Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Katliamın 3. Yıldönümünde Roboski Adalet Bekliyor
Yüzlerce Kişi Roboski'de Toplandı
Türk Hava Kuvvetleri'nin F-16 savaş uçaklarıyla yaptığı bombardımanda hayatını kaybeden 34 kişi için Şırnak'ın Uludere ilçesinde anma töreni düzenlendi. Sabahın erken saatlerin çevre il ve ilçelerinden gelen vatandaşlar, Gülyazı'da (Roboski) bir araya geldi. 28 Aralık 2011'de Irak topraklarına bir grup köylü, terörist zannedilerek dönüşte Irak'ın kuzeyinde Türk Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçakları tarafından bombalandı. 34 kişinin öldüğü olayın üzerinden 3 yıl geçti. Bugün Gülyazı'da, olayın 3. yıl dönümü sebebiyle anma etkinliği yapılıyor. Çevre il ve ilçelerinden yüzlerce kişi, sabah erken saatlerde anmanın olacağı Roboski'ye gelmeye başladı. Anma programına HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da katıldı.
Yurt
Roboski Hala Adalet Bekliyor
Roboski (Uludere) katliamının üçüncü yılında acılı aileler, çocuklarını mezarları başında andı. Faillerin hâlâ yargı önüne çıkarılmamasına tepki gösteren aileler, “Bizi katliam değil, devlettin sessizliği öldürdü” diye haykırdı. Roboski’de 28 Aralık 2011’de, aralarında çocuklarının da bulunduğu 38 kişi kaçakçılıktan dönerken sınırda TSK’ya ait savaş uçaklarının hedefi oldu. Uçaklardan atılan bombalarla 34 kişi hayatını kaybetti, üç kişi yaralı olarak kurtuldu. Olayla ilgili soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyayı yetkisizlik kararı ile askerî savcılığa gönderdi. Savcılık ise “kaçınılmaz hata” olarak nitelediği katliam hakkında görevsizlik kararı verdi. Katliamın ardından her platformda adalet arayışını sürdüren Roboskili aileler, üçüncü yılda yine çocuklarının mezarları başındaydı.
“SAVCI BASKI ALTINDAYIM DEDİ”
17 yaşındayken katledilen Erkan Encü’nün annesi Felek Encü, “Bizi bombalar değil, devlettin sessizliği öldürüyor. Bu sessizlik katliamın acısını çoğaltıyor. Bu sessizlik failleri gizliyor. Asıl bize acı veren devletin bu sessizliğidir” diyor. Devletin bu katliamı aydınlatmak istemediğini söyleyen Encü, sözlerine şöyle devam ediyor: “Biz o zaman Diyarbakır’da soruşturmayı yürüten savcı ile görüştük. Savcı bize, elinden gelenin bu olduğunu, yoğun baskı altında kaldığını söyledi. Baskı altında kalan bir savcı bu olayı nasıl aydınlatır diye kendimize sorarken, zaten dosyayı gönderdi. Demek ki bu olayın aydınlanması istenmiyor.” Olayın aydınlatılmamasına bir tepki de katliamda hayatını kaybeden Serhat Encü’nün annesi Reyhan Encü’den geldi.
“GÖZ GÖRE GÖRE ÖLDÜRDÜLER”
Encü, “Kaza falan değildi. Göz göre göre, bilerek çocuklarımızı öldürdüler. Bu olayı bilerek yaptıkları için aydınlatmıyorlar. Yoksa bu olay çoktan aydınlatılmıştı. Çocuklarımızı bizden koparanların yargı önüne çıkması için sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz, bu olayın peşini bırakmayacağız” dedi.
BAHAR KILIÇGEDİK | Taraf
Üç bağımsız gazeteci, Işıl Sarıyüce, Enis Durak ve Behlül Özkan geçen hafta Roboski’ye giderek katliama ve sonrasına ışık tutan kısa bir belgesel çekti.
