Reyhanlı İddianamesinde İlginç Detaylar
Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde 11 Mayıs 2013'te 52 kişinin ölümü, 155 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan bomba yüklü araçlarla yapılan saldırının üzerinden tam 2 yıl geçti. Açılan dava Ankara'ya nakledilirken, iddianameden ilginç detaylar ortaya çıktı. İddianameye göre olaydan 3 gün önce Türkiye'ye yönelik bombalı saldırı yapılacağına dair polise ihbar geldi, bir gün önce saldırıyı organize ettiği öne sürülen Mihraç Ural sosyal medyadan Hatay'a yönelik tehdit mesajı yayınladı. Ayrıca terör saldırısının bir numaralı planlayıcısı Nasır Eskiocak'ın yeri tespit edilip takibe alındıysa da saldırı önlenemedi.
Türkiye, 11 Mayıs 2013'te Reyhanlı'da meydana gelen bombalı terör saldırısı ile tarihinin en kanlı olaylarından birini yaşadı. 5'i çocuk 52 kişinin öldüğü olayla ilgili davada hazırlanan savcılık iddianamesi, o tarihlerde konuşulan çeşitli ihmalleri de kapsıyor.
Güvenlik gerekçesiyle Hatay'dan Ankara'ya nakledilen 9'u tutuklu, 1'i firari (Mihraç Ural) 33 sanıklı davanın ilginç yanlarından biri de iddianameyi MİT TIR'larının durdurulmasından dolayı tutuklanan ve o zaman özel yetkili savcı olan Özcan Şişman'ın hazırlamış olması. Şişman'ın hazırladığı iddianamede tarih tarih iddianamede yer alan detaylar ve sonrasında yaşananlar şöyle:
8 Mayıs: Bombalı saldırı olacak
5'i Türk 18 kişinin öldüğü, 24 kişinin de yaralandığı Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki bombalı araç saldırısının üzerinden 3 ay geçmeden 8 Mayıs 2013'de Hatay polisini arayan bir kişi, Suriye istihbaratı ile bağlantılı olduğu iddia edilen ve liderliğini Mihraç Ural'ın yaptığı THKP-C Acilciler terör örgütünün Türkiye'ye yönelik bombalı saldırı yapacağını 155 Polis İmdat telefonu yerine, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün telefonuna iletti. İhbarcı, bombalı saldırının Ankara'da yapılacağın, patlayıcıların nereden hangi saatte sokulacağını bir gün önceden belirterek şunları söyledi:
'Bombalama olayı ile ilgili Temir Dükancı 9 Mayıs 2013'te tahminen 22.00- 24.00 saatleri arası, Yayladağı Sınır Kapısı'ndan giriş yapacak. Temir Dükancı'yı, Yusuf Nazik veya Nasır Eskiocak isimli şahıslar gelip alacak ve daha önceden bombalama eylemi için hazırlanan araçların olduğu yere götürecek. Daha önceden bombalama işinde kullanılmak üzere 2 adet kapalı kasa minibüs alındı, bu araçlara Harbiye'de Mehmet Gümüşlü isimli kaportacıda gizli bölmeler yapıldı. Araçlar şu an Harbiye'de ancak tam yerini bilmiyorum. 1 hafta kadar önce, 25-30 kiloluk paketler içerisinde toplam 1000 kilo kadar C-3 bomba malzemesi Samandağ Meydan Köyü yakınlarında denizyolu ile balıkçı Cengiz diye biri aracılığıyla geçirilerek Hatay Harbiye Beldesi'ne getirildi. Bu bombalar perşembe gecesi araçlara yüklenerek Nasır Eskiocak ve Yusuf Nazik önderliğinde Ankara'ya hareket edecek. Bu işler için 2 hafta kadar önce Lazkiye'de Yusuf Nazik ve Nasır Eskiocak isimli şahıslara, 4-5 milyon Suriye parası ile bomba eğitimi verildi. Lazkiye'den yüklenen bombaları bizzat gördüm. Bunu Lazkiye'de olan Acilciler lideri Mihraç Ural ve yanında kalan Hacı kod adlı biri planladı.'
10 Mayıs: Sosyal medyadan tehdit etti
İhbarın ardından başlatılan araştırmada, ihbarcının belirttiği isimlerin sık sık Türkiye'ye giriş çıkış yaptığı ve Miraç Ural'la irtibatları bulunduğunun tespit edilmesi üzerine soruşturma ve teknik takip için çalışma başlatıldı. Ekipler çalışmalarını yürütürken Mihraç Ural, 10 Mayıs 2013'te sosyal medyadan yayınladığı bir mesajla Hataylılar'ı tehdit etti. Ural, Facebook hesabından, 'Silah satıcıları, hastane sahipleri sizi uyarıyorum yemin olsun, sizi son kez uyarıyorum; bu alçakça ihanetinizin bedelini ağır ödeyeceksiniz, çünkü Suriye'de şehit olan her evladımızın kanında ortaklığınız var. Buradan tarihe not düşüyorum bu yaptıklarınızda inat ederseniz sizinle çok ağır bir hesaplaşmamız olacak; kazandığınızı sandığınız paralar çok ağır bir vebal yüklediğini yaşayarak siz ve sizinle ilgili herkes görecektir. Bu vebalin altından kalkamayacaksınız' diyerek 'Suriye'yi arkadan vurmakla' suçladığı kişi ve kurumları tehdit etti.
