Rusya Hakkında Bilinmeyen 29 Enteresan Gerçek
Zamanında Winston Churcill'in de söylediği gibi; Rusya adeta ''bir muammanın ortasında, sis perdesiyle örtülmüş bir bulmaca.'' 1939'da söylenmiş bu söz, düşününce çok mantıklı gelebilir. Çünkü, gayri safi milli hasıla sıralamasında sekizinci olan Rusya her ne kadar dünyanın en büyük ülkesi olsa da, biz kadınlarından öteye geçememiş ve kültürü hakkında pek bir şey duymamışızdır.
Uluslararası sahalarda gitgide daha sık adını duyuran bu ülke hakkında birkaç şey bilmek hiç fena olmaz, bizden söylemesi. Düşündük taşındık ve sizin için bünyesinde Rus kültürü ve siyasetini barındıran bir liste hazırladık. İşte karşınızda Rusya hakkında ''garip ama gerçek''ler!
1. 2011'e kadar bira alkollü içecek olarak görülmüyordu.
2. Rusya'da 4 erkekten 1'i ne yazık ki 55 yaşını göremiyor.
3. Rusça'da ''eğlenme''nin karşılığı yok.
Türkçe'de ''eğlence'', İngilizce'de ''fun'' ama Rusça ''веселье'' ile yetinmiş bir dil.
4. ''Mahremiyet''in de karşılığı yok.
''Mahremiyet'' sözcüğüne en yakın, gizlilik anlamına gelen ''конфиденциальность'' ve ''yalnız kalmak'' anlamındaki 'уединение' kelimeleri var.
5. McDonalds'ın menüsünde karidesli burger McShrimp'e rastlayabilirsiniz.
Yolunuz Moskova'ya düşerse denemeden dönmeyin.
6. Rusya'daki müptela ayılar.
Rusya'nın doğusundaki bölgelerde kalan yakıt tenekelerini koklayan ayılar zamanla bunun müptelası olmuş durumda. Müptela ayılar, umutsuzca kalıntıları koklarken bir fotoğrafçının objektifine de takılmış.
7. 2012 seçimlerinde %146 oy oranına rastlandı.
Özellikle bir bölgede %146 oy oranıyla karşılaşılması, doğal olarak 2012 seçimlerinde bir sahtekarlık olduğu inancını arttırdı. Resmi sonuçlara göre, Putin'in üçüncü zaferiyle sonuçlanan bu seçimde oyların %64'ü onundu.
8. Moskova'nın süper zenginleri ambulans sahibi.
Moskova'nın trafiği o kadar yoğun olabiliyor ki; köprü trafiğini mumla arayabilirsiniz. Zengin kesim ise, bu trafik çilesinin çaresini ambulans satın almakta bulmuş. Trafiğin yoğun olduğu saatlerde ambulans kullanıyorlar çünkü vakit nakittir.
9. Sovyet Birliği döneminde yasaklanan Beatles cdleri tıp öğrencileri tarafından eski röntgen filmlerine kaydedildi.
Batı'ya uygulanan ambargolar karşısında vatandaş yaratıcı olmak durumundaydı.
10. ''Borscht'' değil pancar kökü çorbası.
Rusya'da bazı restoranlar Eski Romalılar'ın milli yemeği olan bu çorba için ''borscht'' kelimesini kullanmaktansa uzun uzadıya pancar kökü çorbası adını vermeye başladı. ''Sebebi neydi ki?'' derseniz ''borscht'' Ukrayna diline ait bir kelime.
11. Rusya'da yolculuktan önce sessizce oturup dua edilir.
Yolculuğa çıkmadan önce 'Присядем на дорожку' derler. Türkçe meali ise ''oturalım da yolluk duamızı edelim''dir.
12. Ruslara göre kapalı yerlerde ıslık çalmak uğursuzluk getirir.
Islık giren eve doktor da girebilir.
13. Alkol yasak olsaydı Hristiyan olmazlardı.
Bir efsaneye göre Hristiyanlık'ı seçmelerinde de alkolün etkisi büyük. Zamanında alkolden vazgeçemedikleri için Hristiyanlık'ı tercih ettikleri söyleniyor.
14. Hristiyan olsalar da Noel'den büyük yılbaşı var.
Ruslar hediyelerini Noel haftası değil yeni yılın ilk günlerinde veriyorlar. Jülyen Takvimi'ni kullandıkları için de Noel'i 7 Ocak'ta kutluyorlar, bu yüzden yeni yıl onlar için daha önemli.
