Görüş Bildir
Haberler
Regl ve Regl Gecikmeleri Hakkında Her Kadının Mutlaka Aklına Takılan 21 Soru

Regl ve Regl Gecikmeleri Hakkında Her Kadının Mutlaka Aklına Takılan 21 Soru

Regl, oldukça normal, hiçbir koşulda ve şartta yabancılaştırılmaması, tabulaştırılmaması gereken doğal, biyolojik bir olaydır. İster regl dönemi hakkında soru işaretleriniz olsun, ister sadece bilgi edinmek istiyor olun regl dönemi hakkında en çok sorulan 21 soruyu ve jinekolog Kate Shkodzik’in verdiği cevapları sizin için derledik!

Kaynak: https://flo.health/menstrual-cycle/24...

1. Neden her ay regl oluyoruz?

1. Neden her ay regl oluyoruz?

Regl veya diğer adıyla menstrüasyon, her ay tekrarlanan döngüsel vajinal kanamadır. Yumurtalıklar, rahim ve hormon seviyelerinde meydana gelen değişikliklerin tümü hamileliği sağlamak amacıyla ortaya çıkar. Üreme hücresi olan yumurta, yumurtalık rezervinde olgunlaşınca rahmin iç dokusu kalınlaşmaya başlar. Bir hamilelik söz konusu olmadığında ve dolayısıyla östrojen ve progesterondaki keskin düşüş nedeniyle o kalınlaşan doku, dökülür ve kanla birlikte, vajina yoluyla vücuttan atılır. Ergenlikte başlayıp menopoza kadar devam eden regl dönemleri, aynı zamanda kadının doğurganlığının devam ettiğinin ve sağlıklı olduğunun da göstergesidir.

2. Ne kadar süre regl olmamak normal kabul edilir?

2. Ne kadar süre regl olmamak normal kabul edilir?

21-35 günde bir kendini tekrarlayan ve 3-7 gün süren regl döngüleri normal olarak kabul edilir. Eğer beklenen regl başlangıç tarihinin üstünden beş veya daha fazla gün geçmişse, regl gecikmiş olarak değerlendirilir. Regl, stres, hızlı kilo kaybı, ani duygu ve mevsim değişiklikleri gibi endişelenmeyi gerektirmeyecek nedenlerden ötürü gecikebilir. Nadir de olsa, polikistik over sendromu, tiroitlerin çalışmasındaki bozukluklar gibi endokrinoloji sistemine ait rahatsızlıkların habercisi olabilir. Regliniz geciktiyse, öncelikle bir hamile testi yapmanız öneriliyor. Eğer test negatifse ve herhangi ekstrem bir durum yoksa, bir süre daha bekleyebilirsiniz. Eğer birkaç ay geçmesine rağmen hala regl olmadıysanız, jinekoloğunuzdan randevu almayı ihmal etmeyin!

3. Bir ayda iki kez regl olmak normal mi?

21 gün süren regl döngülerine sahip kadınların bir ay içerisinde iki kez adet olması normal karşılanabilir. Ama eğer regl sırasında yoğun bir kanama varsa, regl normalden çok daha uzun sürüyorsa, seksten sonra kanama oluyorsa ya da kanama durup birkaç gün sonra tekrar başlıyorsa bir sağlık sorunu sinyal veriyor olabilir. Hormonal dengesizlikler, yumurtalıkta bulunan kistler gibi rahatsızlıklar düzensiz kanamalara sebep olurlar. Dolayısıyla, eğer alışık olduğunuzun dışında bir regl dönemi geçiriyorsanız veya anlam veremediğiniz kanamalarınız oluyorsa jinekoloğunuzdan randevu almanız öneriliyor.

4. Regl neden gecikir?

Regl, birçok farklı sebepten gecikebilir. Hamile kalmaya çalışan veya korunmadan seks yapan kişiler için hamilelik, gecikmenin en olası nedenidir. Stres, sıkıntı, üzüntü gibi yoğun duygular, ani mevsim değişiklikleri veya tiroit sorunları, yumurtalıkta kist oluşumu ve bazı doğum kontrol yöntemlerini kullanmış olmak da reglinin gecikmesinin nedeni olabilir.

5. Düzensiz regl dönemlerinin sebebi nedir?

5. Düzensiz regl dönemlerinin sebebi nedir?

Düzensiz regl dönemlerine sahip olmak birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Aşırı egzersiz, aşırı stres veya ani kilo değişimleri düzensiz regl dönemlerinin en yaygın sebebidir. Bununla beraber, aynı regl gecikmesinde olduğu gibi, tiroit sorunları, kist vb. rahatsızlıklar da düzensiz regli dönemlerine yol açabilir.

6. Düzensiz adet dönemlerine sahip olmak hamile kalmayı etkiler mi?

6. Düzensiz adet dönemlerine sahip olmak hamile kalmayı etkiler mi?

Düzensiz regl dönemleri genellikle, kadınların hamile kalma olasılığını düşürebilecek yumurtlama sorunlarıyla ilişkilendirilir. Ayrıca düzensiz regl dönemlerine sahip olmak sizin aşırı stres altında olduğunuzun veya yoğun duygu değişimleri yaşadığınızın habercisi de olabilir. Ve doğal olarak bu da hamile kalma olasılığınızı düşürür.

7. Düşük yaptıktan sonra adet düzensizliği ne kadar devam eder?

7. Düşük yaptıktan sonra adet düzensizliği ne kadar devam eder?

Eğer düşük yaptıysanız, regl dönemlerinizin tekrar başlaması 4-6 hafta alabilir. Bunun üzerine reglinizin düzene girmesi de üç ayı, belki daha fazlasını bulabilir. Düzensiz regl dönemlerini bir süre önemsemeyin. Rahatlamaya, dinlenmeye, sağlıklı beslenmeye ve düzenli egzersiz yapmaya odaklanın. Eğer düşükten üç ay sonra hala düzensiz regl oluyorsanız jinekoloğunuzdan randevu alabilirsiniz.

8. Regl bir gün geciktiğinde endişelenmeli miyim?

8. Regl bir gün geciktiğinde endişelenmeli miyim?

Reglinin bir gün gecikmesi durumunda endişelenecek hiçbir şey yoktur. Bir günlük gecikmelerde herhangi bir şey yapmanız gerekmez. Yine de içinizi rahatlamak isterseniz eczaneden hamilelik testi alabilirsiniz.

9. Reglinin 10 gün gecikmesi hamilelik anlamına mı gelir?

9. Reglinin 10 gün gecikmesi hamilelik anlamına mı gelir?

Beş günden fazla geciken regl, gecikmiş olarak kabul edilir. Regl gecikmesinin hamilelik gibi birçok nedeni olabilir ama bu illaki hamile olduğunuz anlamına gelmez. Eczaneden bir hamilelik testi alarak evde sonuca bakabilir veya idrar tahlili yaptırarak hamilelik hormonu düzeyinize baktırabilirsiniz.

10. Seks yapmadım, reglim neden gecikti?

10. Seks yapmadım, reglim neden gecikti?

Regl gecikmeleriyle ilgili belirtildiği gibi, bunun birçok sebebi olabilir. Regl gecikmesi sadece hamile kaldığınızın göstergesi olacak bir şey değildir, birçok başka şeye işaret ediyor olabilir. Aşırı stres, aşırı egzersiz, ani kilo alımı veya kilo kaybı, mevsimsel değişiklikler, hormonlarınızı etkileyebilecek ilaçlar, eğer korunarak seks yapıyorsanız veya seks yapmıyorsanız, regl gecikmesinin en yaygın sebeplerindendir.

11. Yeni bir doğum kontrol hapına başlamak regl gecikmesine sebep olur mu?

11. Yeni bir doğum kontrol hapına başlamak regl gecikmesine sebep olur mu?

İlk defa doğum kontrol hapına başlıyorsanız veya farklı bir doğum kontrol hapına geçiş yapıyorsanız regl dönemlerinizde gecikme yaşamanız oldukça normaldir. Hamilelikten kaynaklanan bir gecikme olup olmadığını anlamak için bir hamilelik testi alabilirsiniz ama genelde vücudun doğum kontrol haplarına uyum sağlaması üç ayı bulur.

12. Adetime iki gün kala ilişkiye girdim hamile kalmış olabilir miyim?

Eğer herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanmıyorsanız, bir ayın her günü hamile kalma olasılığınız vardır. Ama tabii ki ovulasyon yani yumurtlama döneminde doğurganlığınız, dolayısıyla da hamile kalma olasılığınız daha yüksektir. Ovulasyon, yumurtanın yumurtalıktan çıktığı zamandır ve normalde bir sonraki regl döneminizin başlamasından 10-16 gün önce gerçekleşir. Hamile kalma olasılığınızın en yüksek olduğu günler ovulasyon döneminden önceki beş gün ile sonrasındaki 24 saattir.

13. Reglimden önce aşırı duygusallaşıyor olmam normal mi?

Ovulasyon döneminden sonra ve adet görmeden önceki döneme luteal faz denir. Bu fazda eğer döllenme gerçekleşirse vücut hamileliğe hazırlanır. Anksiyete, stres, duygudurum dalgalanmaları, baş ağrısı, kilo alımı, şişkinlik ve artan açlık oldukça normal ve popüler regl öncesi belirtilerdir. Kadınların yaklaşık yüzde 80'i regl öncesi semptomların çoğunu yaşar. Bu belirtiler, günlük yaşamı aksatmadığı sürece endişe edilecek bir durum yoktur.

