerinin oranlarıyla ilgili bilgi veren RDW hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

RDW NEDİR?

RDW değerleri alyuvarın büyüklüğünü ve hacmini gösterir. Kanser, şeker hastalığı, kalp hastalıkları, karaciğer hastalıklarının teşhisinde RDW değerlerine bakılır. Ayrıca HIV ve AIDS gibi kronikleşmiş hastalıkların tedavisi içinde bu değerler büyük önem taşır.

YÜKSEKLİĞİ VE DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMLARA GELMEKTEDİR?

Eğer RDW değerleri 15.5 ve 15.6'nın üzerinde çıkarsa yüksek olduğu anlamına gelmektedir. Bu değerlerin yükselmesinin temel sebeplerinden biri demir eksikliğidir. Kansızlık, folat ve B12 vitamini eksiliği, kemik iliğinden kaynaklı hastalıklar, kemoterapi, kronik akciğer hastalıkları da bu yüksekliğe neden olabilmektedir. RDW yüksekliğinin belirtileri ise şunlardır:

  • Yorgunluk ve bitkinlik

  • Nefes darlığı

  • El ve ayaklarda soğukluk

  • Baş dönmesi

  • Unutkanlık

  • Uyuşma

  • Sarılık

  • Saç dökülmesi

  • Cildin soluk görünmesi

  • Dilde kızarıklık

  • Unutkanlık

RDW değerleri 10.6'ın aşağısında çıkarsa bu düşüklük anlamına gelir. Kronik anemi, B6 vitamini eksikliği, demir eksikliğinden kaynaklı anemi, eklem iltihabı, talasemi de denilen Akdeniz anemisi, yüksek seviyede kan kaybı gibi durumlar RDW düşüklüğüne sebep olabilmektedir. Bu değerlerin düşüklüğü; ishal, kalp çarpıntısı, yorgunluk, mide bulantısı, iştahsızlık gibi belirtilerle kendini gösterir.

DEĞERLERİ KAÇ OLMALIDIR?

Kan testinde ortaya çıkan RDW değerleri, testin yapıldığı laboratuvar ve test reaktifine göre az da olsa farklılık gösterebilir. Yaşa ve cinsiyete göre farklılık gösterse de genel olarak kadınlarda olması gereken değerler %11.8- 15.5, erkeklerde ise 11.6- 15.6'dır.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
3
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın