onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Ruhsal Olarak Güçlü Çocukların Ebeveynlerinin Sonuna Kadar Kaçındığı 13 Davranış

Ruhsal Olarak Güçlü Çocukların Ebeveynlerinin Sonuna Kadar Kaçındığı 13 Davranış

Rinascita
04.11.2017 - 10:59

Ruhsal olarak güçlü çocuklar yetiştirmek bu çocukların üzgün olduğunda ağlamayacakları, hayatları boyunca hiçbir başarısızlık görmeyecekleri anlamına gelmiyor. Ruhsal anlamda güçlü olmak zorluklara karşı dirençli olmanızı veya duygularınızı bastırmanızı gerektirmez. 

Hatta doğrusu tam tersidir. Ruhsal anlamda güçlü olmak çocukların yaşadıkları zorluklar karşısında yollarına devam edebilmelerini, kendilerine olan güvenlerini kaybetseler de geri adım atmamalarını gerektirir. Bu çocuklar hayattaki hedeflerine çok daha rahat ulaşabilirler. 

Çocuklarının güçlü olmasını isteyen ailelerin yapmaması gereken şeyleri sizler için Inc'den derledik.

Kaynak: https://www.inc.com/amy-morin/mentall...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Çocuklarınızın kendilerini 'kurban' olarak gördükleri durumlara göz yummayın.

Herhangi bir sınavdan düşük not almak veya bir oyunda yenilmek bir çocuğu herhangi bir suçtan ötürü kurban durumuna sokamaz. Reddedilme, başarısızlık ve adaletsizlik hayatın içinde yer alan kavramlardır. 

Çocuklarınız bu durumlarda kendilerine acıyorlar ve depresyona giriyorlarsa bu duruma destek vermeyin. Ne olursa olsun, şartlar ne kadar zorlayıcı olursa olsun nasıl başa çıkacaklarını öğretin.

2. Suça ortak olmayan bir ebeveyn olun.

Suçluluk duygusuna boyun eğmek çocuğunuza suçun kabul edilemez olduğunu öğretir. Hata yapmanın korkunç bir şey olduğunu düşünen çocuklar ise 'Arkadaşlık bunu gerektirir, sınavda bana kopya ver.' diyen birini bile reddedemez. 

Çocuklarınıza bazen suçlu hissetseler bile, bu duygunun normal olduğunu öğretin. Sonrasında ise bu duygunun baskın çıkmaması gerektiğini, akıllıca çözümler üreterek yollarına devam etmeleri gerektiğini öğretin.

3. Çocuklarınızı dünyanın merkezine koymayın.

Sürekli çocuklarınızın etrafında dolanarak hayatı onlar için olması gerekenden de kolay hale getirmeye çalışmayın. Bir müddet sonra çevredekilerin onlarla ilgili her şeye katlanması gerektiğini düşüneceklerdir. 

Bunun yerine çocuklarınıza dünyadan aldıklarından ziyade dünyaya ne verebileceklerini düşünmeyi öğretin.

4. Korkularının kararlarını etkilememesi gerektiğini öğretin.

Çocukların sürekli normalden daha güvenli şartlarda olması, bir müddet sonra korkunun kaçınılması gereken bir duygu olduğunu düşünmelerine sebep olacaktır. 

Çocuklarınıza korkunun normal olduğunu, korkuları ile yüzleşmeleri gerektiğini ve yeri geldiğinde rahatlarından vazgeçmeleri gerektiğini öğretin.

5. Çocukların evin kontrolünü alıp sizden güçlü konuma geçmesine izin vermeyin.

Akşam yemeğinde ne yeneceğine veya tatilde nereye gidileceğine çocukların karar vermesine izin vermeyin. Çocuklarınız duymak istemeseler de düşüncelerinizi paylaşın, yapmak istemedikleri şeyleri yapın. Çocuklarınızın sizin sözlerinize uymalarını sağlayın. Çocuklarınızın kontrolünü elden bırakmayın ama basit seçimler yapmalarına da izin verin.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Mükemmellik beklemeyin.

