Riskli Alan İlan Edilen Etiler Polis Okulu Arazisine Yüksek Kat İzni!
İstanbul’un en değerli yerlerinden birinde bulunan ve kapatılarak boşaltma kararı verilen Etiler Polis Okulu’nun arazisi önce ‘riskli alan’ edildi. Ama daha sonra imar planında yapılan değişiklikle de yükseklik serbest bırakıldı.
Etiler Polis Okulu için dün itibariyle boşaltma kararı çıktı. Arazinin tapusu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devrolmuştu. Emniyet Genel Müdürlüğü ile 2012 yılında yapılan protokole göre arazinin bedeli yaklaşık 430 milyon TL olarak belirlenmiş, İBB bunun karşılığı olarak da Çatalca’da yeni bir bina yapma sözü vermişti.
Radikal’den Ömer Erbil’den haberine göre, arazi önce riskli alan ilan edildi. Daha sonra da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca imar değişikliği yapıldı. Bu değişikliğe göre 32.000 metrekarelik arazi kamusal alandan çıkarılıp ticaret alanı yapıldı, 2,5 emsal ile yükseklik serbest bırakıldı. Yani 100.000 metrekarelik yeni bir inşaat alanı ortaya çıktı.
İnşaatlar için riskli alan şu anlama geliyor: Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık veya İdare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından kararlaştırılan alan.
Riskli alan parametreleri ise şöyle sıralanabilir: Riskli bina bulunan alan, yeterli ulaşım yolları bulunmayan alan, uygulama bütünlüğü bakımından riskli alana sokulan alan, zeminde sıvılaşma, heyelan bulunan alan.
Uzmanlara göre kayalık alanda bulunan Etiler İstanbul’un zemin bakımından en sağlam yerlerinden biri olarak nitelendiriliyor. Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, “Etiler riskli alansa tüm İstanbul’u riskli alan ilan etmek gerekir” diyor ve şöyle devam ediyor:
“Polis okulu binaları deprem yönetmeliğine göre riskli olabilir. Bu binalar yıkılıp yerine yenisi yapılabilirdi. Ancak binaları kaldırıp yerine yükseklik serbest yoğunluklu bir imar planı yapmak, riskli alan tercihi ile ciddi çelişki oluşturuyor.”
Arazinin riskli alan ilan edilmesiyle, bu bölge üst ölçekli imar planlarından muaf tutulmuş oluyor. Çünkü riskli alan için yapılan 1/5000’lik planların üst ölçekli Çevre Düzeni İmar planlarına uygun olmak zorunluluğu yok. Mimarlar Odası’nın plan değişikliğine itirazının odak noktasını da bu durum oluşturuyor. Oda itirazında ayrıca, ulaşım ve alt yapı sorunları ile Boğazın siluetine de etki edeceği endişesine yer veriyor.
Araziyi kim alacağı ya da aldığı bilinmese de hukuken problemli bu alana yapılacak yoğun yapılaşmanın şimdiden 16/9, Gökkafes, Park Otel gibi yargı süreciyle karşı karşıya kalacağı düşünülüyor.
- ZETE
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!