'Erdoğan Bize Söz Vermişti, Sözünde Durmasını İstiyoruz'
Şırnak'ın Uludere ilçesinde, 28 Aralık 2011'de, 34 yurttaşın hayatını kaybettiği katliamın ardından üç yıl geçti. Soruşturmada önemli bir ilerleme sağlanamazken, kayıpların yakınları, kendilerine adaletin sağlanacağı yönünde verilen sözlerin tutulmasını istiyor.
Roboski katliamı üçüncü yılını geride bırakırken, Roboskili ailelerin adalet arayışı da devam ediyor. 26 Temmuz 2013’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Veli Encü, katliamın üçüncü yıl dönümünde, “Erdoğan bize faillerin bulunması ve cezalandırması sözünü vermişti. Erdoğan’ın sözünde durmasını istiyoruz” dedi.
İdris Emen ’in Radikal’deki haberine göre, katliamda 16 yaşındaki kardeşi Şıvan Encü ile 11 yakınını kaybeden Veli Encü, 'Roboski’de acılar hala ilk günkü gibi taze. Devletin Roboskili aileler üzerinde baskı ve zulmü devam ediyor. Burada artık bayramlar bayram gibi yaşanmıyor. İnsanlar artık düğün yapmıyor. Ben geçen sene evlendim, eşim beyaz gelinlik yerine karalar içinde bir elbise giydi. Annelerimiz, kız kardeşlerimiz siyah elbise giyiyor. Roboskili çocuklar yaşanan acılardan derin bir şekilde etkilendi. Eğitim hayatını yarıda bırakan çocuklar oldu' dedi.
Roboski katliamının aydınlatılması ve faillerin tespit edilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştüğünü söyleyen Encü, Erdoğan’la yaptıkları görüşmeyi şu şekilde anlattı:
'Roboski katliamını hükümet artık gündemine almıyor. Biz Roboskili aileler olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la bir görüşme yaptık. Görüşmeye ben de katıldım. Cumhurbaşkanı ile yaptığımız görüşmede faillerin sivil mahkemede yargılanmasını talep ettik. Çünkü faillerin askeri mahkemede yargılanması demek, olayın üzerinin kapatılması ve faillerin aklanması demektir. Erdoğan’a bunu anlattık. O da bize böyle bir şey olmadığını söyledi. Erdoğan soruşturmada olumsuz bir karar çıkarsa ellerinden geleni mutlaka yapacağını söyledi. Erdoğan, ‘burada kimseye taviz verilmeyecek, suçlular en ince ayrıntısına kadar araştırılıp cezalandırılacak’ dedi. Cumhurbaşkanı’nın bize verdiği o sözü hala unutmadık.'
“Aradan 3 yıl geçti, katliamın failleri hala yargılanmadı. Roboski katliamı faili meçhul bir katliam değil. Bu katliamın failleri bellidir. Bilinçli ve planlı bir operasyonla bu katliamı gerçekleştiren devlet hem hukuki, hem adli hem de idari olarak bu katliamı yapanları gizlemek için tüm çabalarını göstermiştir. Hükümet bu katliamın sorumlusu olan kurum ve kişileri cezalandırmak yerine onları aklama ve koruma yolunu seçmiştir. Biz Roboski aileleri Roboski katliamında sadece yakınlarımızı kaybetmedik. Aynı zamanda burada adalet adına mücadele ettiğimiz için birçok baskı ve tehdide de maruz kaldık. Sadece bizler değil, Roboski katliamını gündeme getiren yazarlar ve aydınlar da susturulmaya çalışıldı. Bundan birkaç gün önce Kocaeli üniversitesinde Roboski katliamı için açılan bir standa saldırı yapıldı ve 19 öğrenci darp edilerek gözaltına alındı. Roboski katliamının üçüncü yıl dönümünde bu katliama karşı tepkilerini göstermek için herkesi Roboski’ye davet ediyoruz.'
Radikal