Eskiocak'ın yeri tespit edildi
İddianamede saldırının bir numaralı planlayıcısı olduğu, ihbarcının Anakara'ya gidecek bomba yüklü araçlara önderlik edeceğini belirttiği Nasır Eskiocak'ın yeri tespit edilip takibe alındığı bilgisine de yer verilerek o takibin detayları şöyle anlatılıyor:
'10.05.2013 günü Nasır Eskiocak'ın 31 ALV 38 plaka sayılı aracı, ikameti yakınlarında park halinde görülmesi üzerine takibine başlanılmış, şahıs ikametinden çıkarak aracına bindiği ve Harbiye Caddesi üzerinden çevre yolu istikametine doğru hareket ettiği,
Harbiye Belediye Beldesi'ne gelen şahıs, Karyer Mahallesi Ürgen Caddesi üzerinde bulunan kaportacı önünde durarak, X isimli şahısla buluştuğu ve kaportacıyı işlettiğini değerlendirdiğimiz X isimli şahısla ile yakın ilişkide olduğu, Nasır Eskiocak bir süre X1 ve X2 isimli şahıslar ile bir süre oturduktan sonra, aracına binerek hızlıca bölgeden uzaklaştığı tespit edilmiştir.'
11 Mayıs: 4 dakika arayla 2 patlama
Teröristler, son anda Ankara'dan vazgeçip saldırı yeri olarak Reyhanlı'yı seçti. 11 Mayıs 2013 Cumartesi günü saat 13.21'de Reyhanlı belediye binası yanında, 13.25'te de PTT'nin önünde bomba yüklü araçlar patladı. Gelen ihbar, Acilciler terör örgütü lideri Mihraç Ural'ın açık açık tehdit etmesi ve ihbarcının ismini verdiği Nasır Eskiocak'ın yerinin tespit edilip takibe alınmasına rağmen bombalı saldırı önlenemedi ve 4 dakika arayla meydana gelen 2 büyük patlamada 52 kişi öldü, 155 kişi yaralandı, 144 araç ile bina da hasar gördü. Ayrıca, iddianameye göre ihbarcının '9 Mayıs 2013'te tahminen 22.00- 24.00 saatleri arası, Yayladağı Sınır Kapısı'ndan giriş yapacak' dediği Temir Dükancı, o tarihte saat 16.51'de Türkiye'ye giriş yapıyor ve saldırıdan önce saat 10.05'te de Yayladağı Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye geçiyor.
İstenilen cezalar
Ankara 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaları devam eden 9'u tutuklu 1'i firari toplam 33 sanık hakkında hazırlanan iddianamede sanıklara yöneltilen suçlamalara göre farklı cezalar isteniyor. Toplam 19 sanığın saldırıların planlayıcısı ve organize edicisi olarak baş sorumlu olduğuna işaret edilen iddianamede, bu sanıkların her birine 'Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma', '47 yetişkin ve 5 çocuğu tasarlayarak ve patlayıcı kullanarak öldürmek' suçlarından 53'er kez ömür boyu hapis cezası istendi. Bu 19 sanığın her biri hakkında '102 yetişkin ve 28 çocuk olmak üzere 130 kişiyi tasarlayarak ve patlayıcı kullanarak öldürmeye teşebbüs' suçundan 22'şer yıl hapis cezası istenirken, ayrıca 'patlayıcı madde bulundurmak', '2 kişiye karşı nitelikli yaralama', '23 kişiye karşı basit yaralama', '10 kamu binası ve eşyasına patlayıcı kullanarak zarar verme' ve '134 mağdurun eşyasına zarar verme' suçundan değişik cezalar isteniyor.
Bombalı saldırılarda ölenler anıldı
Diğer bir yandan, 11 Mayıs 2013 tarihinde 53 vatandaşın hayatını kaybettiği Reyhanlı ilçesindeki bombalı saldırıların yıl dönümü nedeniyle anma etkinliği düzenlendi.
İsmi '11 Mayıs Reyhanlı Şehitleri Bulvarı' olarak değiştirilen alanda düzenlenen anma etkinliğine Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman, AK Parti İl Başkanı Ahmet Atıç ile çok sayıda kurum amiri ve Reyhanlı ilçesinden gelen vatandaşlar katıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan anma etkinliği, daha sonra patlamada hayatını kaybedenlerin tek tek isimlerinin okunmasıyla devam etti.
Etkinlikte konuşan Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, böyle bir patlamayı hiçbir ülkenin yaşamaması temennisinde bulundu.
DHA, İHA ve Onedio