15. Aslında Ruslar yeni yılı iki defa kutlayacak kadar çok seviyor.
Yeni yılın gelişini 14 Ocak'ta da kutlayan Ruslar bu eski Ortodoks geleneğini bugünlere kadar korumuş. Bu ikinci kutlama partilerden uzak daha geleneksel ve aile içinde yapılıyor tabi.
16. Ruslar eve geri dönmenin uğursuzluk getirdiğine inanıyor.
Ruslar evde bir şey unuttuklarında, geri dönmek yerine evdeki yakınlarından yardım istemeyi tercih ediyor. Çünkü onlara göre, çok geçmeden eve dönmek şanssızlık getirir. Aslında bu batıl inanç değil de üşengeçliğin bir mazareti olabilir.
17. Rusya'da her 1.159 kadına karşılık 1.000 erkek var.
Kadın ve erkek nüfusları arasındaki bu uçurum kentsel bölgelerde daha da büyüyor. Her 1.183 kadına karşın 1.000 erkek var.
Kısaca umudunuzu kaybetmeyin; kadınlar teklif ediyor. Ayrıca bildiğiniz gibi, Rus kadınlar esmer Türk erkeklerinin yollarını gözlüyor. (Gözlemedi)
18. Ruslar mesajlarında gülümsemek için yalnızca parantez kullanıyor.
Mesajlaşırken '':)'' yerine '')'' kullanan Ruslar üzgün olduklarında ise ''('' ile yetiniyor. Parantezlerin sayısı ise duygu yoğunluğunu anlatıyor. Örneğin ''(((('' çok üzgün olmanın ifadesi.
19. Rusya'nın meşhur bir yemeği ''holodet'' jöle halindeki et suyundan yapılır.
Jelatini yalnızca tatlılarda kullanmazlar, jöle kıvamından yararlanarak birden fazla lezzeti bir araya getirirler. Dana dili ve ''pelmeni'' adındaki köfteli mantı da Ruslar için vazgeçilmezdir.
20. Rusça'da ''iyileşmek'' ve ''kilo almak'' aynı kelimeyle ifade edilir.
''поправиться'' iyileşmek ve kilo almak anlamına gelen bir kelimedir. Ruslar birbirine şifa dilerken kilo almak anlamına da gelen kelimeyi kullanırlar. ''Kuruyup gitmişsin bu ne hal kilo al biraz.'' diyerek uzatmazlar.
21. Rusya topraklarının %75'i Asya kıtasında bulunuyor.
Rusya topraklarının %75'inin Asya'da olması çok enteresan olmasa da, nüfusun yalnızca %22'sinin Asya'da yaşaması oldukça şaşırtıcı.
22. Rusya, dünyadaki ormanlık alanların %20'sine sahip.
Bunun yanısıra, en derin göl olan Baykal Gölü'ne de sahipler.
23. Rusya'da duvara halı asma geleneği yaygın.
Kafkas ve Özbek halklarının etkisiyle edinilen, duvara halı asma geleneğini evlerinde ses yalıtımı yapmak amacıyla sürdürüyorlar.
24. Dünyanın dördüncü en derin metro istasyonu Moskova'da.
Moskova metrosu 1930'larda inşa edilirken, Rusya da olası bir savaşa karşı hazırlanmaktaydı. Bu dönemin şartlarına göre, 84 metre derinliğindeki bu metro istasyonu da hava saldırılarına karşı bir sığınak olarak kullanılabilir olmalıydı.
25. Rusça'da bir cümleyi tamamlamak için özne ve yükleme ihtiyacınız yok.
Sadece bir özne ya da bir yüklem ile derdinizi anlatabilirsiniz. Yavaş yavaş yöresel bir dilimiz haline gelmesine şaşırmak yersiz.
26. Ruslar mantarı zevk için toplayıp, süs olarak kullanıyor.
Bu amaçla farklı meyveleri tercih eden Ruslar da var.
27. Ruslar krep yerken ekşi krema ve balık yumurtasını tercih ediyor.
Gençler ise tercih ettikleri şekerli besinlerle, bu geleneği sürdürecek gibi gözükmüyor.
28. Rus milyarder Roman Abramovich yatını lazer sistemiyle kaplattı.
Roman Abramovich paparazilere karşı aldığı bu önlemle gayet başarılı oldu çünkü lazer sistemi devreye girdiğinde ışıklardan dolayı fotoğraf çekmek mümkün değil.
29. Putin bir kanalın set ekibini Sibirya kaplanı saldırısından kurtardı.
Kesin ip vardı diyorsanız, haklısınız. Yaşananların kurgu olduğu sonradan öğrenildi.
BONUS: Rusya'nın ''Süperputin'' adlı bir çizgi roman kahramanı var.
Süperputin'in maceraları için fotoğrafa tıklayın.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!