14. Reglimden önce iştahım inanılmaz açılıyor, normal mi?

İştahın açılması, sürekli bir şeyler yeme isteği, baş ağrısı, kilo almak, şişkinlik, stres, kaygı vb. birçok fiziksel ve zihinsel durum, regl öncesi belirtileri arasında gösterilir. Regl öncesinde yaygın görülen bu semptomlar, progesteron ve östrojendeki döngüsel değişikliklerin ve serotonindeki dalgalanmaların sonucudur.

15. Regl kanı neden siyaha yakın koyu bir renkte olur?

15. Regl kanı neden siyaha yakın koyu bir renkte olur?

Regl kanının, regl başlangıcında veya sonunda siyah veya koyu kahverengi olması çok normaldir. Regl döneminin başında ve sonunda akış genellikle yavaştır dolayısıyla pedinizde veya tamponunuzda gördüğünüz kan, oksijene maruz kalmış eski kandır. Eğer tüm regl döneminiz boyunca kanın rengi siyah olmaya devam ederse, jinekoloğunuzla görüşmeyi ihmal etmemelisiniz.

16. Antibiyotik kullanımı regl dönemini etkileyebilir mi?

16. Antibiyotik kullanımı regl dönemini etkileyebilir mi?

Antibiyotik kullanımı herhangi bir şekilde geç veya erken regl olmak, hiç regl olmamak veya ağrılı regl olmak gibi durumlara yol açmaz. Antibiyotik kullandığınız sırada düzensiz regl olmanızın sebebi antibiyotikten çok antibiyotiği kullanmanızı gerektiren enfeksiyondur. Hemen hemen hiçbir antibiyotiğin regl ağrısı, regl düzensizliği gibi yan etkileri bulunmaz. Ama Rifampin istisnadır, tüberküloz tedavisinde kullanılan ilacın ağrılı veya düzensiz regle sebep olduğu kanıtlanmıştır.

17. Nasıl daha erken regl olabilirim?

17. Nasıl daha erken regl olabilirim?

Bazı insanlar C vitamini, zencefil, maydanoz, zerdeçal veya diğer şifalı otların regl tetikleyici olduğunu iddia eder. Ancak, işe yaradıklarına dair güvenilir bir bilimsel kanıt veya doktora danışmadan, döngünüzü bozacak ve daha erken regl olmanızı sağlayacak bir ilaç yoktur.

18. Ertesi gün hapı kullandıktan sonra kanamam oldu. Regl mi oldum?

18. Ertesi gün hapı kullandıktan sonra kanamam oldu. Regl mi oldum?

Ertesi gün hapı, korunmasız seks sonrası kullanıldığında hamilelik olasılığını en aza indirgemeye hatta engellemeye yarar. Yani güçlü ve ani etki eden bir ilaçtır dolayısıyla bir sonraki ay regliniz düzene oturana kadar ani ve beklenmedik kanamalar olabilir. Lekelenme yapabileceği gibi bir sonraki reglinizin geç veya erken başlamasına, daha yoğun ve daha ağrılı geçmesine de sebep olabilir.

19. Regl döneminde gün gün farklı hissetmek ve davranmak normal mi?

19. Regl döneminde gün gün farklı hissetmek ve davranmak normal mi?

Regl dönemi, kadınların duygusal ve fiziksel durumunu etkileyebilir. Bu, döngü sırasında gerçekleşen hormon değişiklikleri sebebiyle olur. Regl boyunca farklı günlerde farklı davranmak ve hissetmek, günlük hayatınızı ciddi anlamda etkilemediği ve regl döneminiz sona erdiğinde geçtiği sürece endişe edilecek bir durum yoktur.

20. İlk defa regl oldum. Kime söylemeliyim?

20. İlk defa regl oldum. Kime söylemeliyim?

Genç kızlığa geçiş, kadınlığa adım gibi değerlendirilen ilk regl oldukça kıymetli bir andır. Bir o kadar da doğaldır. İlk reglinizi, size bunun ne anlama geldiğini anlatacak, hangi semptomlarla karşılaşabileceğiniz hakkında sizi bilgilendirecek, kullanabileceğiniz ürünleri tanıtacak ve alışana kadar size yardımcı olacak, güvendiğiniz, kendinizi rahat hissedeceğiniz ve sevdiğiniz biriyle paylaşmak sizi rahatlatacaktır.

21. Regl kitlerinin içine ne konmalı?

21. Regl kitlerinin içine ne konmalı?

Regl dönemlerine hazırlıklı yakalanmak her zaman daha iyidir. Bunun için çantanızda bulunduracağınız küçük bir regl kiti hazırlayabilirsiniz. Kitinizin içine birkaç tampon, birkaç ped ve ağrı kesici koyabilirsiniz. Unutmayın, pedlerinizi ve tamponlarınızı dört saate kalmadan değişmeli, hijyeninize regl döneminiz boyunca dikkat etmelisiniz!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
26
12
6
3
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
mamamia

doğum sonrası uzun süre regl olmamak normal kabul edilir bu da prolaktin hormonu ile ilgilidir. ve evet bende yemelere doyamıyorum 😋

Eren

😂😂😂