onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Sadece Doların Yükselmesi Mesele Değil: Hayatımızın Her Alanında Emtia El Yakacak!

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Sadece Doların Yükselmesi Mesele Değil: Hayatımızın Her Alanında Emtia El Yakacak!

Savaşın başlaması pandemiden çıkmaya çalışan dünyada işleri iyice zora soktu. Piyasalarda pamuk ipliğine bağlı dengeler karıştı. 

Emtia teknik bir terim sanılsa da buğday, pamuk, demir, kakao, çelik aklınıza gelen tarım, metal, sanayi ürünleri emtia sınıfında yer alıyor. Yani emtia hayatımızın her alanında!

Banane Çin'deki plastikten, Ukrayna'daki buğdaydan, Brezilya'daki kakaodan değil işte! Marketteki çikolata, arabanın malzemeleri, içtiğiniz suyun şişesi işte bunlar hep sanayi, hep emtia! 

Dolar yükseliyor bunların da fiyatı yükseliyor ama dolar yükselmese de bunların fiyatı bu ara yine yükseliyor!

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Alüminyum fiyatları, Rusya'dan tedarik endişelerinin yoğunlaşması ile tüm zamanların zirvesine çıktı

Alüminyum fiyatları, Rusya'dan tedarik endişelerinin yoğunlaşması ile tüm zamanların zirvesine çıktı

Alüminyum fiyatları, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrası Moskova'ya yaptırımların tedarik endişelerini artırması ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. 

Londra Metal Borsası'nda üç ay vadeli alüminyum, %2,3 artarak 3.650 dolar/tona çıktı. Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda en çok işlem gören alüminyum kontratı, %3,7 artarak 23.770 yuan/tona (3.672 dolar) çıktı. 

Batılı ülkelerin yaptırımları, dünyanın en büyük üç konteyner hattını, Rusya'ya ve Rusya'dan yapılan kargo sevkiyatlarını askıya almaya sevk etti. 

Öte yandan kaynaklar, Washington'un daha fazla Rus oligarkının yanı sıra şirketlerini ve varlıklarını hedef alan bir yaptırım paketi hazırladığını belirtiyor. 

LME'ye kayıtlı alüminyum stokları, geçen yıl Mart'a göre yarıdan fazla azalarak 809.750 tona indi. 

LME'de bakır %1 artarak 10.269 dolar/ton ile Ekim'den beri en yüksek seviyesini gördü. Nikel ise %3,4 artarak 26.750 dolar/ton ile Mayıs 2011'den beri en yüksek seviyeye çıktı.

Türkiye, Avrupa'nın üretim üssü olmak istiyor

Türkiye, Avrupa'nın üretim üssü olmak istiyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varankİstanbul'da düzenlenen ALUEXPO 7. Uluslararası Alüminyum Teknolojileri, Makina ve Ürünleri İhtisas Fuarı ile 10. Uluslararası Alüminyum Sempozyumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, 'Alüminyum sektöründe Avrupa'nın üretim üssü olmak istiyoruz' derken, bu konunun artık dünyanın konuştuğu projeksiyonların başında geldiğini belirten Varank, şunları kaydetti:

'Ülkemiz zaten emisyonu daha düşük olan bu ikincil üretim kabiliyetlerinde gayet yetkin konumda. Bu yönümüzü daha da geliştirerek alüminyum sektöründe Avrupa'nın üretim üssü olmak istiyoruz. Bunun için sektörde faaliyet gösteren üreticilerimizin ürün envanterlerinin tespiti, teknolojik ve yapısal dönüşümlerini yerli imkanlarla karşılayabilecek firmalarımızın belirlenmesi amacıyla bir projeye başlıyoruz. Bu bağlamda, birincil alüminyum ve sıcak hadde ürünleri için adım atmanın tam zamanı. Hem kendi talebimizi hem de uluslararası ihtiyacı karşılamak, sektördeki konumumuzu güçlendirmek için bu yatırımlar şart.'

Demir cevheri, Çin'de talep iyimserliği ile %9'dan fazla arttı

Demir cevheri, Çin'de talep iyimserliği ile %9'dan fazla arttı

Gösterge Dalian ve Singapur demir cevheri vadeli işlemleri, Çin'de Covid-19 sınırlarının olası gevşetileceği haberlerinin ardından çelik üretim bileşenine yönelik artan talebin artması umutlarıyla yükseldi. 

Çin'in Dalian Emtia Borsası'nda Mayıs vadeli demir cevheri, %9,7'ye varan bir artışla 818,50 yuan/tona (129,54 dolar) yükseldi ve art arda dördüncü gün artarak 11 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Singapur Borsası'nda Nisan vadeli demir cevheri, %8.9 artışla 162,40 dolar/tona yükseldi.

Analistler, Çin'in Covid-19'a karşı sıfırı torelanstan çıkacağı haberlerinden tüm demirli vadeli işlemler kompleksinde coşkuyla karşılandığını belirterek, daha az aralıklı karantinanın, Çin'in ekonomiyi tekrar rayına oturtma arayışını destekleyeceğini kaydetti.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda sıcak haddelenmiş rulo, %3 artarak Ekim'den ebri en yüksek seviyesine çıktı. İnşaat demiri %1,9 artışla 11 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. 

Dalian'da koklaşabilir kömür %3,8, kok kömürü %3,3 arttı.

Çin'de imalat sektörü baskı altında!

Çin'de imalat sektörü baskı altında!

BloombergHT Asya Temsilcisi Sadi Kaymaz'ın analizine göre, petrol fiyatlarına bağlı olarak Çin'de plastikler başta olmak üzere petrol bazlı vadeli emtia kalemlerinde de ciddi yükselişler var. Zhengzhou Emtia Borsasında el değiştiren etilen, PTA, PVC gibi plastik hammaddeleri petrole paralel olarak tırmanış gösteriyor.

Avrupa'da yükselen gaz fiyatlarına ise Asya'da Avustralya kömürü eşlik ediyor. Newcastle limanında spot fiyatlar bir günde ton başına 140 dolar arttı, termal kömürün tonu 460 dolara kadar yükseldi. Fiyatlar Ukrayna krizi öncesinde 150 doların altında seyrediyordu.

Kömür fiyatlarındaki yükselişler yine Çin ekonomisi için bilhassa tehdit, zira dünyanın ikinci büyük ekonomisi elektrik tüketiminin son dönemde en az yüzde 65'ini kömürden karşılıyor.

Çinli yetkililer iç piyasada sıklıkla sert yükselişler gösteren kömür fiyatlarını dizginlemek için büyük çaba sarf ediyor.

Otomobil krizden çıkamıyor!

Otomobil krizden çıkamıyor!

Güney Kore ve Japonya'da otomotiv şirketlerinin gündeminde Rusya var. Toyota Rusya'daki fabrikasını durdurmakla kalmadı, ayrıca bu ülkeye otomobil ve yedek parça ihracatını süresiz askıya aldığını duyurdu. Nissan ve Honda da benzer önlemler açıkladı. Grubun St. Petersburg'daki 80 bin araç kapasiteli fabrikası 2000 kişiye istihdam sağlıyordu.

Kuril Adaları dolayısıyla Moskova'yla toprak sorunları bulunan Tokyo yönetimi Ukrayna'nın işgali dolayısıyla Rusya'ya karşı sert tavrıyla dikkat çekiyor.

Tokyo'ya göre daha ağır hareket eden Seul yönetiminin aklında ise otomotiv ve elektronik sektörleri olabilir. Zira Hyundai grubunun Rusya otomotiv pazarında yüzde 23'ü bulan payı bulunuyor. Grubun yedek parça satışlarıyla birlikte Rusya pazar gelirleri 4 milyar dolar dolayında. Samsung da payı düşük olmakla birlikte Rusya'dan kayda değer satış geliri elde ediyor.

Hyundai hisseleri savaşın başlamasından beri yüzde 5'ten fazla değer kaybetti.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Gün yüzü göremeyenler!

Gün yüzü göremeyenler!

Savaşın başladığı tarihten beri Avustralya borsası ise düşüş yüzü görmedi. Madencilik ve metal hisseleri endekslerin ana itici gücü.

Dünyanın bir nevi emtia arz şokuyla karşı karşıya kaldığı dönemde Çin yönetimi son derece önemli bir adıma hazırlanıyor olabilir.

Pandemiden beri Sıfır Tölarans Politikası güden Çin yönetimi gevşemeye hazırlanıyor. WSJ'ye göre, yetkililer önlemleri ihtiyatlı biçimde bırakmayı düşünüyor.

Şehirler arası seyahatin kısıtlanmasından kentlerin kapatılmasına dek varan sıkı önlemler dizisi iç tüketim üzerinde frenleyici etkiye sahip.

Asya'nın kilit ekonomisi Güney Kore dördüncü çeyrekte yıllık bazda %4.2 büyüdü, oran bir önceki çeyreğe göre yüzde 1.2 oldu.

Öte yandan Güney Kore yönetimi savaşın etkilerinin ihracatçılar ve ithalatçılar üzerinde belirginleştiği uyarısında bulundu. Bu sabah Seul'de konuşan Maliye Bakan Yardımcısı Lee tahıl tedariğindeki aksamalara da dikkat çekti.

Özgür Demirtaş da uyardı!

Her yerde!

Borsa İstanbul'da sanayi hisseleri

Borsa İstanbul'da sanayi hisseleri

Borsa İstanbul'da da BİST 100 endeksinde sanayi hisselerinin ağırlığı göz ardı edilemez. En başta sanayi devi Ereğli geliyor. Tüpraş'ın ikinci sırada olduğu listede Ford Otosan da ardından geliyor.

Emtia fiyatlarındaki yükseliş ekmeğimizde, suyumuza, arabamızdan, evimize her alanı etkilerken, bölgedeki savaşın diğer etkilerini aşağıdaki içeriklerde bulabilirsiniz 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
rcpbyrm

nerede o 'biz dolarla mı maaş alıyoruz' diyenler ?