Çocuklarınızın başarılı olmasını beklemeniz normal. Ama çocuklarınızın mükemmel olmasını beklediğiniz zaman olumsuz sonuçlar elde edersiniz. Çocuklarınıza başarısız olmanın normal olduğunu, her şeyde mükemmel olmalarının imkanı olmadığını öğretin. 

Çocuklarınıza başarıların veya başarısızlıkların başkalarının görüşleriyle ölçülmeyeceğini öğretin. Olabildiklerinin en iyisi olmalarını öğretin, yaptıkları her şeyde iyi olmaya çalışmalarını değil.

7. Çocuklarınızın sorumluluktan kaçmasına izin vermeyin.

Çocuklarınızın verilen görevlerden kaçmasına izin vermeyin. Çocukların yaşlarına uygun bir şekilde sorumluluk almalarına izin verin. Ruhsal anlamda güçlü, sorumluluk sahibi bireyler olmaları için gerektiği yerde sorumluluk almalarını engellemeyin.

8. Çocuklarınızın yaşadığı acılara karşı sürekli kalkan olmayın.

İncinmiş duygular, üzgünlük veya anksiyete hayatın bir parçasıdır. Çocuklarınızın bu tarz duygusal düşüşler yaşamasına izin verin. Her şeyin her zaman mükemmel olmayacağını anlamalarını sağlayın. 

Çocuklarınıza acı çektiklerinde destek verin, yol gösterin. Ama sorunların üstesinden gelebilmeleri için bir şans tanıyın.

9. Çocuklarınızın duygularından sorumlu olmayın.

Çocuklarınızı üzgün olduklarında neşelendirmek veya gergin olduklarında sakinleştirmek, onların duygularını kontrol etme süreçlerinde sorumluluk almaktır. Çocukların duygularını kontrol edebilmeleri için, bu konuda yeterli olmaları gerektiğini unutmayın. 

Çocuklarınıza duygularıyla başa çıkabilmenin sağlıklı yollarını anlatın.

10. Çocuklarınızın hata yapmasını engellemeye çalışmayın.

Çocuklarınızın matematik ödevini yaptığınızda, beslenme çantalarını iki kez kontrol ettiğinizde veya düzenli olarak yapmaları gereken şeyleri hatırlattığınızda onlara iyilik yapmıyorsunuz. 

Çocuklarınızın hatalar yapmalarına izin verin. Hatalarından nasıl ders çıkaracaklarını veya nasıl çözümler üretebileceklerini öğretin.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Disiplini ceza ile karıştırmayın.

Ceza verdiğiniz zaman çocuklarınız yaptıkları yanlış şeylerden ötürü acı çekerler. Disiplin ise çocuğa daha iyi bir gelecek sağlamanın yollarından biridir. 

Başını belaya sokmaktan korkan çocuklar yetiştirmek, iyi seçimler yapmaya çalışan çocuklar yetiştirmekle aynı değildir. Çocuklarınızın daha iyi seçimler yapması ancak kendi disiplinlerini geliştirdikleri sürece olur.

12. Sorunlardan kaçmanın kestirme yolu olmadığını öğretin.

Çocukların sorumlulukları daha kısa sürede yerine getirmeye çalışmak gibi planları olabilir. Böyle durumlarda her şeyi kısa yoldan halletmeye çalışırlar. 

Çocuklarınıza istedikleri ve arzuladıkları şeyler için savaşmaları gerektiğini öğretin. Çocuklarınıza ne olursa olsun vazgeçmemeleri, pes etmemeleri gerektiğini öğretin.

13. Öğretmeye çalıştığınız değerleri siz kaybetmeyin.

Çocuklarınızda belli başlı değerlerin oturmasını istiyorsanız, öncelikle bu değerlerin sizin hayatınızda nasıl bir önemi olduğunu göstermeniz gerekiyor. Daha anlamlı bir hayat geçirmeleri için gereken gücü kazanmalarını sağlarken, önceliklerinizi de doğru bir şekilde yansıtmaya çalışın.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
77
6
3
3
2
2
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın